Quantcast

Neolito medicina buvo pažangesnė, nei manyta

Atrastas 7 tūkst. metų senumo žmogaus skeletas su amputuota ranka įtikino, jog akmens amžiaus medicina buvo žymiai pažangesnė nei anksčiau manyta.

Ankstyvojo neolito chirurgai, amputuodami seno žmogaus kairįjį dilbį, naudojo aštrų titnagą ir elementarius anestetikus, o žaizda buvo gydoma steriliomis sąlygomis, teigia ekspertai.

Įrodymus apie ankstyvąją operaciją aptiko archeologės Cecile Buquet-Marconė ir Anaicka Samzunė bei teismo medicinos ekspertas Philippe Charlieris. Jie tyrinėja vieną Prancūzijoje atrastą kapą, rašo telegraph.co.uk.

Kape atrastas vyro, gyvenusio juostinės keramikos kultūros laikotarpiu, kuomet medžiotojais ir rinkėjais buvę europiečiai ėmė verstis žemdirbyste, skeletas. Pasigesta dilbio ir rankos kaulų.

Testai parodė, jog jo žastikaulis aukščiau alkūnės nukirstas, o tai apibūdinama kaip „iš anksto apgalvota ir sėkminga amputacija“. Manoma, jog pacientas, kuris greičiausiai buvo karys, ranką susižalojo nukritęs, užpultas žvėries ar kaudamasis.

Per operaciją naudoti skausmą malšinantys augalai, tokie kaip haliucinogeninį poveikį turinti durnaropė. Žaizdai valyti naudotos antiseptinį poveikį turinčios vaistažolės, pavyzdžiui, šalavijas, tvirtina mokslininkai.

„Nemanau, jog galima sakyti, kad operaciją atlikę žmonės buvo gydytojai šiuolaikine prasme, tačiau jie tikrai turėjo medicinos žinių“, – teigė archeologė C. Buquet-Marconė.
Mokslininkai neseniai pranešė Vokietijoje ir Čekijoje aptikę dar dvejus neolito laikų palaikus žmonių, kuriems atliktos amputacijos.

Ankstesni tyrimai parodė, jog akmens amžiaus gydytojai atlikdavo trepanacijas, kaukolėje išgręždami skyles, tačiau apie amputacijas iki šiol įrodymų nebuvo.


Šiame straipsnyje: archeologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių