Quantcast

Jalta – sugrįžimas į praeitį

Norint įkurti restoraną nebūtina eiti standartiniu keliu. Pavyzdys – restoranas "Jalta" – šiek tiek keistas, bet įdomus savo neįprastumu.

Nostalgija praėjusiems laikams

Viena labiausiai intriguojančių šių metų naujų vietų sostinėje – restoranas "Jalta" Žvėryne (Vykinto g. 17A). Skubomis eidamas pro šalį gali net nepastebėti, kad čia šis tas daugiau nei gyvenamasis namas – tik išdavikas valgiaraštis prie vartų sufleruoja, ką jame galima rasti. "Tačiau tie, kas kartą randa, beveik visuomet sugrįžta", – juokėsi restorano direktorius Augustinas Beinaravičius.

Restoranas "Jalta" – kitoks nei dabar įprasta. Net jo viduje jautiesi lyg užsukęs į svečius pas senus pažįstamus ar giminaičius. Laisvą atmosferą sukurianti aplinka primena sovietmetį – daug baldų čia likę iš kito pastate seniau buvusio restorano, dešimtmečius skaičiuojančios interjero detalės įvairiais keliais atkeliavo į naujų šeimininkų rankas.

"Jaučiu sentimentus tam laikmečiui. Ne politine prasme. Požiūrio į gyvenimą, estetikos, kažkokio idealizmo", – prisipažino A.Beinaravičius. Iš sentimentų kilo ir restorano pavadinimas. "Kai pirmą kartą užėjome į šitą pastatą, čia augančios tujos man kažkuo priminė Jaltos, kurioje yra tekę lankytis, kiparisus. Apskritai ši aplinka kažkodėl man asocijavosi su šiuo miestu. Nors kai kuriems žmonėms šis pavadinimas pirmiausia primena Jaltos konferenciją, bet su ja nėra nieko bendra", – šypsojosi vyras.

Valgiaraštis – pagal sezoną

Tačiau didžiausiu restorano "Jalta" išskirtinumu jo vadovas įvardija ne interjerą, bet požiūrį, kaip turi būti gaminamas maistas. "Mūsų valgiaraštyje – natūralus sezoninis maistas. Produktus įsigyjame tiesiai iš ūkininkų ir gaminame iš to, ką galime gauti konkrečiu metu. Žinome, kad dabar – šparaginių pupelių, rabarbarų ar pomidorų laikas, iš jų ir gaminame. Žiemą siūlysime patiekalų iš tokių daržovių, kurios ilgiau išsilaiko", – pasakojo A.Beinaravičius.

Pagrindinis restorano valgiaraštis – minimalus. Jame nuolat galima rasti tik prancūziškus lietinius. Kiti patiekalai kasdien keičiami. "Pas mus viskas taip, lyg patys ruoštume sau pietus ar vakarienę. Žiūrime, kokių produktų turime ir ką iš jų galime pagaminti", – aiškino A.Beinaravičiaus partnerė Julija Smiškal.

Dienos pietus "Jaltoje" galima pavalgyti už 14–15 litų. Daugelį produktų restoranas įsigyja iš kiekvieną pirmadienį čia atvažiuojančių ūkininkų. Nuo 16 val. "Jaltos" kieme vyksta ūkininkų turgelis. "Kai perkame produktus tiesiai iš ūkininkų, gauname ne tik maistą, bet ir žmogišką šilumą, energiją. Be to, išvengiame transporto išlaidų, neteršiame aplinkos. Nevežame pomidorų iš Ispanijos", – juokėsi J.Smiškal.

Sekmadienis – tik saviems

Restoranas "Jalta" dirba kasdien nuo 11 iki 23 val., penktadieniais ir šeštadieniais vakarojimas čia užsitęsia iki 2 val. nakties, kartais ir ilgiau. Tačiau sekmadienį čia – šventa diena. Ant pievelės ar lovakrėslių įsitaisę darbuotojai šnekučiuojasi, kalba apie darbus ir ne tik, kartais kartu žiūri filmus. Prie jų prisijungia Žvėryno bendruomenės nariai.

"Norėjome bent vieną dieną per savaitę leisti pailsėti tiek darbuotojams, tiek namo gyventojams. Ateina smagūs kaimynai, kartu pabūname, bet tai – diena tik draugams, ne darbui", – pasakojo A.Beinaravičius, džiaugdamasis, kad kolektyve susiklostė labai draugiški santykiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valentina

Valentina portretas
Saunuoliai

klientas

klientas portretas
Jusu maistas nevalgomas!
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių