E. Straleckaitė virtuvėje mielai improvizuoja: siūlo pasigaminti tris jos atradimus

Dukrytės Vakarės rugpjūtį susilaukusi šokėja ir šokių mokytoja Eglė Straleckaitė-Daugėlė vis daugiau laiko praleidžia virtuvėje. Eglės, kaip gyvsidabrio, pilna visur. Šokėja atvirauja, kad pavydėtinais genais nesididžiuoja, o mitybą ir fizinį aktyvumą kontroliuoti privalo. Todėl cepelinai ir kugelis ant jos stalo negaruoja.

Su malonumu improvizuoja

Beveik kiekviena moteris gali pasigirti receptais, perduotais iš kartos į kartą. Tačiau Eglės virtuvėje užrašų su mamos ir močiutės receptais nerasime, o savo kasdienę maisto gamybą ji paįvairina netradiciniais bandymais.

"Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius. Smagu kepti pyragus ir juos ragauti. Kadangi tai negražina figūros, stengiuosi dažnai su tuo neužsižaisti", – šypsosi garsi šokėja.

Kai turime laisvą dieną, stovime prie puodų ir tuo mėgaujamės. Labai mėgstu eksperimentus, ypač saldžius.

Eglės improvizacijos gimsta iš to, ką randa šaldytuve. Idėjų semiasi ir naršydama internete, ir žiūrėdama kulinarijos laidas. Ypač žavisi Beata, todėl dažnai įkvėpimo semiasi iš jos.

"Mano mama beprotiškai skaniai gamina, viskas jai puikiai pavyksta. Bet ypatingų tradicijų, receptų neturime. Kadangi mano mityba daugiau ar mažiau taisyklinga, nei mano mama, nei aš nemokame virti cepelinų, nors diedukas ir močiutė juos labai mėgo ir dažnai gamino. O mano virtuvėje viskas gaminama bandant. Dabar jau aš galiu ir su mama savo atradimais pasidalyti, ji vis manęs paklausia, kaip ką paruošiau. Tai labai smagu", – dalijasi pašnekovė.

Vejasi prarastą laiką

Profesionali šokėja visą laiką paauglystėje paskyrė intensyvioms varžyboms ir treniruotėms, todėl sukiotis virtuvėje tiesiog nelikdavo laiko.

"Stengdavausi bent savaitgaliais visiems staigmeną padaryti ir tyliai nuėjus į virtuvę blynų iškepti", – į prisiminimus trumpam pasineria E.Straleckaitė-Daugėlė.

Prieš keletą metų pradėjusi gaminti, Eglė pajuto tikrą malonumą. Maisto nuodėme ji nevadina ir net galvoti taip nenori. Profesionali šokėja įsitikinusi, kad labiau turi rūpėti ne svarstyklių rezultatas, o gera savijauta.

"Kai mes visi nustosime kalbėti apie nuodėmes virtuvėje ir pyragėlį vadinti nusikaltimu, visiems bus lengviau. Tai nebūtinai yra nuodėmė, tik ragauti reikia laiku, vietoje ir turint saiką, – pastebėjimais dalijasi šokėja. – Aš manau, kad geriausia, kai yra balansas. Nereikia savęs riboti, visiškai atsisakant pyragėlių, geriau pagalvoti, kaip tą pyragėlį išdeginti pasportuojant."

Pusryčių ritualas

Maistas vakarais E.Straleckaitės nežavi, o dieną ji stengiasi kuo mažiau užkandžiauti. Geriausias energijos šaltinis – sotūs pusryčiai. Ankstyvas valgymas ryte šokėjos gyvenime tapo viena iš svarbiausių mitybos taisyklių, kurių ji stengiasi laikytis kiekvieną dieną.

"Anksčiau visai nevalgydavau pusryčių, bet dabar, kai yra mažoji, pusryčiai man – ritualas. Dažniausiai tai įvairios košės, pieno produktai, o savaitgaliais – kiaušinienės. Aš beprotiškai mėgstu pusryčių maistą, net ir išvykus į keliones viešbučiuose man pats skaniausias – pusryčių maistas. Galėčiau tik tuos produktus ir valgyti. Pusryčių maistas – lengvas, bet kartu labai sveikas ir naudingas", – sako E.Straleckaitė.

Eglės dienos aktyvios. Žaibiškai prabėga laikas su dukryte, kai abi kažką veikia, – pradedant namų ruoša ir baigiant žaislų dėliojimu į vietas. Po pietų ji lekia į treniruotes pas mažuosius, kur moko šokių žingsnelių. Be to, kai kuriomis savaitės dienomis, dažniausiai triskart per savaitę, sportuoja pati. O dabar gerinti fizinį aktyvumą pradėjo ir su naujomis sporto programomis.

Nors kiekviena Eglės diena labai aktyvi, žiemą savo mitybą ji planuoja dar labiau sugriežtinti. Pasak jos, nuo sunkaus maisto prasideda sąstingis: aptingstame, judėti norisi mažiau.

Salotos su vištiena

1 vištienos krūtinėlės filė,

1 kiaušinis,

2 pomidorai,

salotų lapų,

saulėgrąžų daigų,

½  avokado,

fetos sūrio,

alyvuogių aliejaus padažui,

prieskonių.

Vištieną pamarinuokite su mėgstamais prieskoniais ir kepkite orkaitėje arba keptuvėje. Susmulkinkite pomidorus, sudėkite plėšytus salotų lapus, saulėgrąžų daigus. Supjaustykite avokadą ir fetos sūrį. Užpilkite alyvuogių aliejumi ir viską pabarstykite juodaisiais pipirais arba kitais prieskoniais. Minkštai išvirkite kiaušinį, kad prapjovus išbėgęs trynys kartu su aliejumi ir prieskoniais susilietų – paprastas ir labai skanus padažas.

Kalakutiena su daržovėmis

1 kalakutienos krūtinėlės filė,

1 morka,

2 saldžiosios bulvės,

4 pievagrybiai,

cukinijos,

baklažano,

brokolio,

žiedinio kopūsto,

garstyčių,

alyvuogių aliejaus,

prieskonių pagal poreikį,

sultinio.

Kalakuto filė marinuokite iš vakaro arba mažiausiai 40 min. prieš kepdami mėsą. Marinuokite su garstyčiomis, prieskoniais, alyvuogių aliejumi. Daržoves galima rinktis ir kitokias: ką tuo metu randate šaldytuve ar kas patinka labiausiai. Supjaustykite daržoves norimo dydžio gabalėliais. Geriau – didesniais, nes keps orkaitėje. Žiedinį kopūstą ir brokolį atskirkite žiedynais. Gilesnę skardą išklokite kepimo popieriumi, išdėliokite supjaustytas daržoves. Pilkite mėgstamo sultinio, šlakelį alyvuogių aliejaus ir apibarstykite prieskoniais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C ir kepkite apie 40 min. Galima patiekti su kuskusu. Paprasta ir labai skanu pietums.

Pyragas "Obuolių skanuolis"

Pagrindui:

2 pakeliai sausainių,

200 g sviesto.

Varškės kremui

6 dideli obuoliai,

3 kiaušiniai,

250 g varškės,

2 stiklinės cukraus,

cinamono,

druskos.

Viršui:

100 g sviesto,

1 stiklinė miltų,

½ stiklinės cukraus.

Sausainius, skirtus pagrindui, sutrupinkite ir užpilkite išlydytu sviestu. Gautą masę pakepkite apie 10 min. iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje. Kiaušinius kartu su varške, cukrumi ir žiupsneliu druskos išplakite ir supilkite ant jau paruošto pagrindo. Nulupkite ir griežinėliais supjaustykite obuolius. Sumaišykite juos su cukrumi, trupučiu cinamono ir dėkite ant varškės kremo. Pyrago viršuje dedama trupininė tešla. Šaltą sviestą supjaustykite mažais gabalėliais, užpilkite miltus ir cukrų. Minkykite rankomis, kol liks tik tešlos trupiniai. Šį viršutinį sluoksnį galite gaminti pagal bet kurį patinkantį trupininės tešlos receptą. Viską kepkite apie 1 val. 180 °C orkaitėje. Galite papuošti šilauogėmis arba mėlynėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių
    Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių

    Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškinia...

    5
  • Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?
    Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?

    Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė. ...

    19
  • G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių
    G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių

    Grupės „69“ narė Goda Alijeva jau daugybę metų spindi scenoje, tačiau tai – ne vienintelė jos aistra. Dainininkės gerbėjai socialiniuose tinkluose jau ne kartą galėjo pastebėti, kad tokį pat malonumą ji jaučia ir gamindama. ...

    21
  • Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto
    Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto

    Vilniuje gyvenanti Vaida Bernatavičienė mėgsta gaminti, o jos sesuo Vilma Černiauskaitė – fotografuoti. Tad karantino laikotarpiu, kai darbai buvo sustoję, moterys savo pomėgius sujungė gražiam tikslui – pagelbėti virtuvėje tiems, kurie ...

    4
  • Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje
    Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje

    „Virtuvėje aš džiazuoju, ir man tai labai patinka“, – sako jau beveik 20 metų Estijoje gyvenanti lietuvė Neringa Lindman. Gaminti pradėjusi dar mokyklos laikais, šio pomėgio niekada neapleido, o neseniai savo patiekalų re...

    10
  • Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?
    Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?

    Sotus valgymas per Užgavėnes – vienas būdingiausių papročių visoje Lietuvoje. Daug ir riebiai prisivalgysi per Užgavėnes – sotumo ne tik visam pasninkui, trunkančiam 46 dienas iki Velykų, bet ir visiems metams pakaks. Ir ne tik jo: gyvuli...

  • Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
    Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems

    Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu,...

  • Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)

    „Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevi...

    5
  • Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems
    Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems

    Vilnietės Aurelijos Vaiciukevičiūtės profesija – odontologė, pomėgiai – bėgimas ir maisto gaminimas, o sportuojantiems žmonėms puikiai tinkančių patiekalų idėjomis ji dalijasi savo instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“. ...

    2
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)

    Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...

Daugiau straipsnių