Quantcast

Tyrimas: Himalajų kalnų ledynai tirpsta „išskirtiniu greičiu“

Dėl klimato kaitos Himalajų kalnų ledynai tirpsta „išskirtiniu greičiu“, rodo naujas tyrimas, kurį paskelbė mokslo žurnalas „Scientific Reports“.

Ten esantys ledynai taip pat tirpsta greičiau nei bet kuriame kitame pasaulio regione, ir grasina beveik 2 mlrd. žmonių vandens atsargoms. Daugiau ledo nei Himalajuose yra tik Antarktidoje ir Arktyje.

„Mūsų išvados aiškiai rodo, kad Himalajų ledynų ledas šiuo metu tirpsta greičiu, kuris yra beveik 10 kartų didesnis už vidutinį kelių pastarųjų šimtmečių greitį, – sakoma pagrindinio tyrimo autoriaus, Lidso universiteto profesoriaus Jonathano Carrivicko pranešime. – Šis greičio padidėjimas pasireiškė tik per pastaruosius kelis dešimtmečius ir sutampa su žmogaus sukelta klimato kaita.“

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad Himalajų ledynai nuo septintojo dešimtmečio sumažėjo apie 40 proc. Ledynai aprūpina vandeniu kalnuose ir tokių upių, kaip Gango, Indo ir Brahmaputros slėniuose gyvenančius žmones.

J. Carrivicko kolega nurodė, kad mažėja laiko užkirsti kelią šios nelaimės masto padidėjimui. „Šis tyrimas yra tik dar vienas patvirtinimas, kad šie pakitimai spartėja ir turės daug įtakos ištisoms žmonių tautoms ir regionams“, – teigė vienas tyrimo autorių, Dandžio universiteto mokslininkas Simonas Cookas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
Nuo 2500-jų iki 3500-jų metų, Šiauriniame Žemės pusrutulyje VIEŠPATAUS VIENA SAULĖ! Tuo pat metų, ANOT ARISTOTELIO ir OVIDIJAUS, Šiauriniame Žemės pusrutulyje VIEŠPATAUS FAETONTAS - UGNIES DIEVAS! SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, YRA ATRASTI LIETUVIŲ PROTĖVIŲ TURTINGIAUSI ŠALTINIAI - EPAI, LEGENDAS ir t.t. ir t.t.

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

Astronomas hidrologas  41-jų  tremtinys  Romualdas  Zubinas  portretas
MOKSLININKAMS LAIKAS PAŽINTI kauniečio inž. ROMUALDO ZUBINO ATRASTUS TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIS FIZINIUS JUDĖJIMUS, kurie leidžia pažinti ne tiktai - kas? ir kodėl? Žemėje vyko? bet ir kas? bei kodėl vyksta? ir VYKS ATEITYJE?! Laikas pažinti ir tai, kad nuo 2500-jų metų ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, KALNUOSE, INTENSYVIAI TIRPS LEDYNAI IR SNIENYNA! LAIKAS TAI PAŽINTI IR EVAKUOTI GYVENTOJUS IŠ PAVOJINGŲ TERITORIJŲ!!!! TOSE TERITORIJOSE ĮVIKS TAI, KAS PRIEŠ 6000 METŲ ĮVYKO MOHENDŽO DARE IR HARAPO CIVILIZACIJOJE - JUOS BUVO NUŠLUOTOS NUO ŽEMĖS PAVIRŠIAUS!!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių