Quantcast

Etnologė: Velykų stalas simbolizuoja stebuklą ir atgimimą

Velykinis stalas neįsivaizduojamas be margučių, žalumynų, avinėlio, kuris kepamas iš tešlos ar daromas iš sviesto, teigia Lietuvos liaudies kultūros centro papročių ir apeigų poskyrio vadovė etnologė Nijolė Marcinkevičienė. Anot jos, kiekvienas daiktas ar valgis, atsidūręs ant šventinio stalo, turėjo gilesnę prasmę, simbolizavo pilnatvę, gerovę, siekį, kad tais metais nieko netrūktų.

Anot N. Marcinkevičienės, Velykos simbolizuoja tikrąjį stebuklą – ne tik Jėzus Kristus prisikelia iš numirusiųjų, bet ir pavasarį grūdas iš tos žemės, kuri dar neseniai buvo sukaustyta gruodo, kelia savo želmenį.

„Stebima labai graži tendencija – šitą stebuklingą laiką panaudoti taip, kad ir žmogaus gyvenime įvyktų stebuklas ar bent jau kad viskas eitų geryn, o ne blogyn. Ir viskas tam pajungta“, – pastebi etnologė.

Jos teigimu, kiekvienas daiktas, atsidūręs ant velykinio stalo, turi savo gilesnę prasmę. „Kad ir pati staltiesė primena lino kančią, lino stebuklingumą. Žinome iš legendų, kad jis velnius, piktas dvasias nubaido. Tai taip pat ir lino pagerbimas ant stalo“, – pasakojo N. Marcinkevičienė.

Pasak etnologės, visoje Lietuvoje žmonės iš miško parsinešdavo augalų, kaip ir žiemkenčiai iškentėjusių žiemą – bruknienojų, meškauogės, eglės, kadagio šakelių, net pernykščių žemuogės lapelių.

„Viskas, kas dar žaliuoja, kas iškentėjo sunkią žiemą ir pranašauja, kad toliau bus daug žalumos, atsiduria  ant šito stalo. Ypač žemaičiai, Mažoji Lietuva mėgo viską išpuošti – ir kumpį, ir sūrį ir sviestą“, – kalbėjo ji.

N. Marcinkevičienė pastebi, kad kai kur, ypač – Vakarų Lietuvoje, populiaru Velykoms sprogdinti medžių šakeles.

„Dabar užėjus į namus, pas dažną matysime, kad berželių rykštelės stovi kažkur kampe ir laukia savo laiko. Gluosnis, ypatingai blindė –dzūkų, Rytų Lietuvos augalas. Jį gerbė per Verbų sekmadienį, ir dalį paliko, kad gražiai žaliuotų. Taip pat madinga dubenyje pasisėti avižų, į kurių želmenis bus galima padėti patį gražiausią margutį“, – kalbėjo etnologė.

Pats svarbiausias Velykų simbolis – kiaušinis, taip pat simbolizuojantis stebuklą. „Jis toks pilnas, kad gyvenimas būtų pilnas, o be to, per Velykas jis yra gražus“, – pastebi N. Marcinkevičienė.


Anot jos, vėl sugrįžta paprotys ant stalo dėti vadinamą kiaušinyką arba Velykų eglutę, kur vieliniuose lizdeliuose puikuojasi 12 pačių gražiausių margučių.

„Taip tarsi atiduodama duoklė 12 mėnesių. Jie pagerbiami ir prisimenami, kad ir kitais metais kiekvienas mėnuo turėtų ką gera atnešti žmogui“, – tvirtino etnologė.

Jos teigimu, tikima, kad ant Velykų stalo pabuvęs margutis yra stebuklingas. „Dar ne taip seniai žmonės stengėsi vieną margutį padalinti visai šeimai, kad visi gyventų draugiškai. Netgi buvo tikima, kad jei užeis koks blūdas, jei gyvenimo kelyje pasiklysi, tereikia prisiminti, su kuo dalinaisi tą margutį, kas šalia sėdėjo, ir vėl išeisi į tiesų kelią“, – pasakojo N. Marcinkevičienė.

Pasak jos, gausus Velykų stalas simbolizuoja pilnatvę, gerovę, siekį, kad tais metais nieko netrūktų. Net valgiai ant jo būdavo dedami nepjaustyti.

Etnologė pastebi, kad rengiantis Velykoms, kiekvienas žingsnis, kiekvienas valgis turi gilesnę prasmę.

„Kiauliena ant stalo atsidurdavo todėl, kad kiaulė moka knisti, o greitai prasidės arimas. Ne tik todėl, kad žmonės septynias savaites pasninkavo ir reikės stipriai užvalgyti. Valgydavo riebiai, kad gyvenimas būtų sotus. Viskas simboliškai nukreipta į tai, kad būtų geriau“, – sakė N. Marcinkevičienė.

Anot jos, Velykų stalas neįsivaizduojamas ir be avinėlio – kartais jį iškepdavo iš tešlos, kartais padarydavo iš sviesto, kartais tiesiog sviestą su šaukštu pagražindavo, padarydavo bangelę, vilnelę.

„Avinėlis yra Jėzaus Kristaus aukos, pavasario simbolis. Šalia avinėlio padėta raudona vėliavėlė – tai pergalės simbolis ne tik krikščioniška prasme, bet ir pavasario pergalės, pavasario atėjimo simbolis“, – pasakojo etnologė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to nijole

to nijole  portretas
neknisk cia savo smegenu ir nepritempinek to savo avinelio prie senesnes lietuviu pavasario kuluros kaip VELYKOS (didzioji svente -is baltarusiu kalbos ) sventes .Tas tavo avinelis viso labo yra zydizmas , uz kuri tikrus lietuvius ne viena simta metu zude , kad primesti ta ka tu sianien pasididziuodama pristatai . PAGALVOK , ar vertejo tiek praleisti laiko del nieko ?
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    5
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių