Quantcast

Įkarštį pagavęs grilio sezonas: patiekalų receptai ir veganams, ir vegetarams

  • Teksto dydis:

Artėjant dar vienam šiltam savaitgaliui, norisi kuo dažniau būti gamtoje, o buvimas gamtoje neatsiejamas nuo iškylų bei grilio.  Nors dažniausiai esame pripratę ant grilio kepti kepsnius, šašlykus ar kitus mėsos gaminius, nepamirškime ir skanių daržovių, sūrių bei vaisių receptų.

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalinasi receptais, kurie puikiai tinka ne tik šalia mėsos, tačiau yra ir labai skani alternatyva vegetarams bei veganams.

„Tuomet, kai visi dūmais kvepiantys kepsniai išragauti, kai visi šonkauliukai ant karštos ugnies paskrudinti, kai visi šašlykų marinatai išmėginti, ieškome įvairių patiekalų alternatyvų. Jei dar neteko, išmėginkite grilintus vaisius, daržoves ir sūrius, kurie gali tapti ne tik pagrindiniu patiekalu vegetarams bei veganams, bet ir nuostabiu garnyru prie mėsos, užkandžiais ir desertais“, – dalinasi B. Baratinskaitė.

Keptos daržovės

„Dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos, pomidorai, svogūnų ir česnakų galvelės. Tačiau ugnies kaitra ir dūmo skonis puikiai draugauja su pievagrybiais, šparagais, cikorijų salotomis, agurkais, kukurūzų burbuolėmis, salierų stiebais, žiediniais kopūstais, morkomis, burokėliais ir netgi gūžinėmis salotomis. Mažiau sultingas daržoves galima trumpai apvirti ar bent nuplikyti verdančiu vandeniu. Natūralaus skonio mėgėjai daržoves gali tiesiog ištepti sviestu ir paskrudinti, o subtilesnių skonių ieškantys – pamarinuoti jas su citrinų sultimis, įvairiomis žolelėmis ir šlakeliu aliejaus. Svarbu nepadauginti prieskonių. Burokėlius ir bulves galima kepti suvyniotus į foliją anglyse“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Kepti sūriai

Ant grotelių paskrudintas ar apkeptas sūris yra puikus patiekalas nevalgantiems mėsos. Sūrių, kuriuos galima kepti ant grilio, yra apstu – iš Kipro atkeliavęs halumis, prancūziškas kamamberas ar net lietuviškas varškės sūris.

„Kiprietiškas halumis, gaminamas iš ožkų, avių ar karvių pieno, –  puikus pasirinkimas kepimui ant grilio. Pakepkite sūrį ant grotelių po penkias minutes iš abiejų pusių, kol išorė pasidengs traškia plutele, o vidus bus minkštas ir tąsus. Šis sūris puikiai tiks su žaliomis salotomis“, – pataria B. Baratinskaitė.

Kitas sūris, puikiai tinkantis kepimui ant grilio – kamamberas. Jį galite kepti suvynioję į foliją arba tiesiog su dėžute, į kurią jis kartais būna supakuotas. Išvyniokite sūrį iš popieriaus ir padėkite atgal į dėžutę, dėžutę padėkite ant folinės lėkštutės arba ant vandenyje pamirkytos medinės lentelės – tuomet sūris įgaus dar ir dūmų poskonio. Išsilydžiusį sūrio vidų skanu kabinti su baltos duonos gabalėliu.

„Nepamiršti reiktų ir Lietuvos ūkininkų gaminamų varškės sūrių. Kepimui pasirinkite paprastą, baltąjį varškės sūrį, kurį gardinti galite prieskoniais, šviežiais bazilikais, šoninės juostelėmis, džiovintais pomidorais, mėgstamu džemu ar džiovintais vaisiais“, – atskleidžiamaisto žinovė.

Kepti ananaso griežinėliai

Jums reikės:

ananaso

gabalėlio sviesto

kelių šaukštų medaus

arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus

žiupsnelio malto cinamono

„Norintiems deserto gamtoje – ant griliaus keptas ananasas. Ananasą nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir išpjaukite šerdį. Dubenėlyje ištirpinkite sviestą ir sumaišykite su medumi. Ištirpinkite gabalėlį sviesto ir sumaišykite jį su medumi, vaniliniu cukrumi bei cinamonu. Aptepkite mišiniu ananasų žiedus ir keliolika minučių palaikykite, kad sviestas ir medus įsigertų. Kepkite ant grotelių, kol žiedai taps minkšti ir vos vos apskrus. Skanaus!“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių