Quantcast

Gurmanai bus sužavėti: išbandykite naujus receptus su krevetėmis

  • Teksto dydis:

Turbūt gurmanai sutiks, kad krevetes būtų galima drąsiai nominuoti vienu populiariausių ir gardžiausių delikatesų. Graikijoje išpopuliarėjusios, o dabar ir ant lietuvių stalų nugulančios krevetės ne tik pagardina kitus valgius, bet ir dažnai būna ragaujamos vienos.

Ta proga lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ atstovai siūlo įnešti daugiau eksperimentų į savo virtuves bei išbandyti krevetes, kuriose gausu žmogaus organizmą palepinančių maistingųjų medžiagų.

Ne tik skanu, bet ir naudinga

Nors egzotiški jūrų gėrybių patiekalai yra itin populiarūs Pietų Europoje bei Azijos šalyse, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuviai pandemijos metu taip pat nebevengia eksperimentuoti bei drąsiai namuose išbando naujus receptus, kuriems seniau pristigdavo laiko.

„Pastebime, kad žmonės į parduotuvę užsuka iš anksto susidarę pirkinių sąrašą, kuriame atsiranda sveiką mitybą palaikyti padedantys produktai. Lietuviai keičia savo apsipirkimo įpročius, dažniau skaito ir prekių etiketes, gamina maistą namuose. Todėl, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius bei per karantiną pasikeitusį jų gyvenimo ritmą, didelį dėmesį skiriame daug mineralinių medžiagų turinčių produktų atnaujinimui ir jų asortimento plėtimui. Rūpinamės, kad parduotuvės lankytojai visada rastų šviežių gaminių, o tarp jų ir krevečių“, – sako E. Dapkienė.

Lietuvoje auginamos krevetės

„Maximoje“ pirkėjai jau gali įsigyti ir Lietuvoje užaugintų krevečių. Netoli Rumšiškių įsikūrusiame „Local Ocean“ ūkyje, didžiuliuose baseinuose, naudojant tropinių vandenynų vandens kopijavimo technologiją, auginamos krevetės, kurių auganti paklausa jau skaičiuojama tonomis.

Lietuviškų krevečių augintojai džiaugiasi, kad 2020-ųjų gruodis buvo rekordinis: mėnesio pardavimai išaugo net apie 10 kartų.

Į „Maximos“ parduotuves keliauja maždaug trečdalis „Local Ocean“ užauginamų krevečių „derliaus“ ir, kaip teigia E. Dapkienė, prekyboje neužsibūna – žmonės jas išperka per kelias dienas.

Ypatinga nauda

Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako pastebinti, kad krevetės yra ypatingai naudingos sportuojantiems. Jos savyje turi daug baltymų, padeda palaikyti raumenų tonusą, o taip pat gerina kraujagyslių ir širdies veiklą. Be to, dažnai krevetės vadinamos ir grožio vitaminais – jose esančios medžiagos puikiai palaiko sveiką odos bei plaukų būklę.

„Žmogaus organizmas pavasariais gali pareikalauti daugiau vitaminų, o didžiąją jų dalį galima pasisavinti būtent iš jūros gėrybių. Viso pasaulio gurmanų pamėgtos krevetės turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kalio, retinolio, geležies, seleno, mangano, folio rūgšties bei cinko. Tai tikras vitaminų šaltinis. Tik įsidėmėkite, kad nusipirkus, jų nederėtų ilgai laikyti šaldytuve, nes šis maisto produktas turi savybę greitai gesti. Nederėtų jų valgyti ir žalių, o atitirpinus jas reikėtų virti ir tik tuomet ragauti“, – dalijasi patarimais B. Baratinskaitė.

Papasakojusi, kokią naudą organizmui turi krevetės, maisto gamybos ekspertė dalijasi dviem receptais, kurie paskatins išbandyti naujus, egzotiškus patiekalus.

Makaronai su krevetėmis

Reikės:

4 šaukštų alyvuogių aliejaus,

2 šaukštų žaliosios citrinos sulčių,

1 šaukštelio maltų kmynų,

450 g krevečių,

340 g spagečių,

4 šaukštų sviesto,

3 skiltelių česnako,

1/2 šaukštelio smulkintų raudonųjų paprikų,

4 šaukštų vištienos sultinio,

4 šaukštų balto vyno,

4 šauktų smulkintų kalendrų,

citrinos riekelių patiekimui.

Į dubenį įpilkite alyvuogių aliejų ir žaliosios citrinos sultis bei suberkite kmynus. Tuomet į šį mišinį dėkite krevetes, uždenkite dubenį ir palikite viską šaldytuve marinuotis apie 4 valandas.

Vėliau išvirkite makaronus ir juos nusausinkite. Tai padarę, įkaitinkite keptuvę iki vidutinės ugnies – išlydykite 2 šaukštus sviesto ir dėkite krevetes. Kepkite iki kol jos paraudonuos.

Tuomet švarioje keptuvėje išlydykite kitus 2 šaukštus sviesto, įberkite smulkintą česnaką ir raudonųjų paprikų miltelius – kepkite viską apie minutę. Po to įpilkite vištienos sultinį ir baltą vyną – mišinį šiek tiek pakepinkite. Paskui įberkite makaronus, dėkite krevetes, ir dar šiek viską pakepkite. Patiekite makaronus su krevetėmis, papuoškite juos citrinos griežinėliais.

Krevečių salotos

Reikės:

400 g krevečių,

1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus,

druskos, maltų juodųjų pipirų,

pusės smulkiai pjaustyto raudonojo svogūno,

2 šaukštų krapų,

poros riekelių skrudintos duonos,

4 šaukštų majonezo,

1 citrinos,

1 šaukštelio garstyčių.

Ant kepimo skardos sudėkite krevetes, pašlakstykite jas aliejumi ir pagardinkite druska bei pipirais. Tuomet dėkite krevetes ant kepimo popieriumi patiestos skardos ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje maždaug 5–7 minutes, kol jos taps įgaus ryškesnę spalvą.

Tada paimkite didelį dubenį ir jame išmaišykite majonezą ir garstyčias. Šalia išspauskite citrinos sultis ir supjaustykite jos žievelę. Šį mišinį pagardinkite druska bei pipirais. Paskui suberkite į dubenį keptas krevetes, raudoną svogūną,  krapus ir viską išmaišykite. Patiekite šias salotas su skrudinta duona.

„Šias krevečių salotas paruošti yra itin paprasta bei greita. Todėl tai gali tapti puikia pietų alternatyva skubantiems ir neturintiems laiko suktis virtuvėse. Tad išbandykime savo dienose ką nors naujo – pavyzdžiui, pasidarykime sau šventę ir per darbo dienos pietus rinkimės egzotiškesnius patiekalus, kurie praskaidrins mūsų įprastą nusistovėjusią rutiną“, – šypsosi maisto ekspertė B. Baratinskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių