Artėjančioms šventėms – silkės ir mango užkandis bei keksas su cukatomis

  • Teksto dydis:

Televizijos laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas jau nusiteikę šventiškai ir siūlo pasigaminti patiekalus Kūčių bei Kalėdų stalui.

Užkandis su silke, mangu ir kepintomis daržovėmis

Reikės:

400 g lapinio kopūsto (Kale)

200 g vyšninių pomidorų

2 česnako skiltelių

Mėlynojo svogūno

Prinokusio mango

250 g silpnai sūdytų silkių file

Farino cukraus

Balto balzaminio acto

Alyvuogių aliejaus

Persilade prieskonių

Druskos

Pipirų

Ciabatta duonos

Gaminimas. Susmulkinti lapinį kopūstą juostelėmis. Įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi trumpai apkepti česnaką ir sudėti kopūstą. Užpilti šlakelį balto balzaminio acto ir apkepti, kol kopūstas pradės minkštėti, tačiau dar išliks žalias. Supilti į į indą.

Riekelėmis supjaustyti svogūną ir apkepinti toje pačioje įkaitintoje keptuvėje. Tuomet įpilti šiek tiek vandens, kad svogūnas pasitroškintų. Įberti Persilade prieskonių ir šaukštą farino cukraus, sumažinti kaitrą ir pakepinti, kol svogūnai karamelizuosis. Juos išpilti į indą.

Į tą pačią keptuvę sudėti pusiau perpjautus pomidoriukus. Jie kepant karamelizuosis. Pagardinti pipirais ir balzaminiu actu. Išpilti į indą keptuvėje paliekant susidariusį skystį.

Ciabatta duonos riekeles pavilgyti keptuvėje likusiu skysčiu, pabarstyti druska ir pipirais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti orkaitėje 180°C temperatūroje grilio ir ventiliatoriaus režimu 5-8 min.

Mangą nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Silkę supjaustyti 1 cm storio kabaliukais.

Ant iškepusios duonos dėti pakepintą kopūstą, pomidoriukus, mangą su silke ir ant viršaus karamelizuotus svogūnus.

Keksas su cukatomis

Apelsinų cukatoms reikės:

3 apelsinų žievelių

500 ml vandens

380 g cukraus

Vanilės lazdelės, padalintos pusiau

Keksui reikės:

170 g sviesto

200 g rudojo cukraus

50 g migdolų miltų

3 kiaušinių

60 g pieno

240 g miltų

6 g kepimo miltelių

40 g cukatų

50 g lazdyno riešutų

60 g migdolų

Dekorui reikės:

300 g juodojo šokolado

Žiupsnelio druskos

Apelsinų cukatų

Gaminimas. Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.

Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas iki kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.

Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų. Cukrų išpurenti su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti. Cukatas supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.

Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti 145 °C  apie 1 valandą. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti  kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Obuoliai naudingi sveikai mitybai
    Obuoliai naudingi sveikai mitybai

    Visiems žinoma, kad obuolius valgyti naudinga. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad obuolius verta įtraukti į sveikesnės mitybos racioną, nes juose esančios medžiagos gali sumažinti lėtinių ligų riziką ir sustiprinti imunitetą....

  • Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai
    Kaip žiemai gėrybes ruošdavosi mūsų protėviai

    Įpratome uogas šaldyti, o agurkus raugti, tačiau, pasak gastronominio paveldo tyrinėtojo prof. Rimvydo Laužiko, nemažą dalį senųjų maisto konservavimo technologijų išstūmė šaldytuvas ir šaldiklis. Praeities žmones neabe...

  • Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti
    Tinklaraštininkas savo filmukais ir linksmina, ir moko gaminti

    Klaipėdoje gyvenantis Andrius Šimulynas – maisto tinklaraštininkas, stebinantis savo instagramo sekėjus originaliais filmukais apie maisto gaminimą. Tiesa, jis nėra nei profesionalus šefas, nei specialius mokslus krimtęs operato...

    2
  • Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų
    Visai šeimai – pietūs už tris eurus: įvardijo, kodėl neverta užkibti ant akcijų

    Pietūs už 3 eurus visai šeimai – atrodo neįmanoma. Tačiau vilnietė Brigita įrodys, kad šiais laikais nėra nieko tokio, ko nepakeistų šiek tiek fantazijos ir keli puikūs patarimai, praneša LNK. ...

    3
  • Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – rudens ženklas (receptai)

    Gausėjantis obuolių ir kriaušių derlius – ženklas, kad jau žengiame į rudenį. Lietuviai turi aiškius tiek obuolių, tiek kriaušių favoritus. Visgi skirtingos veislės gali apdovanoti skirtingais potyriais, tad kaip pasirinkti...

    1
  • Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?
    Lapiniai kopūstai: kodėl tai – supermaistas?

    Lapiniai kopūstai – viena maistingiausių kopūstų rūšių. Šiuose kopūstuose gausu vitaminų A, C ir K, o kopūstuose esančios skaidulos padeda užtikrinti gerą virškinimo sistemos veiklą. Tai universali daržovė, paįvairina...

    2
  • Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga
    Dietistė V. Kurpienė: pomidorai – skanu ir naudinga

    Dažnai domimasi, kokie pomidorai vertingiausi: raudoni, oranžiniai, geltoni ar juodi? Tiesa ta, kad skirtingų spalvų pomidorai turi skirtingų ypatybių, kurios visos mums savaip naudingos ir reikalingos. Dietistė Vaida Kurpienė pataria valgyti skirting...

    5
  • Žiemos atsargoms – raugintos daržovės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Žiemos atsargoms – raugintos daržovės (receptai)

    Vis dar mėgaujamės šviežiomis sodo, daržo ir šiltnamio gėrybėmis, tačiau artėjant rudeniui skubame pasiruošti daržovių žiemai. Tam puikiai pasitarnauja rauginimas, kuris – ne tik paprastas, mitybos specialistų giriamas, b...

  • Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Apkepai su voveraitėmis – sotiems pietums (receptai)

    Apkepai su grybais, daržovėmis ir mėsa – ne tik gardus, bet ir įspūdingai atrodantis patiekalas. Tai ir puiki galimybė pasidžiaugti pirmu voveraičių derliumi. Geltona šių grybų spalva žymi ypatingą jų maistinę vertę – tai aug...

  • Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas <span style=color:red;>(receptas)</span>
    Kugelio mėgėjams – bulvių ir cukinijų duetas (receptas)

    Užkietėję kugelio mėgėjai neleis sumeluoti, kad, nepaisant puikaus patiekalo skonio, jis yra gana kaloringas ir sunkiai virškinamas. Taip yra dėl gausaus bulvių kiekio, naudojamo šiam laikui nepavaldžiam patiekalui gaminti, gardinimo vir&...

    3
Daugiau straipsnių