- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vienas dažniausių pusryčių pasirinkimų – tai blynai. Tik viena bėda, kad dažnai reikia ilgokai pastovėti prie keptuvės.
Taigi laidos „Skaniai ir paprastai“, rodomos šeštadienį 9 val. per TV3, vedėjas Gediminas siūlo blynus kepti orkaitėje ir daugiau dėmesio skirti įdarui. O dar geresnė idėja lėtiems vasariškiems pusryčiams – tai blynus kepti grilyje. Šefas garantuoja, kad tokie blynai taps vasaros hitu.
Orkaitėje kepti blynai
Blynų tešlai (4 porcijoms) pagaminti jums reikės:
• 8 vnt vidutinio dydžio kiaušinių
• 1 stiklinės (~170ml) riebaus pieno
• 1 stiklinės (~130g) kvietinių miltų
• Žiupsnelio druskos bei pipirų
• 1 stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
• 2 šaukštų sviesto
Blynų įdarui paruošti jums reikės:
• 8 vnt minkštai virtų putpelės kiaušinių
• 2 vnt gerai sunokusių avokadų
• 1-2 šaukštų citrinų sulčių
• ~150 g sūdytos lašišos.
Gaminimas. Įkaitinti orkaitę iki 220°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios) ir sudėti ketaus keptuvėles (arba kitą/-us karščiui atsparius indą/-us), kad tolygiai įkaistų. Sumaišyti miltus, druską ir pipirus. Išplakti kiaušinius su pienu, sudėti sausus ingredientus ir gerai išmaišyti. Į įkaitusias keptuvėles įdėti po pusę šaukšto sviesto, jį ištirpinti ir padengti visą keptuvėlių vidų. Tuomet įpilti maždaug pusę keptuvės tūrio paruoštos blynų tešlos ir ant viršaus užbarstyti tarkuotu parmezano sūriu. Kepti, kol gražiai paskrus, maždaug 15 minučių (kepant trumpiau bus minkštesnis vidus, bet mažiau iškils; kepant ilgiau – bus sausesnis vidus, tačiau labiau iškils). Kambario temperatūros putpelės kiaušinius dėkite į verdantį vandenį, virkite lygiai 2 minutes ir 30 sekundžių ir iškart sudėkite į labai šaltą vandenį. Kiaušiniams atvėsus, atsargiai nulupkite. Gerai prinokusius avokadus sutrinkite su šakute, įpilkite citrinos sulčių ir išmaišykite. Iškepusio blyno vidų patepkite trintu avokadu, ant jo dėkite sūdytą lašišą, perpus perpjautus minkštai virtus putpelės kiaušinius, papuoškite jūsų mėgstamomis žolelėmis ir prieš patiekdami pašlakstykite ypač tyru alyvuogių aliejumi.
Grilyje keptas blynas su citrinų kremu
Blynams su „ricotta“ sūriu paruošti jums reikės:
• 6 vnt vidutinio dydžio kiaušinių
• 2-3 šaukštų cukraus
• 250 g „ricotta“ sūrio
• ~120 g kvietinių miltų
• 300 ml riebaus pieno
• 2 šaukštų sviesto
• Cukraus pudros
• Šviežių uogų
Citrinų kremui paruošti jums reikės:
• 6 vnt kiaušinio trynių
• 110 g cukraus
• 80 ml citrinų sulčių
• 1 citrinos žievelės
• 100 g sviesto
Gaminimas. Kiaušinius su cukrumi maišyti, kol ištirps cukrus. Sudėti „ricotta“ sūrį ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti miltus ir išmaišyti, kad neliktų gumuliukų. Galiausiai supilti pieną, išmaišyti ir palikti 10-15 minučių tešlą pastovėti, kad išbrinktų miltai.
Paruošti citrinų kremui jums reikės sumaišyti kiaušinio trynius, cukrų ir citrinų sultis ir citrinos žievelę iki vientisos masės ir kaitinti vandens vonelėje, kol masė sutirštės (reiktų pasiekti 85°C). Vėliau kremą atvėsinti iki maždaug 50-60°C, maišant po truputį sudėti sviestą. Sviestui išsimaišius kremas paruoštas.
Į iš anksto iki 230 °C įkaitintą keraminį grilį ant netiesioginės kaitros sudėti ketaus keptuvėles, kad įkaistų. Į įkaitintas keptuvėles įdėti po pusę šaukšto sviesto, jam ištirpus supilti maždaug pusę keptuvėlės tūrio anksčiau paruoštos blynų tešlos ir kepti apie 20 minučių.
Iškeptą blyną apibarstyti cukraus pudra ir patiekti su citrininiu kremu bei šviežiomis uogomis.
Skanaus!
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pavasaris lėkštėje: svogūnų laiškų duonelė, kvapnus paštetas ir spalvingos salotos
Šį sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius kvies pavasarį įsileisti ne tik į savo širdis, bet ir į lėkštes. Tomas ketina nustebinti ypatingo skonio svogūnų lai&s...
-
Maisto tinklaraštininkė K. Požienė: gardus maistas suartina šeimą (receptai)1
"Kad ir kas dabar vyksta pasaulyje, savo namuose nuotaiką kuriame patys", – sako Vokietijoje gyvenanti lietuvė maisto tinklaraštininkė Karina Požienė. Trijų vaikų mama įsitikinusi, kad skanus maistas, prie stalo suburiantis vis...
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...