Braškės – ne tik uogienei virti: netradiciniai patiekalai ir specialistų patarimai

  • Teksto dydis:

Kvapnios, saldžios, sultingos – be braškių turbūt daugelis neįsivaizduoja vasaros. Taigi, ši TV3 „Ūkio šefas“ laida skirta šioms nuostabioms vasaros uogoms. Laidos vedėjas Vylius Blauzdavičius lankysis braškių ūkyje Šiaulių rajone, kuriame sužinos daug įdomių dalykų apie braškes ir gamins netradicinius patiekalus su šiomis vasariškomis uogomis. Kaip visada, Vylius nepagailės ir daug praktiškų kulinarinių patarimų.

Netoli Šiaulių įsikūrusiame braškių ūkyje šeimininkauja Rimantė Norkutė su tėvais. Tėvai ūkininkauti pradėjo jai gimus, taigi dukra tęsia tėvų pradėtą verslą. Mergina apie šias uogas, jų rūšis, auginimo ypatybes žino tikrai daug.

„Braškių skoniui įtaką turi du dalykai – vanduo ir saulė. Jei trūksta vandens – uogos kartėja. Ir uogoms labai labai reikia saulės. Geriausia visada auginti kelias skirtingas veisles braškių, kad jų turėtumėt ilgesnį laiką“, – sako Rimantė.

Rimantės ūkyje braškės auginamos tik natūraliai, ryte skintos parduodamos tą pačią dieną. „Uogų nepurškiame niekuo, jas skiname tik ryte ir tik tiek, kiek galime parduoti tą dieną, jei pritrūkstame – greitai dar priskiname, kad būtų kuo šviežesnės. Mūsų uogos natūralios, taigi ilgai negalioja, reikia greitai suvalgyti“, – kalbėjo jaunoji ūkininkė.

Rimantė džiaugiasi, kad pirkėjai vertina jų užaugintas uogas ir turi nemažai nuolatinių pirkėjų: „Dauguma perka ne vienerius ir ne dvejus metus, kai kurie jau net draugais tapo. Atvažiuoja su šeimomis, su vaikais patys pasiskint uogienėms, šaldymui. Tai tokią dar ir pramogą sau pasidaro“.

Žinoma, skaniausia braškes valgyti šviežias, tik ką iš lysvės. Bet V. Blauzdavičius pademonstruos, kad su braškėmis galima pasigaminti ir gardžių patiekalų, ir ne tik įprastų saldžių, desertinių. Jis gamins braškių BBQ padažą. „Jam ypač tinka sunaudoti jau kiek pastovėjusias ir nebelabai išvaizdžias braškes“, – sako Vylius. Kitas jo patiekalas – tortilijos su salotomis, grilyje kepta vištiena ir braškėmis.

„Aptepkite mėsą aliejumi, kad geriau pritrauktų kaitrą ir neliptų taip smarkiai prie grotelių. Kepant bet kokią mėsą, visada rekomenduoju turėti termometrą, žnyples ir pirštines. Termometras reikalingas vidinei temperatūrai pamatuoti. Vištienos krūtinėlė bus iškepusi, kai jos temperatūra bus 74 laipsniai. Taigi termometras tikrai reikalingas, jei norite turėti skanią, sultingą mėsą“, – patarė grilio ekspertas.

Dar daugiau idėjų patiekalams su braškėmis Vylius pasisems viename populiariausių Šiaulių restoranų, kurio, pasak, Vyliaus, galėtų pavydėti net ir sostinė. Restorano šefas gamins lengvas vasariška salotas su braškėmis ir desertą.

Atraskite naujus skonius ir idėjas naujiems patiekalams su laida „Ūkio šefas“ – sekmadienį 9 val. ryto per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių