Didžiosios klaidos, kurias darote kepdami mėsainius

  • Teksto dydis:

Kažkada mėsainis buvo tik amerikiečių maisto kultūros skiriamasis ženklas. Ilgainiui jis „išaugo“ greito maisto restoranų valgiaraščių rėmus ir, paplitęs visame pasaulyje, tapo atskiru, netgi gurmanų mėgstamu, patiekalu. 

Mėsainių bumas neaplenkė ir Lietuvos, tad dabar daugumoje restoranų galima paragauti įvairių norimų šio patiekalo variantų, besiskiriančių ir mėsos apdorojimo būdu, ir kaina. Visgi kartais norisi mėsainių pasigaminti namuose ir iš mėgstamiausių produktų. Jais mėgautis patiems ir pavaišinti savo artimuosius gali bet kuris pradedantis kepėjas, tačiau svarbu išvengti klaidų, kurios gali ne tik pakenkti tobulam patiekalo skoniui, bet ir visiškai jį sugadinti.

„Biovela Group“ maisto meistras Lukas Semeževičius pateikia jums 9 patarimus.

1. Valykite kepsninę. Pasak L. Semeževičiaus, ant nešvarių grotelių maistas yra linkęs prilipti, nes ant jų yra prikibusių ankstesnių kepinių likučių. Kad to išvengtumėte, po kiekvieno kepimo, kol grotelės dar šiltos (arba kiekvieno kepimo pradžioje) nušveiskite jas vieliniu šepečiu – tai puikiai pašalins visus likučius. Antrasis žingsnis – patepti groteles aliejumi . Tai palengvins mėsos ir kitų naudojamų produktų kepimą.

2. Pirkite kokybišką jautieną. „Geriausia labai netaupyti ir įsigyti šviežios jautienos, kurią jums matant mėsininkas gali sumalti – toks pirkinys leis patiekti ir vidutiniškai iškeptus paplotėlius, nebijant jais apsinuodyti. Kitas, dar paprastesnis būdas, – nusipirkti jau paruoštų jautienos paplotėlių mėsainiams – taip žinosite, kad paplotėlių konsistencija tinkama, kad mėsa – kokybiška ir iškart paruošta vartoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad skaniausi mėsainiai būna tuomet, kai paplotėlių mėsa – apie 20 proc. riebumo. Netikėkite mitu, kad reikia vartoti tik liesą jautieną, nes kepant ant kepsninės, mėsos paplotėlių riebalai suteiks mėsainiui sultingumo, o pačiai mėsai – minkštumo“, – patirtimi dalijasi maisto meistras.

3. Atsižvelkite į bandelės dydį. Kartais mėsos būna tiek mažai arba jos gabalas toks storas, kad nepatogu valgyti ir nelabai skanu. Mėsos paplotėlis turėtų būti maždaug 2 cm didesnio skersmens nei bandelė, nes kepama mėsa linkusi susitraukti, o jos aukštis neturėtų viršyti 1–2 cm.

4. Nesūdykite mėsos, kol nepagaminote paplotėlių. Problema ta, kad druska „ištraukia“ iš mėsos vandenį ir skatina baltymų skaidymąsi – mėsa tampa sprangi ir kieta. Gamindami mėsainius, naudokite košerinę (rupią) druską – ji yra be konservantų ir lengviau pasiskirsto. Paplotėlį apibarstykite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite šia puse žemyn ant kepsninės, prieš pat apversdami apibarstykite prieskoniais ir kitą pusę.

5. Įspauskite paplotėlį. Suformuotas mėsos paplotėlis, kepamas ant kepsninės, yra linkęs susitraukti ir išsipūsti – tai negražu ir tampa sudėtinga į mėsainį sudėti kitus produktus. Paplotėlis iškeps tolygiai ir išlaikys formą, jei prieš kepimą jo viduryje nykščiu įspausite duobutę. Pirkti mėsos paplotėliai mėsainiams jau būna pagaminti taip, kad išlaikytų savo formą, tad papildomai jų spausti ar formuoti nebereikia.

6. Neperkraukite kepsninės. Jei paplotėliai ant grotelių atrodo susigrūdę it stintos kibire, mėsainiai nebus pavykę. Padarykite tarp jų tarpus, kad mėsa iškeptų tolygiai.

7. Nespauskite kepamų paplotėlių. Po to, kai uždedate mėsą kepti, palikite ją ramybėje ir mentelę naudokite tik paplotėliams apversti. Spaudžiami paplotėliai išleidžia savo sultis tiesiai ant žarijų, sukeldami dūmus, o jūs liekate su sprangiu kąsniu.

8. Nedėkite sūrio per anksti. Norėdami vidutiniškai kepto mėsainio, uždėkite mėsos paplotėlį prieskoniais apibarstyta puse žemyn, o duobute – į viršų, ir kepkite 4 minutes. Apibarstykite prieskoniais viršutinę pusę, apverskite ir kepkite dar 2–3 minutes. Mėsai netekus raudonumo, uždėkite sūrį ir kepkite dar 2 minutes.

9. Neuždenkite kepsninės dangčiu. „Įsitikinę, kad kepsninė švari ir gerai įkaitusi, mėsą kepkite pačioje karščiausioje grotelių dalyje. Jei uždengsite dangtį, kepimo procesas nepaspartės, tiesiog mėsai suteiksite kartų dūmų skonį“, – sako L. Semeževičius

Anot jo, naudodamiesi šiais patarimais, mėsainius galėsite pagaminti greitai ir lengvai, visiškai nesvarbu, kuo – anglimis ar dujomis – kūrenamą kepsninę naudojate ar kokius produktus rinksitės mėsainiui. Svarbiausia, kad gaminimas teiktų malonumą, tada ir pavyksta didžiausi kulinariniai iššūkiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

niekas

niekas portretas
ka jus cia pezat gerbiamieji? namuose gamintas mesainis nesilygina su tais kur greito maisto uzkandinese gaminami.... jei pakankamai darzoviu idedi sakyciau galima toki maista net sveiku pavadint... o jei neesat gamine, ar rankos is siknos auga ir net tokio paprasto dalyko nesugebat pagamint verciau patylekit

Pilietis

Pilietis portretas
Man šlykštu toks mėsainis.Maistą reikia valgyti su stalo įrankiais ir prie stalo.Čia ubagų,benamių maistas.Koks tvarkingas žmogus, arklio kąsniu, ės tokį arklišką sumuštinį .

gintas

gintas portretas
druska su konservantais?
VISI KOMENTARAI 4
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių