- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nuo ankstyvo rudens iki pat vasaros pradžios – būtent tiek gardžiais receptais ir savo kelionėmis po Lietuvą virtuvės šefas Gian Luca Demarco kiekvieną sekmadienį džiugino laidos „La maistas“ žiūrovus. Laidos metu kulinaras kvietė iš arčiau pažinti tiek tradicinius lietuviškus, tiek ir kitose pasaulio virtuvėse mėgstamus patiekalus, o šį sekmadienį jis žada pirmą kartą atskleisti, kaip gaminama tikra itališka pica.
Šįkart Gian Luca žiūrovus pakvies apsilankyti Vilniuje įsikūrusiame laisvalaikio, poilsio ir pramogų komplekse, kuriame dirba sena jo draugė, virtuvės šefė Aldona.
„Aldona yra gyva legenda. Ji dirba tik su geriausiais ir būtent pas ją esu valgęs vieną mėgstamiausių savo patiekalų, kurio pats niekuomet nesugebėjau pagaminti taip skaniai. Tai – jaučio liežuvis“, – pagyrų moteriai negailės vyras.
Kaip laidoje pasakos Gian Luca, Aldona yra viena iš virtuvės šefų asociacijos Lietuvoje pradininkių, o šiame pramogų komplekse ji prižiūri net tris skirtingus restoranus – japonų, itališką ir prancūzišką. Ir nors Aldonos mylimiausia virtuvė yra prancūziška, šįkart jiedu su Gian Luca leisis į kulinarines keliones po Italiją ir gamins picą.
Gian Luca ir Aldona / TV3 nuotr.
Picos pado tešlai prireiks 600 gramų miltų, 14 gramų šviežių mielių bei 300 ml vandens. „Druskos niekuomet neberkite prieš maišymą, nes ji pražudo mieles“, – žiūrovus įspės virtuvės šefas.
Padarę, kaip patarė Gian Luca – pirmiausiai sumaišę tešlą, o vėliau ją pagardinę 22 gramais druskos, dar kartą viską permaišykite. Vėliau rankomis suformuotą tešlą sudėkite į dubenį ir kelioms valandoms palikite šaldytuve.
Po kurio laiko imkite formuoti picos padą, tačiau nepamirškite palikti storesnių, apvalesnių jos kraštų. Tai, anot Gian Lucos, suteiks picai grožio. „Minkydami tešlą nenaudokite visų plaštakų – tą darykite tik pirštų pagalvėlėmis. Nepamirškite tešlos vis patempti“, – kaip teisingai paruošti tešlą, aiškins Gian Luca.
Picos padažui prireiks konservuotų pomidorų, raudonėlio, druskos, ir to, ko Italijoje niekuomet netrūksta – alyvuogių aliejaus. Beliks viską išmaišyti, o tuomet – užpilti ant tešlos. Tuomet išdėliokite mocarelos sūrį ir bet kokius kitus savo mėgstamus picos ingredientus.
TV3 nuotr.
Pica jau paruošta – tereikia ją iškepti! Picą kepkite įkaitintame grilyje 2–3 minutes, o ištraukę dar pagardinkite šviežiu baziliku.
Paskutinė šio sezono „La maistas“ laida ir itališkos picos receptas – sekmadienį, 9.30 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Rūkyta žuvis: mėgaukimės, bet nepiktnaudžiaukime (receptai)
Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna sūroka, todėl sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelien...
-
Nemirštanti klasika: trys patiekalai iš šviežių bulvių pusryčiams, pietums ir vakarienei1
Nesvarbu, kaitina karštis ar pila lietus – patiekalai iš bulvių yra neatsiejami nuo lietuvių stalo. Paprastai bulves lietuviai valgo pietums ar vakarienei, tačiau, pavyzdžiui, Ispanijoje šios daržovės mėgstamos net ir pusryči...
-
Šeši patarimai, kaip pasigaminti burnoje tirpstantį mėsainį
Tobulai iškeptam mėsainiui atsispirti gali nedaugelis. Tam, kad mėsainis tiesiog tirptų burnoje, svarbu ne tik kokybiški ingredientai, bet ir keli triukai, kuriais šiam, iš pažiūros paprastam patiekalui, suteiksite naujų spalv...
-
Kai maisto gamyba teikia malonumą tiek sau, tiek kitiems1
Šefas Edvinas Černiauskas jau šešerius metus tiek sau, tiek kitiems gamina augalinį maistą ir moko to visus norinčius, dalijasi savo žiniomis mokymuose ir feisbuko paskyroje „Saldi druska“. Vyro teigimu, įvairiausių rece...
-
Grilis – ne tik mėsai: kaip teisingai skrudinti daržoves, vaisius, tofu ir augalinius paplotėlius?1
Lietuvių skonio receptoriams puikiai pažįstama visa gausybė ant grilio ruoštų mėsos patiekalų, tačiau populiarėjant augalinei mitybai, sparčiu tempu kinta ir tėvynainių požiūris į grilio valgių asortimentą. Nenustebkite iš jų l...
-
Ką skanaus iškepti vaikams?
Tinklaraščio „Svečiuose pas Godą“ autorės Gerdos Morozovienės šeimoje kepimas ant kepsninės – mėgstama veikla, į kurią noriai įsitraukia visi nariai. Tačiau vaikus norisi nustebinti ne tik gardžiais, bet ir sveikatai...
-
Vitaminų šaltinis – agrastai: naudokite juos ne tik uogienėms1
Šviežio derliaus agrastai – jau pasirodė parduotuvių lentynose. Šios gėrybės – nuo seno lietuvių vertinamos, tačiau pastaruoju metu kiek primirštos. O veltui. Šios sodo gėrybės ne tik skanios, bet ir ypatingai v...
-
Joninių vaišės – proga pasireikšti fantazijai1
Joninės neatskiriamos nuo būrio draugų, smagaus laiko gamtoje ir, žinoma, skanaus maisto, dažniausiai ruošiamo virš laužo žarijų ar grilyje. Dalijamės patarimais, kaip ir ką pasigaminti gamtoje, kad maistas būtų gardus, o patenkinti l...
-
Valgykite žalią, kepkite ar troškinkite – tik prisiminkite vieną taisyklę apie jautieną5
Pasaulyje yra ne viena šalis, kuri didžiuojasi savo jautienos ir iš jos pagamintų patiekalų kokybe. Pavyzdžiui, Teksaso valstijoje esantis Herefordo miestas net vadinamas pasaulio jautienos sostine ir juokaujama, kad čia gyvena daugiau jau...
-
Penki itališki receptai, kurie įkvėps dažniau ir įvairiau virtuvėje naudoti citrinas1
Citrinmedžiai klesti šiltame, sausame Viduržemio jūros klimate, todėl citrinos šių regionų kulinarijoje užima ypatingą vietą. Didele meile citrinoms pasižymi italai – jas galima atrasti pačiuose netikėčiausiuose maisto ir gėri...