Quantcast

TKS dirbantys astronautai užuodė degėsių kvapą iš rusų modulio

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) rusų segmente ketvirtadienį įsijungė dūmų signalizacija, o astronautai užuodė degėsių kvapą, pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ ir amerikiečių NASA.

„Roskosmos“ nurodė, kad incidentas įvyko 1 val. 55 min. Grinvičo (4 val. 55 min. Lietuvos) laiku, prieš numatytą išėjimą į atvirą kosmosą.

Tai naujausia iš visos virtinės problemų, sukėlusių susirūpinimą saugumu dėl sąlygų rusų segmente.

„Tarptautinės kosminės stoties rusų segmento tarnybiniame modulyje „Zvezda“ per automatinį baterijų įkrovimą įsijungė dūmų detektorius ir... sirena“, – sakoma „Roskosmos“ pranešime.

Prancūzų astronautas Thomas Pesquet (Toma Peskė) sakė, kad į TKS amerikiečių segmentą atsklido „degančio plastiko ar elektroninės įrangos kvapas“, remdamasi NASA transliacija pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Įgulos nariai rusai įjungė filtrą, o kai oras buvo išvalytas, astronautai grįžo miegoti, nurodė „Roskosmos“.

Pasak rusų kosmoso agentūros, planuojamas išėjimas į atvirą kosmosą vyks, kaip planuota.

Rusai Olegas Novickis ir Piotras Dubrovas turi išeiti iš stoties tęsti darbų dėl liepą prie TKS prisijungusio rusų modulio „Nauka“, skirto moksliniams eksperimentams.

„Visos sistemos veikia normaliai“, – pridūrė „Roskosmos“.

TKS rusų segmente pastaruoju metu buvo iškilusios kelios problemos ir vienas pareigūnas praėjusį mėnesį perspėjo, kad atgyvenusi programinė įranga galėtų sukelti „neatitaisomų gedimų“.

Modulyje „Zvezda“ buvo keli oro nuotėkiai, įskaitant vieną tokį incidentą anksčiau šiais metais ir įvykį 2019-aisiais.

Priežastimi nurodydama su senstančia įranga susijusį susirūpinimą, Rusija yra užsiminusi, kad ketina po 2025-ųjų pasitraukti iš TKS ir pastatyti savo orbitinę stotį.

Liepos mėnesį visa TKS pasisuko 45 laipsniais nuo numatytos padėties, netikėtai suveikus keliomis valandomis anksčiau prijungto modulio „Nauka“ varikliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vaje vaje, kokia bloga rusų technika ...tik kad paskutinius 40 metų vien amerikonų šatlai vis sproginėjo...

Romas

Romas portretas
Viskas gerai. Rusai šašlykus kepė ir nieko nepakvietė. Todėl jie įsižeidė.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių