Atsigauti po švenčių padės sveikesni patiekalai (receptai)

  • Teksto dydis:

Pasisotinę gardžiomis ir gausiomis praūžusių švenčių vaišėmis, daugelis turbūt susimąsto apie lengvesnius patiekalus.

Nuolatiniai laidos „La Maistas“ šefai – grilio entuziastas Vylius Blauzdavičius ir istorinės virtuvės žinovas, profesionalus šefas Tomas Rimydis – bei laidos viešnia, mitybos specialistė, dietistė, dviejų knygų autorė Vaida Kurpienė pademonstruos, kiek sveikų ir gardžių patiekalų galima pasiruošti.

Vaidos kredo – puiki sveikata ir dailios linijos savęs nealinant dietomis. Sveikesnį kelią pradėjusi prieš dvylika metų, moteris pabrėžia, kad svarbu susikoncentruoti ne į tai, ko turi atsisakyti, bet į tai, ką gali valgyti – sveikus, natūralius produktus.

„Žmonės dažnai pasižada daug įvairių dalykų pradėti nuo naujų metų. Vienas jų – sveikiau maitintis, bet dažnas taip ir nepradeda, nes kažkodėl gajus mitas, kad norint sveikiau maitintis reikia kardinaliai viską keisti. Aš siūlau pradėti nuo mažų dalykų, dėl kurių galbūt nereikia net į parduotuvę nueiti, pavyzdžiui, valgyti atsisėdus prie stalo, labai gerai sukramtyti ir prie stalo kalbėti tik apie malonius dalykus. Tai padeda suvalgyti mažiau ir labiau mėgautis maistu. Netiesa, kad sveika mityba ir mėgavimasis maistu nesuderinama“, – tikina V. Kurpienė.

Dietistė laidos metu gamins omleto su daržovėmis ir grybais keksiukus ir savo firminius morkų keksiukus be kvietinių miltų. „Jei omletą gaminsite vakarienei, nenaudokite miško grybų, nes jie sunkiai virškinami, geriau juos pakeisti pievagrybiais. Galima ir nedėti grybų, bet su jais tiesiog sočiau“, – pataria Vaida.

Mitybos specialistė sugriovė ne vieną mitą – net ir apie majonezą! „Majoneze nėra nė vieno nesveiko ingrediento – alyvuogių aliejus, citrinos sultys, kiaušiniai, garstyčios... svarbu pasigaminti patiems, o ne pirkti perdirbtą“, – sakė ji. O tiems, kurie nenori naudoti net ir naminio majonezo, pasiūlė keletą įdomių būdų, kaip paskaninti daržovių salotas.

Nuolatinis laidos šefas T. Rimydis gamins žuvienę, keptų morkų sriubą ir sveiką krosnyje degintų daržovių užkandį. Jis papasakos ir apie ypatingą savo mamos žuvienę, kurią ji verda pagal savo unikalų receptą, turi ypatingą gaminimo būdą, kurio nekeičia jau gerus dvidešimt metų.

Kitas šefas V. Blauzdavičius gamins jautienos kulninės troškinį su grikiais, daržovėmis ir džiovintomis slyvomis bei gaivias salotas su ridikėliais ir bulvytėmis.

„Mėgstu sudėtingus produktus, kuriuos ne taip paprasta gaminti. Taigi ir šį troškinį gaminsiu iš kulninės. Kulninė yra pigi, bet itin skani mėsa. Svarbiausia pašalinti plėvę iš mėsos prieš gaminant“, – sako Vylius.

Jis, kaip ir kiti du laidos šefai pabrėžia, kad svarbu naudoti natūralius produktus. „Natūralūs produktai – gera mėsa ir daržovės yra viskas, ko mums reikia. Ir nereikia mėsos itin daug, svarbu ją atsirinkti“, – sako jis.

Salotos su ridikėliais ir bulvytėmis

Gaminimo trukmė: 30 min

Porcijų skaičius: 2

Ingredientai:

2 saujos salotų lapų

150 g ridikėlių

5 mažos bulvytės

2 šalotiniai svogūnai (arba pusė mėlyno svogūno)

Alyvuogių aliejaus

Druskos, pipirų

Gaminimas. Bulves išverdame (verdame tik tiek, kad išvirtų, bet liktų tvirtos). Išvirusioms bulvėms leidžiame atvėsti ir supjaustome pusžiedžiais. Salotų lapus suplėšome. Ridikėlius bei šalotinius svogūnus supjaustome pusžiedžiais. Dedame salotų lapus į dubenį, ant viršaus beriame bulves, ridikėlius ir svogūnus. Apšlakstome alyvuogių aliejumi, pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Vietoje aliejaus šias salotas tinka gardinti jogurtiniu tzatziki padažu.

Skanios ir sveikos idėjos jūsų stalui – laidoje „La Maistas“ sekmadienį,  9 val.,  per TV3.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alkoholikas

Alkoholikas portretas
Agurkų rasalas ,rūgsta kopustiene, One jūsų amerikanskaja xuinia
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

Daugiau straipsnių