- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė.
Keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius sako, kad dabar mums įprasti patiekalai ar skoniai anksčiau, prieš savo valią atskirtame nuo pasaulio krašte, tiesiog neegzistavo.
Jis puikiai prisimena, kaip paprašytas tėvų eidavo į deficitinėmis prekėmis garsėjusias parduotuves ir stovėdavo ilgose eilėse, kad nupirktų šeimai įvairesnio maisto ir skanėstų.
„Net vaikai žinodavo, kad atsistojus į eilę iš karto reikia aiškintis, ką parduoda, nes jei eisi į priekį klausti, tai gali ir baigtis. Kartą prieš pat nosį, atstovėjus valandą, baigėsi apelsinai. Vos neapsiverkiau. Pasiūlos įvairovė dabar ir tada – nelygintina“, – sako pašnekovas.
Artėjant didžiajai pavasario metų šventei – Velykoms, daugelis jau pradeda planuoti, kur švęs, kokius patiekalus gamins, kaip dekoruos namus ir stalą. Iki nepriklausomybės atgavimo, kurios sukaktį šią savaitę minėsime, pasiruošimo šventėms taip pat netrūkdavo, tačiau jis buvo visai kitoks.
Kaip sako V. Radzevičius, anuomet gamindavai iš to, ką gaudavai arba specialiai pasilaikydavai šventėms: „Esminis skirtumas – stoka prieš lūžtančias lentynas. Pamenu, kad namie būdavo kažkokių produktų, saugomų šaldytuve ar spintelėje, apie kuriuos mama sakydavo – čia svečiams. Tai visada labai laukdavau tų svečių.“
Vardydamas anuomet populiarius šventinius patiekalus, V. Radzevičius prisimena silkę, karbonadus, mėsos maltinukus, keptą žuvį, servelatinę dešrą, baltą mišrainę, pačių marinuotus ar sūdytus grybus, orkaitėje keptą vištą su bulvėmis.
„Iš tikrųjų, ką gaudavai, iš to ir gamindavai. Juk žalieji žirneliai ir majonezas būdavo skirstomi per darbovietes arba galėdavai jų gauti jaunavedžių parduotuvėse prieš vestuves“, – prisiminimais dalijasi kulinaras.
Šventiniam patiekalui puikiai tiktų tuno tartaras – greičiausiai jo esate ragavę kur nors restorane, bet, kaip sako V. Radzevičius, nesunkiai galima paruošti ir namuose.
Tuno tartaras
(2 porcijos)
120 g šviežio tuno filė,
0,5 agurko,
1 šaukštas smulkiai pjaustytų česnakų laiškų,
1 citrinos sulčių,
1 šaukštas obuolių sulčių,
žiupsnis maltų baltųjų pipirų,
žiupsnis druskos.
Pirmiausiai plonai supjaustykite tuno filė, taip pat popieriaus storumo griežinėliais supjaustykite ir agurką. Sudėkite šiuos produktus ir pusę česnakų laiškų į dubenį. Kelis agurko gabalėlius pasilikite papuošti. Sumaišykite citrinos ir obuolių sultis, druską ir pipirus puodelyje. Reikėtų maišyti tol, kol druska ištirps. Užpilkite ant tuno ir lengvai išmaišykite. Sudėkite mišinį į du stiklinius indelius ir bent pusvalandį, prieš patiekdami, palaikykite šaldytuve. Kai jau ruošitės ragauti, išimkite iš šaldytuvo, papuoškite keliomis agurko skiltelėmis ir likusiais česnako laiškais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių5
Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškinia...
-
G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių21
Grupės „69“ narė Goda Alijeva jau daugybę metų spindi scenoje, tačiau tai – ne vienintelė jos aistra. Dainininkės gerbėjai socialiniuose tinkluose jau ne kartą galėjo pastebėti, kad tokį pat malonumą ji jaučia ir gamindama. ...
-
Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto4
Vilniuje gyvenanti Vaida Bernatavičienė mėgsta gaminti, o jos sesuo Vilma Černiauskaitė – fotografuoti. Tad karantino laikotarpiu, kai darbai buvo sustoję, moterys savo pomėgius sujungė gražiam tikslui – pagelbėti virtuvėje tiems, kurie ...
-
Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje10
„Virtuvėje aš džiazuoju, ir man tai labai patinka“, – sako jau beveik 20 metų Estijoje gyvenanti lietuvė Neringa Lindman. Gaminti pradėjusi dar mokyklos laikais, šio pomėgio niekada neapleido, o neseniai savo patiekalų re...
-
Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?
Sotus valgymas per Užgavėnes – vienas būdingiausių papročių visoje Lietuvoje. Daug ir riebiai prisivalgysi per Užgavėnes – sotumo ne tik visam pasninkui, trunkančiam 46 dienas iki Velykų, bet ir visiems metams pakaks. Ir ne tik jo: gyvuli...
-
Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu,...
-
Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)5
„Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevi...
-
Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems2
Vilnietės Aurelijos Vaiciukevičiūtės profesija – odontologė, pomėgiai – bėgimas ir maisto gaminimas, o sportuojantiems žmonėms puikiai tinkančių patiekalų idėjomis ji dalijasi savo instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“. ...
-
Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)
Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...
-
V. Klopova: motinystė skatina veikti racionaliau ir nuveikti daugiau (receptai)
Neseniai po vaiko priežiūros atostogų į darbą grįžusi dviejų mažamečių sūnų mama Viktorija Klopova namuose sugeba ne tik pasirūpinti šeima ir skaniai gaminti, bet ir rašyti apie tai instagramo paskyroje „Gaminame ir mėgaujam...