- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasirodo, angliškas posakis „Vienas obuolys per dieną sveiką padaro kiekvieną“ nėra mitas. Obuoliai yra vienas sveikiausių vaisių, juose daug angliavandenių, skaidulų, vitaminų ir kalio. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad obuoliai – puiki visavertės mitybos dalis.
Kaip teigia E.Gavelienė, obuolys yra lengvai prieinamas maisto produktas, kurį rudens pradžioje ant obelų galima rasti kone kiekviename sode, o visus metus – parduotuvių lentynose.
„Obuolys yra lengvai transportuojamas vaisius, turintis labai svarbių savybių, leidžiančių mums išlikti hidratuotiems: jame yra 80 proc. vandens ir apie 20 proc. sausųjų medžiagų, tarp kurių yra apie 13 g angliavandenių, iš kurių 7–8 g atitenka fruktozei (vaisių cukrui), dar 2–4 g – skaidulinėms medžiagoms, kurios svarbios tinkamam žarnyno darbui. Obuoliai taip pat yra vitamino C ir antioksidantų, kurie lėtina organizmo senėjimo procesus, šaltinis“, – sako dr. E.Gavelienė.
Tačiau gydytoja primena, kai vaisiai tinkamiausi tarpiniam valgymui. Puikus laikas jiems – priešpiečiai. Gali vaisiai būti ir patiekalo dalimi, pavyzdžiui salotose.
Minimalus rekomenduojamas vaisių skaičius per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai.
„Minimalus rekomenduojamas vaisių kiekis per dieną sudaro 200–300 g, tad tai galėtų būti du trys obuoliai. Tiek per dieną turėtų visiškai pakakti, kad gautume žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų, kurių tikimės iš vaisių“, – aiškina specialistė.
Ji pataria mažesniems vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems dantų ar virškinimo problemų, valgyti obuolius be žievelės. Taip naudingų medžiagų išliks užtektinai, bet bus išvengiama diskomforto pilve.
Kokios rūšies obuolius valgyti, priklauso nuo kiekvieno žmogaus skonio. „Galime ne tik pasirinkti vis kitą obuolių rūšį, bet ir kaitalioti jų vartojimo būdą: valgyti žalius, keptus ar džiovintus obuolius, gerti jų sultis“, – ragina gydytoja.
Kepti obuoliai su migdolais, karameliniu padažu ir ledais
Asmeninio archyvo nuotr.
3 dideli obuoliai,
200 g migdolų,
50 g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušinių tryniai.
Karameliniam padažui:
100 g cukraus,
100 ml plakamosios grietinėlės,
100 ml agavų sirupo.
Patiekti:
vanilinių ledų,
purškiamos grietinėlės.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Sumaišykite migdolus, sviestą ir kiaušinio trynį. Perpjaukite obuolius pusiau ir išimkite šerdis. Sudėkite juos į orkaitei tinkamą formą prapjautu paviršiumi į viršų. Šerdies ertmę užpildykite migdolų mase. Įdėkite skardą į orkaitę 20 min. arba tol, kol migdolų masė įgaus gražią spalvą. Sumaišykite cukrų, grietinėlę ir sirupą plačiame puode storu dugnu. Gerai užvirinkite mišinį, kol temperatūra bus 115 °C. Patiekite obuolius su karštu karameliniu padažu ir ledais ar plakta grietinėle.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsnių sezonas: 5 žingsniai iki tobulo marinato1
Druska ir pipirai – šiuos du pagrindinius prieskonius galima rasti kone kiekvienuose namuose, o ir jie beveik visada atsiduria kepamai mėsai naudojamame marinate. Tačiau maisto ekspertai pastebi, kad yra gausybė būdų, kaip paįvairinti mėsos...
-
„Moving Mountains“ produktai: skani alternatyva mėsai15
Visame pasaulyje stebima tendencija, kad vis daugiau žmonių domisi sveika ir tvaria mityba, rūpinasi aplinkosauga, ieško alternatyvų mėsai, todėl auga susidomėjimas augalinės kilmės produktais. Tokie maisto gaminiai yra puikus baltymų bei skai...
-
Kepsninių sezonas: naujų vėjų – daug, grilio karalius – vienas1
Šiltuoju sezonu kepsninėse vis dažniau atsiduria netikėti patiekalai. Kaip pastebi garsus virtuvės šefas Egidijus Lapinskas, kulinarijoje po atviru dangumi kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar net ledų de...
-
E. Monkevič: virtuvėje man reikia patirti atradimo džiaugsmą6
Yra žmonių, kurie gebėjimą gaminti paveldėjo. Viena tokių – maisto tinklaraštininkė, kelių knygų apie maisto gamybą ir gausybės receptų autorė Elžbieta Monkevič, kurios giminėje gamino visi – tiek vyrai, tiek moterys. Dabar g...
-
Daugiavaikė mama šeimos gyvenimą papildo spalvomis3
Živilė Stumbrienė – trijų vaikų mama, kuriai patinka būti fėja virtuvėje ir burti maisto produktais, ieškoti naujų skonių. Ne mažiau jai svarbios ir spalvos, nes spalva, kaip ir kvapas ar skonis, yra viena svarbiausių maisto produktų ...
-
Salierų stiebai – pietų stalui1
Salierai – išties universali daržovė: įvairiems patiekalams galima panaudoti tiek stiebus, tiek lapelius, tiek šakniagumbį. Dėl mažo kaloringumo ir didelės maistinės vertės salierus reikėtų įtraukti į būtinų daržovių sąra&...
-
Ajurvedos specialistė: valgymas turėtų būti tarsi ritualas (receptai)16
Kaunietė Asta Gruodė gyvena vadovaudamasi ajurvedos filosofija, praktikuoja ajurvedinę mitybą ir jau šešerius metus moko maitintis ir gaminti pagal ajurvedą kitus. Šis holistinis mokslas padeda jai atrasti balansą gyvenime. Tai žini...
-
M. Janavičius įrodė: gaminti maistą – puikus vyriškas hobis (receptai)4
„Vieno vyro hobis gali būti žvejyba ar medžioklė, kito – krapštytis prie automobilio, o vienas iš mano hobių yra gaminti maistą“, – sako maisto tinklaraštininkas Marius Janavičius. Jam patinka gaminti ir apie...
-
Velykų stalui – išbandyti skoniai (receptai)1
Kiekviena šeimininkė turi savo Velykų valgiaraštį – šeimos pamėgtus patiekalus. Tačiau neprošal kasmet jį atšviežinti. Gal pravers maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėjos O...
-
Prasideda dilgėlių sezonas: prakalbo apie šių piktžolių naudą ir įvardijo, kur geriau jų nerinkti4
Turistai Rumunijoje šįkart traukia ne vampyrų keliais ar į Drakulos pilį, o ieško dilgėlių, – teigiama LNK reportaže . ...