Quantcast

Draugiškas kūno linijoms mitybos planas – paprasčiau nei galvojote (receptai)

  • Teksto dydis:

Skirtingi metų laikai ir tuo metu vyraujantys orai turi įtakos ne tik aprangos ar laisvalaikio pasirinkimui, bet ir mitybai. Pastaruoju metu už lango vis dažniau šildant saulei dažnas gyventojas renkasi lengvesnį ir sveikesnį maistą. Atšilus orams nesinori nei karštų sriubų, nei sunkiai virškinamų ir riebių patiekalų. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino teigimu, šiltasis sezonas – puikus laikas išvalyti savo organizmą nuo susikaupusių toksinų ir pakoreguoti mitybą valgant sveiką bei nekaloringą maistą.

Vasara – vaisių ir daržovių karštymetis

Maisto gamybos ekspertas primena, jog ir pavasarį bei vasarą rūpintis savo mityba yra svarbu. Anot jo, maisto nederinimas gali bereikalingai apsunkinti organizmą, o papildomos kalorijos slypėti iš pirmo žvilgsnio visai paprastuose maisto produktuose ar patiekaluose.

„Atostogos ar gerų orų padiktuotas aktyvesnis gyvenimo ritmas gali labai lengvai išbalansuoti įprastą mitybos tvarkaraštį, todėl šiltuoju metų laiku nereikia pamiršti, visų pirma, reguliarios mitybos. Natūralu, kad žmonės, kai karšta, neturi apetito arba sąmoningai renkasi nevalgyti argumentuodami tuo, jog taip jaučiasi geriau, tačiau atvėsus orams, ypač vakare, pasijunta stipriai išalkę ir prieš miegą neretai persivalgo. Kad taip nenutiktų, dienos metu rinkitės įvairiaspalves šviežias daržoves, liesą mėsą, žuvį ir ypač sezonines uogas ir vaisius, kurių pasiūla būna – tikrai labai įvairialypė“, – sako vyras.

Lietuviškos prekybos tinklo komercijos vadovė Vilma Drulienė sako, kad žmonių mitybos įpročiai atsispindi ir vaisių, uogų bei daržovių pardavimuose, kurie šiltaisiais metų mėnesiais ženkliai išauga.

„Esame lietuviškas prekybos tinklas, todėl pirmenybę teikiame mūsų šalyje užaugintai produkcijai. Šiuo metu „Maximos“ parduotuvėse galima rasti per 150 rūšių lietuviškų daržovių. Pastebime, kad daugiausiai lietuviai nuperka mūsų šalyje užaugintų bulvių, pomidorų, agurkų, kopūstų, morkų, burokėlių ir svogūnų. Prasidėjus sezonui vitaminais žmonės apsirūpina valgydami lietuviškas uogas – braškes, mėlynes, avietes, šilauoges, gervuoges, spanguoles“, – atskleidžia moteris.


Gera diena prasideda nuo pusryčių

Tuo metu A. Poleninas primena, kad artėjant vasarai, kaip ir kitais metų laikais, valgyti galima dažnai, tačiau rekomenduoja nedidelėmis porcijomis.

„Tarp pirmojo ir antrojo valgio turi praeiti ne daugiau nei 2 ar 3 valandos. Idealus dienos meniu turi būti sudarytas iš trijų pagrindinių patiekalų ir dviejų užkandžių“, – sako „Maxima“ maisto gamybos ekspertas ir pateikia pasiūlymus pusryčių, pietų ir vakarienės patiekalams, kurių gamybai užtruksite mažiau nei pusvalandį.

Glotnutis su avižiniais dribsniais

Reikės: 200 ml natūralaus jogurto, 5 v. š. avižinių dribsnių, 1 banano ir šiek tiek neriebaus pieno.

„Į trintuvą supilkite visą jogurtą, įberkite avižinių dribsnių ir sudėkite pjaustytą bananą. Visą mišinį trinkite kelias minutes, kol masė pasidarys vientisa. Jeigu masė gausis per tiršta, įpilkite šiek tiek pieno savo nuožiūra ir viskas – turite skanų ir sveiką pusryčių atitikmenį“, – atskleidžia A. Poleninas.

Lašiša orkaitėje su grietinėlės padažu

Reikės: 6 vnt. lašišos filė, 200 g neriebios grietinėlės, 200 ml sultinio, 1 v. š. garstyčių, 2 v. š. citrinų sulčių, šiek tiek česnako, druskos, šviežių krapų, džiovinto rozmarino, pipirų ir aliejaus.

„Lašišos filė įtrinkite druska, pipirais, citrinos sultimis, prieskoninėmis žolelėmis ir išspaustu česnaku. Paruoštus lašišos gabalėlis sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą. Tuomet grietinėlę sumaišykite su sultiniu ir garstyčiomis ir šiuo padažu užpilkite lašišą. Tuomet ją pašaukite į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Lašišą patiekite su šviežiomis daržovėmis arba ryžiais“, – sako A. Poleninas.

Juodųjų lęšių salotos su vištiena

Reikės: 100 g vištienos, 50 g juodųjų lęšių, 30 g žaliosios citrinos skiltelėmis, 20 g burokėlių lapų, šiek tiek petražolių, moliūgo sėklų ir čiobrelių.

„Į puodą įpilkite apie 200 ml vandens ir užvirkite. Suberkite nuplautus lęšius ir sudėkite kartu su petražolėmis. Tuomet į puodą įstatykite indą, skirtą virti garuose ir sudėkite žaliosios citrinos skilteles ir vištienos filė. Viską uždenkite dangčiu ir garinkite apie pusvalandį. Tuomet visus ingredientus sudėkite į lėkštę ir pagardinkite mėgstamu padažu. Vasaros metu siūlyčiau rinktis natūralų jogurtą arba savo gamybos vaisių padažą“, – sako A. Poleninas.

Sumuštiniai su avokadu, mocarela sūriu ir pomidorais

Reikės: 4 riekelių porcijinės duonelės,  120 g mocarelos sūrio, 1 avokado, citrinos sulčių, saujelės vyšninių pomidorų, šiek tiek druskos ir pipirų.

„Duoną paskrudinkite orkaitėje kelias minutes ir tuomet ant jos uždėkite avokadą. Jį būtinai pašlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuostų. Tuomet dėkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus ir pjaustytą mocarelos sūrį. Sumuštinius pabarstykite druska ir pipirais bei mėgaukitės sveiku ir skaniu užkandžiu“, – sako A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

D.

D. portretas
Reklama.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių