- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasirodo, angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, juose daug angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis.
Kaip teigia E.Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.
„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 g angliavandenių, iš kurių 7–8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2–4 g – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C ir antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė.
Tačiau gydytoja primena, kai vaisiai tinkamiausi tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose.
Minimalus rekomenduojamas vaisių skaičius per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai.
„Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai. Tiek per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių“, – aiškina specialistė.
Ji pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.
Kokios rūšies obuolius valgyti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis“, – ragina gydytoja.
Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais
Asmeninio archyvo nuotr.
3 dideli obuoliai,
200 g migdolų,
50 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių tryniai.
Karameliniam padažui:
100 g cukraus,
100 ml plakamosios grietinėlės,
100 ml agavų sirupo.
Patiekti:
vanilinių ledų,
purškiamos grietinėlės.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį. Perpjaukite obuolius pusiau ir išimkite šerdis. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase. Įdėkite skardą į orkaitę 20 min. arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...