- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šiuo laikotarpiu itin daug laiko praleidžiame namuose. Tai puiki proga ne tik daugiau gaminti, bet ir tai daryti kartu su šeimos nariais. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis receptais, kurie patiks vaikams ir leis jiems prisidėti prie gaminimo proceso.
Ispaninių šalavijų sėklų pudingas
Jums reikės:
4 valgomųjų šaukštų ispaninių šalavijų sėklų;
300 ml mėgstamo pieno;
1 valgomojo šaukšto klevų sirupo;
Įvairių uogų, vaisių.
Į indelį, kurį galima uždaryti, suberkite visus ingredientus ir labai gerai išmaišykite. Leiskite porą minučių pastovėti ir išmaišykite dar kartelį. Indelį dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį arba mažiausiai bent tris valandas. Prieš patiekdami, ant viršaus uždėkite uogų, vaisių – tinka viskas, ko tik turite namuose.
Burokėlių ir batatų traškučiai
Jums reikės:
2 žalių burokų;
5 batatų;
druskos;
alyvuogių;
aliejaus;
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Daržoves nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite. Turėkite kantrybės – gabalėliai turi būti kuo plonesni. Jei turite namie specialią daržovių pjaustyklę – puiku, bet, jei neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio.
„Daržoves išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite druska. Kepkite apie valandą, kol gražiai paskrus ir susitrauks. Kepimo laiką tiksliai pasakyti sunku – orkaitės veikia skirtingai, o ir skirtingo storio gabalėliai kepa ilgiau arba trumpiau. Stebėkite situaciją, jei reikia, pavartykite. Ištraukę atvėsinkite ir - skanaus!“, – dalijasi B. Baratinskaitė.
Vištienos ir šviežių daržovių iešmeliai
Jums reikės:
500 g vištienos filė;
žiupsnelio druskos;
žiupsnelio pipirų;
žiupsnelio šviežių;
arba džiovintų rozmarinų;
dviejų skiltelių česnako;
aliejaus kepti;
šviežių daržovių: įvairiaspalvių paprikų, agurkų, ryškių vyšninių pomidoriukų;
medinių iešmelių;
sausainių formelių.
Pirmiausia smulkiai supjaustykite vištienos filė, suberkite prieskonius, smulkintą česnaką, užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir pamaišykite – tegul pasimarinuoja bent pusvalandį. Tuomet įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir kepkite apie dešimt minučių, kol abi pusės gražiai apskrus.
„Kol vištienos gabaliukai vėsta, imkitės daržovių – pagal formelių dydį supjaustykite taip, kad patogu būtų įspausti. Tuomet ant iešmelio suverkite vištieną ir daržoves skirtingomis spalvomis arba taip, kaip norisi. Skanaus!“ – priduria B. Baratinskaitė.
Beje, „Maximos“ duomenys rodo, kad karantino laikotarpiu žmonės kur kas daugiau įvairių produktų, tokių kaip duona, pradėjo gamintis patys: „Per pastaruosius porą mėnesių, kai žmonės žymiai daugiau laiko praleidžia namuose, stebėjome įvairiems kepiniams reikalingų produktų – miltų, mielių ir kt. – paklausos augimą. Tuo pačiu, fiksavome reikšmingą duonos gaminių paklausos sumažėjimą. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kai kurių rūšių duonos paklausa, pavyzdžiui, juodos duonos, juodos duonos su priedais pardavimai smuktelėjo net iki 60 proc.“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vaisių ir daržovių glotnučiai – vitaminų atgaiva po žiemos pavargusiam organizmui
Nuovargis, mieguistumas ir silpnumas – pirmieji požymiai, kad žiemos išalintam žmogaus organizmui trūksta energijos ir vitaminų. Dažniau nei kiti su nusilpusio imuniteto problemomis susiduria nuolat stresines situacijas patiriantys žmonės,...
-
Savaitgalio pusryčiams – omletas su pievagrybiais tortilijoje ir trapus varškės pyragas
Savaitgalis yra tas laikas, kuomet norisi palepinti save ir kitus. Ir lepintis galima pradėti jau nuo pat ryto. ...
-
Ką pagaminti iš vakarykščio maisto likučių? (receptai)
Vis aktyviau pasaulyje kalbant apie maisto tausojimo naudą, šiai idėjai nelieka abejingi ir lietuviai. Maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinių vartotojų problemų, o norint jai užkirsti kelią, dažnai užtenka pradėti ...
-
Renesansas virtuvėje: tautiečiai vis dažniau sugrįžta prie natūralaus raugo duonos ruošimo
Pasikeitusios gyvenimo sąlygos ne vieną lietuvį paskatino ieškoti naujų pomėgių, kuriais būtų galima džiaugtis neišeinant iš namų. Tad šiuo neįprastu laikotarpiu dažno tautiečio virtuvėje išbandoma vis daugiau n...
-
Pusryčiai aplink pasaulį – keturios sumuštinių idėjos2
Manote, kad sumuštinis pusryčiams – neįdomus ir atsibodęs patiekalas? Klystate – sumuštiniai išgyvena tikrą renesansą. "Nauja socialinių tinklų mada atgaivina šį patiekalą, kuris neapsiriboja avokado skrebu...
-
Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums1
Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įp...
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...