Quantcast

Garstyčių diena: kodėl šį pagardą vertina prancūzai (receptas)

  • Teksto dydis:

Garstyčios yra vadinamos vienu iš seniausių prieskonių, kuris buvo naudojamas dar Kinijoje prieš 3000 metų. Dabar garstyčioms tenka iškęsti negailestingą vis naujai sukuriamų pagardų ir padažų konkurenciją, todėl jos nepelnytai nustumtos į šalį. Kasmet pirmąjį rugpjūčio šeštadienį pasaulyje minima garstyčių diena. Tai gera proga prisiminti šį įvairiam maistui tinkantį prieskonį.

Pasak kulinarų, lietuviai valgo garstyčių labai nedaug, skirtingai nei lenkai ar prancūzai. „Lenkijoje garstyčiomis dažnai gardinami mėsos patiekalai. Ten jos yra švelnios ir jas galima kabinti šaukštais. Lietuvoje gi populiariausios yra aštrios garstyčios, dar vadinamos lietuviškomis ir šiek tiek primenančios garsiąsias prancūzų Dižono garstyčias“, – pasakoja pagardų gamintojas ir skonio meistras Algis Kairys.

Lietuvoje išskiriamos vos dvi garstyčių rūšys – švelnesnės ir aitresnės, o D. Britanijoje ir Prancūzijoje galima surasti net apie 20 garstyčių rūšių. Ten jos maišomos ir su medumi, ir su riešutais, ir su spanguolėmis. Ne veltui literatūroje teigiama, kad garstyčias išpopuliarino prancūzai. Žinoma, kad IX a. iš šio prieskonio specialius padažus gamindavo prancūzų vienuoliai.

Garstyčių universalumą įrodo tai, kad šis prieskonis tinkamas pagardinti beveik visas mėsos rūšis: kiaulieną, vištieną, jautieną. Jos tinka ir prie keptų dešrelių, ir prie dešrainių, ir marinuojant šašlyką – mėsa įgauna gražesnę spalvą ir pikantiškesnį skonį. Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią patariama gerai įtrinti garstyčiomis.

„Garstyčios dera ir jau prie paruoštų patiekalų. Tik skanauti jas rekomenduojama nedideliais kiekiais, nes jos dažniausiai pasižymi aitriu ir aštriu skoniu. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – jos neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos, negali turėti augalui būdingo kvapo, neturėtų būti karčios ir rūgščios“, – pastebi „Daumantų“ pagardų gamintojas A. Kairys.

Pastaruoju metu garstyčios tapo neatsiejama populiariųjų suvožtinių padažų sudedamąja dalimi, taip pat neretai jomis pagardinamos pikantiškos salotos.

Garstyčių dienos proga – sotaus jautienos suvožtinio receptas

Reikės:

mėsainio bandelės,

jautienos mėsos paplotėlio,

3–4 karšto rūkymo šoninės griežinėlių,

kiaušinio,

kelių stambiai pjaustytų raudonojo svogūno griežinėlių,

saujelės mėgstamų salotų lapų.

Naminį BBQ padažą sudarys: 1 puodelis pomidorų padažo su pomidorų gabaliukais, 2 šaukšteliai grūdėtųjų garstyčių, 2 šaukštai balzaminio acto, 1 šaukštas vorčesterio padažo, 1–2 skiltelės tarkuotų česnakų, žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių.

Padažo sudedamąsias dalis gerai sumaišykite. Svogūnus, šoninę ir kiaušinį, kuris turi būti skystu tryniu, kepkite kepsninėje arba keptuvėje. Ant bandelės puselės dėkite mėsos paplotėlį, keptą kiaušinį, užpilkite padažo ir uždėkite kitą mėsainio bandelės dalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių