- Parengė Eglė Leonovienė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
-
Avinžirnių patiekalai vilioja naujais skoniais (receptai)
Lazdynų riešutėlius ne tik forma, bet ir savo skoniu primenantys avinžirniai – vieni populiariausių ir vertingiausių ankštinių kultūrų pasaulyje: jie sotūs, maistingi ir labai naudingi organizmui – gerina virškinimą, mažina cholesterolį, turi itin daug baltymų ir labai mažai riebalų, todėl puikiai tinka siekiantiems gyventi sveikai ir gražiai atrodyti.
Kreminė avinžirnių sriuba
450 g konservuotų avinžirnių,
200 ml grietinėlės,
50 g sviesto,
2 bulvės,
1 morka,
1 svogūnas,
1 šaukštelis kario,
žalumynų, druskos.
Kubeliais supjaustytas bulves užpilkite 2 l vandens ir išvirkite. Likus 5–7 min. iki virimo pabaigos sudėkite keptuvėje įkaitintame svieste pakepintus susmulkintus svogūnus ir stambiai sutarkuotas morkas. Viralą šiek tiek ataušinkite, suberkite didesnę dalį avinžirnių, pagardinkite prieskoniais ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki kreminės masės. Pabaigoje įmaišykite grietinėlę. Patiekdami į kiekvieną lėkštę įdėkite nedaug avinžirnių, pabarstykite žalumynais.
Troškinys su vištiena ir abrikosais
8 vištienos kumpeliai,
1 stiklinė avinžirnių,
500 g pomidorų,
1 svogūnas,
100 g džiovintų abrikosų,
1 šaukštas medaus,
0,5 citrinos sulčių,
po žiupsnelį ciberžolės, saldžiosios paprikos, cinamono, kardamono, imbiero,
2 gvazdikėliai,
2 lauro lapeliai,
3–4 kvapieji pipirai,
druskos, pipirų,
aliejaus kepti.
Per naktį brinkintus avinžirnius virkite 30 min. Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, kelias minutes marinuokite. Troškintuve įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite vištieną, pabaigoje suberkite susmulkintus svogūnus ir kepinkite, iki jie suminkštės. Suberkite paruoštus avinžirnius, supjaustytus pomidorus, abrikosus, užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad jis vos semtų produktus, pagardinkite medumi, sultimis, prieskoniais ir 70–90 min. troškinkite ant labai lėtos ugnies.
Vietoj traškučių
250 g konservuotų avinžirnių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
po žiupsnelį ciberžolės, rūkytos saldžiosios paprikos, džiovintų bazilikų, česnakų miltelių,
druskos.
Avinžirnius perplaukite vandeniu ir subėrę ant popierinio rankšluosčio nusausinkite. Avinžirnius apvoliokite aliejaus ir prieskonių (juos galite rinktis savo nuožiūra) mišinyje, suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir iki gražiai apskrus kepkite 180 °C orkaitėje. Taip paruoštus avinžirnius galite naudoti ne tik užkandai, bet ir įvairioms salotoms.
Falafeliai su spanguolėmis
400 g konservuotų avinžirnių,
1 didelis batatas,
85 g džiovintų spanguolių,
1 kiaušinis,
1 skiltelė česnako,
žiupsnelis kardamono, aitriosios paprikos,
druskos,
aliejaus kepti.
Nupilkite nuo avinžirnių skystį ir susmulkinkite elektriniu smulkintuvu iki sorų kruopų dydžio gabaliukų. Sumaišykite su išvirtu ir į košę sutrintu batatu, kiaušiniu, prieskoniais, išmirkytomis spanguolėmis. Iš masės formuokite desertinio šaukšto dydžio kukuliukus, kuriuos iškepkite aliejuje. Kad susigertų riebalų perteklius, iškeptus falafelius sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Patiekite su graikišku jogurtu, pagardintu, citrinų sultimis, žolelėmis ir alyvuogių aliejumi.
Avinžirnių salotos su tunais
100 g konservuotų avinžirnių,
150 g konservuotų tunų filė,
200 g vyšninių pomidorų,
150 g salotų mišinio,
1 mažas svogūnas,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
2 šaukštai raudonojo vyno acto,
druskos,
pipirų.
Pomidorus perpjaukite pusiau, susmulkinkite svogūną, stambius salotų lapus suplėšykite, nupilkite skystį nuo avinžirnių ir juos perplaukite. Produktus suberkite į dubenį, ant viršaus sudėkite tunų gabaliukus ir užpilkite padažu iš garstyčių, acto, aliejaus ir prieskonių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Išeitis skubantiems: makaronai – ne tik greitiems, bet ir maistingiems pietums
Dažnai į darbo ir namų ruošos rutiną įsisukę žmonės savo sveikatą palieka trečioje vietoje, tad ir jų dienotvarkėje lieka vis mažiau laiko tiek poilsiui, tiek visaverčiams pietums. Visgi svarbu nepamiršti, kad kasdieniai mitybos įp...
-
V. Klopova: gaminant ir mėgaujantis negali nepavykti
Tinklaraščio "Gaminame ir mėgaujamės" autorė Viktorija Klopova savo siūlomais patiekalais siekia paįvairinti kasdienį stalą. Pačios kuriamą tinklaraštį ji vadina virtualiąja knyga, kurioje bent kelis įdomius puslapius gali ...
-
Kai norisi skaniai, bet paprastai: orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. ...
-
Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį
Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. ...
-
Z. Čeponytė: karantinas aptramdė maisto švaistūnus (receptai)
Dažnai prisiperkate daugiau maisto, nei reikia? Vakarienės likučius išmetate? Vis pamirštate laiku suvartoti šaldytuve pasislėpusias gėrybes? Tuomet smarkiai prisidedate prie maisto švaistymo ir esate vienas iš statistin...
-
Užgavėnių tradicijas prisiminkite namuose: ką patiekti, kad metai būtų sotūs ir laimingi?
Jau nuo seno Užgavėnės Lietuvoje buvo pripažįstamos kaip viena linksmiausių žiemos švenčių. Persirengėlių eitynės, gausios vaišės ir Morės deginimas – pramoga ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Vis dėlto, dėl šal...
-
Savaitgalio delikatesas – traškios stintos ir bananų pyragaičiai
Paprastai vasario mėnesį žuvies mėgėjai suplūsta į Palangą ragauti įvairiai paruoštų stintų. Šiemet to padaryti nepavyks, tačiau gardžiuotis šiomis agurkais kvepiančiomis žuvelėmis tikrai galime kiekvienas. ...
-
Valentino diena virtuvės naujokams: paprasti receptai, kuriais nustebinsite mylimąjį
Įvairios staigmenos – svarbi vasario 14-osios dalis, kai didžioji pasaulio dalis švenčia meilės dieną. Visgi šiemet įsimylėjusiųjų dieną poros praleis ne romantiškai vakarieniaudamos restoranuose, o namuose. ...
-
Šv. Valentino dienos pietums – keptas aštuonkojis su krevečių padažu
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką. ...
-
I. Bagūnė: kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai5
Kiekviena virtuvėje besisukanti šeimininkė gali tai daryti princesiškai ir be streso – įsitikinusi maisto tinklaraščio "Virtuvės princesė" autorė Irma Bagūnė. Su savo sekėjais ji dalijasi paprasto maisto receptais...