- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Obuolių pyragų laikas įsibėgėjo – daugelio namai kvepia patiekalais iš šių gėrybių.
Jei ieškote naujo obuolių pyrago recepto, Ali Gadžijevas skuba į pagalbą. Ir tai ne šiaip sau paprastas pyragas, o su karamele ir nuostabiu migdoliniu kremu. Susigundėte? „Tik atsargiai, kad nereiktų miegoti ant sofos!“ – šeštadienį 9 val. TV3 laidoje „Gardu Gardu“ perspės Ali su Gian Luca Demarco.
O Gian Luca šeštadienio rytą pradės nuo pusryčių – izraelietiškos kiaušinienės šakšuka. Tai puikus būdas neišeinant iš namų keliauti po pasaulį. Reikės visai nedaug ir dieviško skonio patiekalas jau garuos ant stalo.
Šakšuka
Jums reikės:
• ½ didelio svogūno
• 2 skiltelių česnako
• 1 didelės saldžiosios paprikos
• 1 čili pipiro
• 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse
• 2 šaukštelių malto kumino
• 1 šaukštelio saldžios paprikos miltelių
• druskos
• šviežiai grūstų juodųjų pipirų
• 4-6 didelių kiaušinių
• Persillade prieskonių
Didelėje gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų, įdėti česnako skilteles ir susmulkintą svogūną. Pakepinus suberti susmulkintą saldžiąją papriką ir dar kepinti apie 7 min. Tuomet supilti smulkintus pomidorus savo sultyse. Išilgai perpjauti čili pipirą ir įdėti į padažą.
Įberti saldžiosios paprikos miltelių, kumino, žiupsnį druskos, pabarstyti šviežiai grūstais juodaisiais pipirais ir troškinti atidengtoje keptuvėje ant vidutinės kaitros apie 8-10 minučių, kartkartėmis pamaišant, kol dauguma skysčio išgaruos ir masė taps tiršta. Pomidorų masės paviršiuje padaryti šešias duobeles. Į jas atsargiai įleisti po kiaušinį. Paberti Persillade prieskoniais. Kepti orkaitėje 180 °C apie 7 min., kol kiaušinių baltymai išvirs, o tryniai sutirštės. Valgyti su skrudinta ciabatta duona.
Karamelinis obuolių pyragas
Bretoniškai tešlai reikės:
• 125 sviesto
• 125 cukraus
• 3 kiaušinių trynių
• Žiupsnelio druskos
• 180 g miltų
• 5 g kepimo miltelių
Migdoliniam kremui reikės:
• 75 g viesto
• 75 g cukraus pudros
• 75 g migdolų miltų
• 1 kiaušinio
• 15 g kukurūzų krakmolo
• 70 grietinėlės
Karameliniam obuolių įdarui reikės:
• 100 g cukraus
• 60 g grietinėlės
• 70 g sviesto
• 2 vidutinių obuolių
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Tuomet maišant po truputį supilti kiaušinių trynius. Supilti miltus, druską, kepimo miltelius ir gerai išmaišyti.
Gautą tešlą dėti į maistinę plėvelę ir palikti „pailsėti“ 2-3val. šaldytuve. Tešlą iškočioti 5 mm storio. Kepimo skardoje suformuoti tešlą, kad būtų užpildyta apačia ir šonai. Palikti šaldytuve kuriam laikui, kad tešla sutvirtėtų.
Per tą laiką pasidaryti kremą. Į indą sudėti visus birius produktus ir išmaišyti. Įdėti sviestą ir gerai permaišyti. Įmušti kiaušinį ir plakti iki vientisos masės. Galiausiai supilti grietinėlę ir maišyti iki masė taps vientisa. Palikti šaldytuve, kol kremas sutvirtės.
Dalį cukraus kaitinti, kol pradės lydytis ir įgaus rusvą spalvą. Suberti likusį cukrų tolygiai paskirstant keptuvėje. Lėta srovele nuolat maišant šluotele supilti pašildytą grietinėlę. Sudėti sviestą ir virti, kol sviestas ištirps. Suberti pjaustytus obuolius ir šiek tiek karamelizuoti.
Liko suformuoti pyragą. Į skardą su tešlą supilti migdolinį kremą. Ant jo sudėti obuolius su karamele. Pyrago viršų uždengti likusios tešlos gabaliukais.
Kepti iki 160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
A. Širinskienė receptų neužsirašinėja: viską deda iš širdies ir iš akies1
Ruduo – derliaus nuėmimo metas. Nors jau prieš kurį laiką paliko valstiečių partiją, nuosavoje sodyboje gyvenanti Seimo narė Agnė Širinskienė turi daugybę valstietiškų darbų. ...
-
Obuoliai naudingi sveikai mitybai
Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....
-
Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...
-
Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti2
Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...
-
Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų3
Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...
-
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)1
Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...
-
Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?2
Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...
-
Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga5
Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...
-
Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)
Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...
-
Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)
Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai aug...