Quantcast

Išradingi receptai su silke Kūčių stalui

Kūčių stalas, nukrautas pasninko valgiais, šiandien tiesiog neįsivaizduojamas be silkės. Ir ko jau ko, bet silkių ruošimo Kūčių stalui paslapčių kiekviena šeima turi apsčiai.

Visgi silkių puikavimasis ant stalo toli gražu nėra lietuvių tradicija – ji mūsų krašte prigijo ne taip seniai. Adventas mūsų protėviams buvo natūralus gyvenimo laikotarpis, skirtas pabadauti ir išsivalyti organizmą, dar iki krikščionybės atėjimo. O tikros lietuviškos Kūčios buvo šeimos šventė, kuomet atnašaujama dievams, vaišinamasi paprasčiausiais patiekalais iš grūdų, daržovių, vaisių, riešutų, sėklų. Žuvį ir silkę ant stalo dėdavo tik žydišką krikščionybę išpažįstantys į Lietuvą atvykę dvasininkai ir vienuoliai, kurie čia šią tradiciją ir įdiegė. Šiandien ją mielai puoselėja tiek krikščionys, tiek netikėjimą deklaruojantys žmonės, Kūčias laikantys tiesiog šeimos švente. Silkės Kūčių stalui ruošiamos įvairiausiai – nuo paprasčiausių su svogūnais ar kepintomis morkomis, grybais iki mišrainių su kaparėliais, apelsinais ar karameliniu padažu. portalas savo skaitytojams siūlo išbandyti keturis nesudėtingus patiekalus, kurie tinka ir tradicijų sekėjams, besilaikantiems pasninko, ir norintiems paįvairinti šeimos vakarienės valgiaraštį.

Žuvis ir silkė – vaisingumo simboliai. Jos primena apaštalus, kurie buvo žvejai, o taip pat ir Dievo stebuklą prie Samareto ežero, kai minios žmonių buvo pamaitintos keletu žuvų ir septyniais kepalėliais duonos.
Riešutai simbolizuoja tvirtumą, sotumą, meilę.

Žirniai simbolizuoja pirmųjų žmonių Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus. Tai kartu ir žmonių ašarų simbolis. Jų reikia valgyti, kad ateinančiais metais būtų mažiau liūdesio ir ašarų.

Obuoliai simbolizuoja Rojaus medį, pirmųjų žmonių Adomo ir Ievos išvarymą iš Rojaus. Kūčių vakare mamai ir tėčiui dera suvalgyti padalintą į dvi dalis obuolį, kad šeimoje būtų visad darna.

Duona ir pyragas – stiprybės, proto, ištikimybės, skalsos, kūrybinių galių simbolis.

Spanguolės simbolizuoja gyvybę, jos saugo nuo ligų ir priešų.

Silkė su burokėliais ir pistacijomis

Reikės

2 virtų burokėlių;
4 silkių filė;
1 svogūno;
0,5 a.š spanguolių;
keleto kalendrų (ar petražolių) lapelių;
4 v.š. alyvuogių aliejaus;
1 v.š. acto (baltojo mangų skonio balzaminio, aviečių ar sidro);
1 cm imbiero gumbelio;
1 a.š. cukraus (geriausia rudojo);
druskos, pipirų;
4 v.š. pistacijų.

Sumaišykite padažą iš aliejaus, acto, sutarkuoto imbiero, cukraus, druskos ir pipirų. Virtus burokėlius nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais. Taip pat supjaustykite silkes. Labai smulkiai supjaustykite svogūną ir kalendrų (ar petražolių) lapelius. Viską gerai sumaišykite. Įmaišykite spanguoles. Užpilkite padažą ir išmaišykite. Pakrudinkite pistacijas, pasmulkinkite ir apibarstykite prieš patiekdami salotas.
Silkė su džiovintais vaisiais ir riešutais

Reikės

4 silkių filė;
200 g džiovintų slyvų;
150 gramų džiovintų obuolių;
100 g graikinių riešutų;
2 marinuotų agurkų;
1 svogūno;
3 v.š. aliejaus;
malto cinamono;
2 v.š. citrinų sulčių;
aliejaus kepimui.

Džiovintus obuolius užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 1 val. Silkių filė supjaustykite pailgais gabaliukais. Supjaustytą svogūną pakepinkite keptuvėje ant aliejaus. Suskaldykite graikinius riešutus. Išilgai supjaustykite agurkus. Sumaišykite padažą iš aliejaus, citrinų sulčių ir cinamono. Viską gražiai paserviruokite lėkštėje, apšlakstykite padažu ir patiekite su vaisių duona.

Dietinė silkė

Reikės
400 g silkių filė;
2 pomidorų;
2 marinuotų agurkų;
1 svogūno;
2 virtų morkų;
0,5 raudonosios paprikos;
saujos spanguolių;
alyvuogių aliejaus;
citrinų sulčių.

Silkę, pomidorus, agurkus, morkas, papriką supjaustykite mažais gabalėliais. Griežinėliais supjaustykite nuluptą svogūną. Berkite spanguoles. Viską gerai išmaišykite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir/ar citrinų sultimis bei patiekite.

Gaivios salotos

4 silkių filė;
1 stiklinė konservuotų žirnelių;
1 virtos morkos;
8 vyšninių pomidorų;
gražgarsčių;
raudonėlių;
2 v.š. balzaminio acto;
3 v.š. alyvuogių aliejaus;
1 a.š. garstyčių.

Silkę supjaustykite gabalėliais, morką – stambiais griežinėliais, pomidorus – ketvirčiais. Paruoškite padažą iš alyvuogių aliejaus, balzaminio acto ir garstyčių. Lėkštėje išdėliokite gražgarstes, dėkite silkių gabalėlius, morkas, pomidorus, žirnelius, berkite raudonėlių ir apšlakstykite padažu.
Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: receptas@diena.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai.

Matot kaip

Matot kaip portretas
Uztai ir isvaziuoja zmones is Lietuvos .Dieve mano ,kada bus lengviau gyventi, nors uz apsildyma nustotu siusti didziausias saskaitas!!!

kumpis

kumpis portretas
Žuvis ir silkė – vaisingumo simboliai. Jos primena apaštalus, kurie buvo žvejai...MARAZMAS KAZKOKS.
VISI KOMENTARAI 4

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių