Quantcast

Kai maisto gaminimas – kūryba, o ne prievolė (gardūs patiekalai pietums)

  • Teksto dydis:

Maisto ruošimo technologijų specialistę, maisto tinklaraščio "Priestalo.lt" autorę Daivą Kovzan valgių kūrimas užbūrė jau seniai. "Mėgstu gamindama improvizuoti. Labai smagu ir pačiai kaskart atrasti kažką naujo, ir to mokyti kitus", – sako nuostabi kulinarė ir konditerė, mūsų skaitytojams siūlanti savaitgalio pietų patiekalus.

Balti šaltibarščiai su žuvimi

300 g žuvies filė,

3 bulvės,

3 agurkai,

2 kiaušiniai,

1 šaukštelis smulkintų krapų,

1 šaukštelis smulkintų mėtų,

druskos, pipirų,

rūgpienio.

Žuvies filė išvirkite sūdytame ir prieskoniais pagardintame vandenyje, atvėsinkite. Išvirkite ir atvėsinkite bulves, kiaušinius. Agurkus, kiaušinius ir bulves supjaustykite kubeliais. Visas daržoves sumaišykite dubenyje, paskaninkite druska ir pipirais. Daržoves užpilkite rūgpieniu ir gerai išmaišykite. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus uždėkite gabalėliais supjaustytos žuvies.

Kalafiorų kepsneliai

500 g kalafioro,

2 kiaušiniai,

200 g ryžių miltų,

2 skiltelės česnako,

1 šaukštelis smulkintų raudonėlių,

1 šaukštelis smulkintų bazilikų,

druskos,

130 g fermentinio sūrio,

10 griežinėlių saliamo,

1 raudona paprika.

Kalafiorą nuplikykite verdančiu vandeniu, atvėsinkite ir susmulkinkite žiedinėliais. Paskui sutrinkite smulkintuvu iki labai smulkių gabalėlių. Susmulkinkite česnaką. Į kalafiorus įmaišykite kiaušinius, miltus, smulkintas česnako skilteles, raudonėlius ir bazilikus. Užminkykite tešlą. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite po šaukštą tešlos. Smulkiai supjaustykite papriką. Sutarkuokite sūrį. Ant kepsnelių berkite paprikos gabalėlius, tarkuotą sūrį ir ant viršaus uždėkite po saliamio griežinėlį. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol kepsneliai pradės rusvėti. Patiekite su daržovių salotomis.

Varškės pyragas su uogomis

Tešlai:

250 g miltų,

150 g minkšto sviesto,

100 g cukraus,

50 ml pieno,

žiupsnelis druskos.

Įdarui:

600 g varškės,

100 g braškių (gali būti šaldytos arba braškių tyrė),

80 ml grietinėlės,

30 g miltų,

100 g cukraus.

Pyrago viršui papuošti:

300 g įvairių uogų,

1 šaukštelis agaro miltelių,

100 ml braškių sirupo,

180 ml vandens.

Pirmiausia paruoškite tešlą. Sviestą sumaišykite su cukrumi ir druska. Tada suberkite miltus ir minkykite tešlą. Turi gautis daug trupinių. Galiausiai supilkite pieną ir sumaišykite visus trupinėlius į vieną gumulą. Minkykite, kol tešla taps vientisa. Padėkite tešlą į šaldytuvą 30 min.

Paskui tešlą šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į kepimo indą. Išlyginkite taip, kad visas dugnas būtų tolygiai uždengtas ir padarykite iš tešlos kraštelius aplink visą kepimo indą. Pastatykite kepimo indą į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.

Ruoškite įdarą. Miltus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite grietinėle. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Braškes sutrinkite iki vientisos tyrės ir sumaišykite su varške (jei ji ne vientisos masės, permalkite ją arba pertrinkite per sietelį). Į varškę maišydami supilkite grietinėlę su cukrumi ir miltais. Varškės įdaras turi būti tirštokas. Išimkite kepimo indą su tešla iš šaldytuvo ir į vidų sukrėskite varškės įdarą.

Kepkite pyragą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1 val. Paskui išjunkite orkaitę, atidarykite ir palikite joje. Tik gerai atvėsusį pyragą perdėkite į lėkštę.

Nuplaukite uogas ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nudžiūtų. Pyrago viršų apdėliokite uogomis.

Į braškių sirupą supilkite vandenį ir pastatykite ant viryklės, kad užvirtų. Sudėkite agaro miltelius ir užvirinkite. Virkite pusę minutės. Gausite skystą želė. Uogas užpilkite arba teptuku aptepkite pagaminta žele.

Sodininko limonadas

Po pusę stiklinės agrastų, serbentų, vyšnių (arba kitokių sodo uogų),

1 l vandens,

1 šaukštas medaus,

2 citrinos,

1 agurkas.

Uogas nuplaukite. Kelias uogas įdėkite į šaldiklį, likusias užpilkite vandeniu ir užvirkite. Uždenkite ir palikite atvėsti. Perkoškite. Išspauskite iš vienos citrinos sultis supilkite į uogų kompotą. Tada įdėkite medaus ir išmaišykite. Kitą citriną ir agurką supjaustykite griežinėliais, sudėkite į uogų limonadą. padėkite vėsiai ir laikykite bent bent 30 min. Patiekdami suberkite atidėtas šaldytas uogas, jei norisi šaltesnio limonado, įdėkite dar ir ledo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Sekmes tau Daivute,mylim tave.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių