Quantcast

„Virgin Galactic“ erdvėlaivis trečią kartą sėkmingai išbandė variklius ore

  • Teksto dydis:

Bendrovės „Virgin Galactic“ erdvėlaivis „SpaceShipTwo“, galintis skraidinti šešis keleivius ir du pilotus, penktadienį trečią kartą sėkmingai išbandė ore savo variklius, ruošiantis surengti pirmuosius pasaulyje komercinius suborbitinius skrydžius vėliau šiais metais.

Erdvėlaivis, valdomas „Virgin Galactic“ vyriausiojo piloto Davido Mackay (Deivido Makėjaus) ir antrojo piloto Marko Stucky (Marko Stakio), pakilo į maždaug 21,6 kilometro aukštį – maždaug dvigubai aukščiau negu skraido komerciniai laineriai, sakoma bendrovės pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Twitter“.

Raketiniai varikliai, kurie buvo įjungti 20 sekundžių, virš Kalifornijoje plytinčios Mohavių dykumos skriejusiam „SpaceShipTwo“ suteikė 1,4 didesnį negu garso greitį, pridūrė bendrovė.

Šis „SpaceShipTwo“ variklių bandymas ore buvo trečiasis. Erdvėlaivį sukonstravo ir pagamino Kalifornijos miestelyje Mohavyje įsikūrusi bendrovė „Scaled Composites“, kurios tėvinė bendrovė yra JAV aerokosminių technologijų milžinė „Northrop Grumman Corp“.

„Jis skrido tobulai, – „Virgin Galactic“ citavo D.Mackay žodžius po nusileidimo. – Būti prie valdymo prietaisų ir įsijungus raketai jį valdyti – šito niekada neužmiršiu.“

Erdvėlaivis, kurį į orą iškelia reaktyvinis nešantysis lėktuvas, yra dar atlikęs 28 sklendžiamuosius skrydžius, per kuriuos varikliai nebūdavo įjungiami. Jo prototipu tapo erdvėlaivis „SpaceShipOne“, atlikęs tris suborbitinius kosminius skrydžius 2004 metais ir pelnęs 10 mln. dolerių premiją „Ansari X“ už pirmuosius pasaulyje privačiai finansuotus pilotuojamus kosminius skrydžius.

„Virgin Galactic“ nešantysis lėktuvas „White Knight Two“, kartu su „SpaceShipTwo“, pritvirtintu tarp jo dvigubo korpuso, pakilo iš Mohavio oro ir kosmoso uosto paryčiais. Maždaug po valandos D.Mackay saugiai nutupdė erdvėlaivį ant nusileidimo tako, sakoma bendrovės pranešime.

JAV bendrovė „Virgin Galactic“, įkurta milijardieriui Richardui Bransonui (Ričardui Bransonui) priklausančios Londone įsikūrusios verslo grupės „Virgin Group“, siūlo galimybę dalyvauti „SpaceShipTwo“ skrydyje į kosmosą už 250 tūkst. dolerių (apie 634 tūkst. litų). Iki šiol jau per 650 žmonių yra sumokėję pradinius įnašus arba visą sumą. Numatoma, kad R.Bransonas ir jo du vaikai taps pirmaisiais erdvėlaivio keleiviais per skrydį, kurį planuojama surengti vėliau šiais metais.

„Negalėčiau būti dar laimingesnis, pradėdamas naujuosius metus, kai savo vietoje yra akivaizdžiai viskas, ko reikia visaverčiams kosminiams skrydžiams pradėti. 2014-ieji bus metai, kai pagaliau iškelsime savo gražų erdvėlaivį į jo natūralią aplinką – kosmosą“, – sakoma R.Bransono pranešime.

Per būsimus skrydžius planuojama pasiekti daugiau nei 105 kilometrų aukštį, kur aiškiai matytųsi Žemės rutulio išlinkis tamsaus kosmoso fone. Erdvėlaiviu skrendantys žmonės taip pat patirs kelias minutes truksiantį nesvarumą, kol aparatas vėl grįš į atmosferą.

„SpaceShipTwo“ paskutinis raketinių variklių bandymas ore buvo atliktas pernai rugsėjį, tęsiant nuodugnių bandymų programą ir ruošiantis pradėti komercinius skrydžius.

Keleivinius suborbitinius kosminius skrydžius rengti taip pat planuoja kitos bendrovės, tarp jų „XCOR Aerospace“, kurianti dvivietį erdvėlaivį „Lynx“, ir neseniai įkurta bendrovė „Blue Origin“, priklausanti internetinės prekybos milžinės „Amazon“ įkūrėjo Jeffo Bezoso (Džefo Bezoso).

„Virgin Galactic“ taip pat planuoja panaudoti „White Knight Two“ ir kitus nešančiuosius lėktuvus mažiems palydovams bei kroviniams iškelti į orbitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių