Quantcast

Išrankesni pirkėjai: pradėjo rinktis ekologiškai auginamus šamus (receptai)

  • Teksto dydis:

Šiandien mažai kas žino, kad iš šamo žuvies galima nesunkiai paruošti patiekalus, kurie įprastai ruošiami su vištienos mėsa ar kita paukštiena. Iš Lietuvos žuvų ūkiuose ekologiškai auginamų afrikinių šamų gaminami produktai pastaraisiais metais itin išpopuliarėjo tarp pirkėjų.

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenimis, parduotuvių lankytojų labiausiai vertinamas produktas – šviežia šamo mėsa. Mitybos specialistai ją giria dėl ypatingų maistinių savybių, kurios prilyginamos sveikuoliškai kalakutienos mėsai. Tuo tarpu kepsnių mėgėjai šamą atranda kaip kepimui grilyje itin tinkančią žuvį.  

„Mūsų prekybos tinkle galima atrasti itin gausų Lietuvos žuvininkystės ūkiuose užaugintų žuvų bei jų produktų asortimentą. Pastebėjome, kad pastaruoju metu itin išaugo šamo produktų paklausa. Nuo praėjusių metų liepos iki šiandienos Lietuvoje užaugintų šamų produktų pardavimai išaugo net pusantro karto. Žmonės daugiausiai perka šamo filė, kepimui paruoštus šamo gabaliukus su prieskoninėmis žolelėmis, o taip pat tiek šaltai, tiek karštai rūkytą žuvį“, – teigia „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Jos teigimu, Lietuvoje sparčiai daugėja žuviai itin išrankių pirkėjų, kuriuos įprasta žuvies produkcija sunku sudominti. „Pastebime, kad plintant sveikos gyvensenos tendencijoms, pirkėjai ieško ir ekologiškai auginamos žuvies produktų. Tad būdami lietuviškas prekybos tinklas ir prioritetą teikdami vietos gamintojams, Lietuvoje atradome tokių žuvininkystės ūkių, kurių tiek žuvų auginimo, tiek gamybos technologija pasižymi tvarumu, o produktai išsiskiria ypatingai aukšta kokybe“ – sako vadovė.

Anot jos, prekybos tinklas „Maxima“ šių lietuviškų žuvininkystės ūkių pagalba išplėtė šamo produkcijos asortimentą. Pirkėjai noriai išbando šamo filė su gardžiais apelsinų, mangų, citrinų marinatais. Tuo tarpu gurmanai asortimente gali atrasti ir džiovintas šamo filė juosteles su šokoladu, pagardintu baziliku arba spanguolėmis.

Kaip teigia afrikinių šamų auginimu bei perdirbimu Lietuvoje užsiimančios „Žuvėjos“ atstovė Daiva Vaišnorienė, afrikinių šamų auginimui taikomi itin aukšti standartai, nes ši žuvis pasižymi lepumu. „Žuvėja“ nuo 2013 metų šamus augina Baisogaloje, Pakiršinio kaime, Radviliškio rajone.

„Tiek žuvų auginimo, tiek ir gamybos procesuose nenaudojami jokie cheminiai priedai, bet natūraliu būdu atskleidžiamos geriausios šios žuvies savybės. Mitybos ekspertų ir maisto žinovų afrikinis šamas vertinamas už tai, kad jo nebyranti, neriebi minkšta mėsa neturi žuvies kvapo bei tinka bet kuriam gaminimo būdui. Šamo mėsa yra turtinga baltymais, vitaminais ir dideliu omega 3 polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekiu. Todėl kai kurie mitybos specialistai šamo mėsą prilygina sveikuolių pamėgtai kalakutienai“, – teigia „Žuvėjos“ atstovė.

Azijietiško stiliaus salotos su ant grotelių kepto šamo filė (2 asmenims):

Reikės:

• 100 g balto kopūsto

• 100 g mėlyno kopūsto

• 80 g „Iceberg“ salotos

• 1 morkos

• 1/4 ilgavaisio agurko

• 1–2 svogūnų laiškų

• 1/2 žalios paprikos

• 2–3 šviežio baziliko šakelės

• nedidelio ryšulėlio šviežios kalendros

• 250 g marinuotų šamo filė gabalėlių

• 2 šaukštų skrudintų žemės riešutų

• šiek tiek aitriosios paprikos.

Padažui:

• 1 laimo vaisiaus sulčių

• 1,5 šaukšto rudojo cukraus

• 1 šaukšto sojos padažo arba žuvies padažo

Pirmiausia paruošiamas padažas, salotinėje sumaišant visus ingredientus. Tuomet plonomis juostelėmis supjaustomi kopūstai, „Iceberg“ salotos ir žalioji paprika. Tada susmulkinami svogūnų laiškai, šviežia kalendra ir bazilikas. Stambia tarka sutarkuojama morka. Agurkas perpjaunamas išilgai ir, šaukšteliu išgramdžius sėklas, supjaustomas juostelėmis.

Visos paruoštos daržovės ir žolelės suberiamos į indą su padažu ir rankomis labai gerai išmaišomos. Maišanti šiek tiek paspaudžiama, kad iš daržovių išbėgtų sultys ir susimaišytų su padažu – taip salotos tampa dar skanesnės.

Išmaišytos salotos paliekamos 10 minučių pastovėti, o tuo metu sumaunami šamo filė gabalėliai ant medinių iešmelių. Jei jie bus kepami ant ugnies, prieš tai rekomenduojama juos 30 minučių užmerkti vandenyje, kad kepant nesudegtų. Iešmeliai kepami 10 minučių ant grotelių, kelis kartus apveržiant, kol žuvis gražiais apskrunda. Šamo iešmeliai patiekiami su salotomis, apibarstytomis žemės riešutais ir aitriąja paprika. Galima pašlakstyti laimo vaisiaus sultimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
nežinau gal aš ieškoti nemoku bet parduotuvėje šamo nesu radusi aš jų perku turguje
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių