- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Kad taip nutiktų, prekybos tinklas „Lidl“ ir grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip tinkamai iškepti mėsą, pasirinkti ingredientus bei kokia tvarka juos dėlioti.
Mėsos paplotėlis – 50 proc. sėkmės
Virtuvės šefė tikina, kad ruošiantis kepti mėsainius, svarbiausia – kokybiška mėsa. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jauteną – iškeptas paplotėlis bus sultingesnis. Jei turima mėsa liesesnė, grilio meistrė pataria į ją įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto – jie suteiks drėgmės. Prieš pradedant formuoti paplotėlius nepamirškite maltos mėsos gerai išminkyti, kad kepant paplotėlis išlaikytų savo formą. Taip pat, jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę, nes kepdamas kiek susitrauks.
„Skonio ženklo“ smulkinta jautiena visose LIDL parduotuvėse vos už 1,55 Eur (akcija galioja nuo 05.16 iki 05.19).
„Jei abejojate, visuomet galite rinktis ir kepimui jau paruoštus paplotėlius – jų gamintojai mėsą gerai išminko ir pasirūpina, kad čia riebaliuko būtų pakankamai. Tačiau atšilti tokie paplotėliai turi iš lėto – jų skonis kepant geriausiai atsiskleis, jei atitirpti per naktį paliksite šaldytuve“, – pataria virtuvės šefė.
Ingredientus pasiruoškite iš anksto
Tinkamai iškepta mėsa – ne mažiau svarbus gero mėsainio atributas. H. Bovševič atskleidžia vieną gudrybę – kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: „Jei jautiena pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš mėsos ištraukia drėgmę. Verčiau druska ir pipirais gardinkite jau apkepusią paplotėlio pusę.“
Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas – po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, laiko prireiks dvigubai daugiau – po 5-6 minutes. Svarbiausia, pasak virtuvės šefės, kepti tik ant gerai įkaitinto grilio – taip paplotėlis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.
Mėsainio ruošimas prasideda nuo daržovių
Kad paplotėliai neperkeptų, virtuvės šefė pataria visus mėsainio ingredientus pasiruošti iš anksto: „Mėsainio kepimas prasideda nuo daržovių. Nuplaukite ir suplėšykite salotų lapus, susipjaustykite pomidorus, agurkus, pasiruoškite svogūnus ir padažus. Taip pat ant grilio paskrudinkite per pusę perpjautas bandeles – tam užteks vos minutės. Tai padaryti galėsite tuo metu, kai iškepti mėsos paplotėliai ilsėsis uždarame inde.“
„Mcennedy“ bandelės mėsainiams visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Ji pabrėžia, kad svarbi ir tvarka, kuria dėliojami ingredientai. Klasikinį mėsainį sudaro paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezinis padažas, tuomet dedamas traškių salotų lapas, ant jo – mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.
„Grill&Fun“ padažas (1,19 Eur) visose LIDL parduotuvėse kasdien.
Vegetarams – daržovių paplotėliai
Nors tradiciškai mėsainiai gaminami su jautienos faršu, H. Bovševič ragina eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią mėsainio variaciją. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena. Tik pastarąsias dvi būtina gerai iškepti – priešingai nei jautiena, vištiena ir kiauliena negali būti pusiau kepta. Jei jaučiatės išalkę, pasigaminkite užsienyje sparčiai populiarėjantį išvirkščią mėsainį: bandelės jame susikeičia vietomis su mėsa, tad turime du paplotėlius viršuje ir apačioje bei paskrudintą bandelę viduryje.
Grilio meistrė rekomenduoja išbandyti ir daržovių paplotėlius: „Mėsą galima pakeisti cukinijomis, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniais bei svogūnų čatniu. Arba pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės, visai kaip jautieną – atrasite visiškai kitokį mėsainį!“
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...
-
Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?1
Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...
-
Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)1
Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...
-
Dietistė V. Uzielė: sveikas maistas – geresnio gyvenimo sau palinkėjimas (receptai)14
„Sveika mityba yra daugiau nei maistas, daugiau nei žinojimas, ką valgyti. Tai gyvybė, sveikata, meilė sau ir savo kūnui ir ramybė jame“, – sako instagramo paskyroje „viki.heal“ rašo dietistė ir gyvensenos medicinos ...
-
Patiekalai įsimylėjusiems: piniginei draugiškas romantiškas vakaras1
Šv. Valentino dieną norisi ypatingomis vaišėmis palepinti mylimuosius. Tik nebūtina tai daryti prabangiame restorane – romantišką vakarą puikiai ir pernelyg neišlaidaujant galima praleisti namuose, drauge smagiai gaminant...
-
Kai susipina aistra gaminti ir noras dalintis (receptai)
Edita Guščienė, kaip ir daugelis moterų, maisto gaminimu susidomėjo ištekėjusi. Ji neabejoja, kad ir šiuo metu sostinėje studijuojanti dukra, atėjus laikui, panirs į skonių paieškas. Tad su meile kaupia patarimus savo feisb...
-
Patiks visai šeimai: greitai, sočiai, nebrangiai (receptai)4
Dažnai sukame galvą, kaip pamaitinti vyrą ir vaikus per ilgai negaištant prie viryklės ir pernelyg neišlaidaujant. Atsakymą į klausimą, ką gaminti, galima rasti pasidarius į konservų atsargų. Verdami be mėsos, tačiau tikrai pasotinan...
-
Maisto gamyba vienkiemio gyventojai – tarsi meditacija (receptai)2
Vienkiemyje Vilniaus rajone prieš kelerius metus su vyru Vaidotu apsigyvenusi Eliza Bielinė sako grįžti gyventi į miestą nebegalvojanti. O kadangi didžiausias jos hobis yra maistas – labai mėgsta tiek valgyti, tiek gaminti, – ėmė da...