Quantcast

Avokadas: kaip nokinti ir ką iš jo gaminti? (receptai)

  • Teksto dydis:

Avokaduose yra daugybė gerųjų medžiagų: vitaminų C, E, D, K, B, angliavandenių ir net 35 proc. augalinių riebalų, kurie puikiausiai pakeičia gyvulinius.

Nors avokadas savo tekstūra gali priminti sviestą, visgi jis yra nepalyginti sveikesnė alternatyva, kurią spėjo pamėgti ir mūsų tautiečiai.

Avokado minkštimas – gelsvai žalsvos spalvos, riebus. Vidurio Amerikoje šis augalas žinomas daugiau nei 8000 metų ir kartais pavadinamas miško sviestu. Avokadų medis per metus sunokina iki 200 vaisių. Avokadai valgomi vieni, pagardinti druska ir pipirais, jų dedama į salotas, gaminamos užtepėlės, desertai, netgi kepiniai. Prie avokadų itin dera bazilikai, česnakai, aitriosios paprikos, kalendrų lapai, mėtos, petražolės.

„Avokadą itin pamėgo mūsų pirkėjai. Šios prekės populiarumas ne pirmi metai auga. Štai 2019 m. sausį, palyginti su 2018 m. sausiu, avokadų pardavimai išaugo 43 proc. 2020 m. sausį, palyginti 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, avokadų pardavimai išaugo 21 proc. Labiausiai augo mažų avokadų paklausa, jų pardavimai išaugo 24 proc.“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Sunokinti avokadą visai paprasta – suvyniokite vaisių  į popierių ir palikite dviem dienoms kambaryje. O dar geriau – padėkite avokadus šalia sunokusių bananų, netrukus turėsite minkštą, įvairiausiems patiekalams itin tinkantį vaisių. Jei namo parsinešėte sunokusį avokadą, tačiau pergalvojote vakaro meniu, padėkite jį į šaldytuvą. Šaltis sustabdys nokimo procesą ir avokadas ilgiau išliks šviežias.

Šokoladinis avokadų pudingas

Jums reikės:

1 prinokusio avokado;

115 g riebaus kokosų gėrimo;

60 g riešutų sviesto;

4 valgomųjų šaukštų klevų sirupo;

5 valgomųjų šaukštų nesaldintos;

kakavos miltelių;

dviejų saujų šviežių mėgstamų uogų;

šlakelio vanilės ekstrakto;

žiupsnio druskos;

kokosų dribsnių pudingui papuošti.

Visus ingredientus, išskyrus kokosų dribsnius ir uogas, sudėkite į virtuvinį kombainą ir smulkinkite iki vientisos masės. „Į dvi stiklines supilkite pusę gautos masės, suberkite uogas, ant jų užpilkite likusią masę, o viršų apibarstykite kokosų dribsniais“, – itin nesudėtingu receptu dalijasi gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė.

Sveikas žaliasis kokteilis su špinatais ir avokadais

Jums reikės:

2 saujų špinatų;

1 banano (nulupto, supjaustyto, užšaldyto);

1 prinokusio avokado;

120 ml migdolų gėrimo;

pusės arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;

žiupsnio malto cinamono.

Visus ingredientus sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Patiekite gražioje stiklinėje.

Šokoladiniai triufeliai su avokadais

Jums reikės:

1 didelio avokado;

35 g nesaldintos kakavos miltelių;

šlakelio vanilės ekstrakto;

šlakelio migdolų ekstrakto;

115 g juodojo šokolado;

20 g kokosų aliejaus;

kokosų drožlių triufeliams apvolioti;

kakavos triufeliams apvolioti.

Į virtuvinį smulkintuvą sumeskite nuluptą ir kubeliais supjaustytą avokadą. Smulkinkite jį iki vientisos masės. Suberkite kakavą, supilkite vanilės ekstraktą, migdolų ekstraktą ir smulkinkite viską iki vientisos masės.

„Mikrobangų krosnelėje arba ant puodo su garais ištirpinkite šokoladą ir kokosų aliejų. Išmaišykite iki vientisos masės. Į dubenį su ištirpintu šokoladu ir kokosų aliejumi sukrėskite smulkintą avokadą ir suberkite kakavą, labai gerai išsukite viską iki vientisos masės“, – pataria B. Baratinskaitė.

Dubenį uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą dviem valandoms. Paėmę masę iš šaldytuvo, atgnybkite gabalėlį ir formuokite tarp delnų apvalius triufelius. Kai pagaminsite visus, vienus apvoliokite kokosų drožlėse, o kitus – kakavoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių