Quantcast

Tarptautinių mokslo konkursų laimėtoja: didžiausias mokslo žavesys yra bendruomenė

  • Teksto dydis:

„Nors aplinka buvo labai konkurencinga, tačiau pajutau ir nenkonkurencinę konkurso pusę – pažinau daug nuostabių žmonių, jaunųjų tyrėjų iš viso pasaulio“, – sako Meda Surdokaitė, KTU pirmakursė, apdovanota trečiąja vieta chemijos kategorijoje viename didžiausių mokslo konkursų pasaulyje. Dalase, JAV vykusiame „Regeneron ISEF“ dalyvavo beveik 2 tūkst. jaunųjų mokslininkų; lietuvę į jį delegavo ES jaunųjų mokslininkų konkursas EUCYS, kuriame praėjusių metų rudenį Meda užėmė pirmąją vietą.

Suteikia motyvacijos

Kauno technologijos universitete (KTU) taikomąją chemiją studijuojanti M. Surdokaitė teigia, jog dalyvavimas tokio masto renginyje kaip „Regeneron ISEF“ įkvepia ir motyvuoja siekti daugiau.

„Konkurse buvo pristatyta daug įvairiausių idėjų, kurios neapsiriboja chemija ar biologija – įvardyta 21 mokslo darbų kategorija“, – paaiškina M. Surdokaitė.

Nors Meda trečiąją vietą ir 1 000 dolerių vertės prizą laimėjo chemijos kategorijoje, ji teigia, kad apdovanotasis darbas – Nile Red dažiklio sintezės optimizavimas – yra tarpdisciplininis. Nile Red dažiklis naudojamas ir biomedicinos, ir aplinkosaugos inžinerijos laboratorijose: dėl savo cheminių savybių jis padeda ląstelėse aptikti lipidus, o vandenyje – mikroplastikus.

„Konkurse viena mokinė iš JAV pristatė projektą, kuriame, siekdama aptikti nanoplastiko daleles vandenyje, naudojo mano optimizuotos sintezės dažiklį Nile Red. Neįtikėtina pamatyti, kad tavo darbas kažkam jau dabar padeda“, – džiaugiasi M. Surdokaitė.

Atliko eksperimentus

Siekdama atsižvelgti į naujus ES reikalavimus cheminėms medžiagoms, M. Surdokaitė atliko keletą eksperimentų, kuriais pasiūlė naują, netoksišką Nile Red dažiklio sintezės būdą. 2022-aisiais, jį pristačiusi Europos jaunųjų mokslininkų konkurse (EUCYS – EU Contest for Young Scientists) ji laimėjo aukščiausią apdovanojimą ir tapo pirmąją lietuve mergina, pasiekusia tokį rezultatą. Už šį pasiekimą KTU studentė ne tik buvo nominuota LRT metų apdovanojimuose kaip „Metų ateitis“, galėjo dalyvauti Stokholmo tarptautiniame jaunimo mokslo seminare SIYSS, bet ir gavo progą varžytis prestižiniame „Regeneron ISEF“ konkurse, kaip EUCYS deleguota Europos atstovė.

„Man, lietuvei, vien dalyvavimas tokiame konkurse jau yra laimėjimas“, – sako M. Surdokaitė.

Svarbūs prioritetai

KTU talentų ugdymo programos „GIFTed“ studentė teigia, kad ją labiausiai motyvuoja smalsumas mokslui plačiąja prasme: „Mokslo srityje vieną kaip didžiausių vertybių matau bendradarbiavimą, mane labai domina tyrėjų darbas ir džiaugiuosi galėdama mokytis iš mentoriaus, kurį mokslas taip pat veža.“

Tarptautiniais laimėjimais apdovanotus eksperimentus Meda atliko konsultuojama KTU tyrėjo Artiomo Magomedovo. Šiandien jis – pirmakursės akademinis studijų mentorius.

„Dažnai manęs klausia, kaip viską spėju. Ne viską, ką noriu ir kame matau prasmę, man pavyksta spėti. Man sunkiau skirti laiko toms temoms, kurios mažiau įdomios, būti įspraustai į studijų modulių rėmus. Noriu mokytis, užsiimti ta veikla, kurioje matau didžiausią prasmę. Vis dėlto, suprantu, kad galbūt man dabar atrodančių mažiau svarbių modulių tikslas yra padėti pagrindus, kurių gal kažkada prireiks“, – iššūkiais dalijasi tarptautinių mokslo konkursų laimėtoja M. Surdokaitė.

Apie mokslininkės karjerą ne tik svajojanti, bet ir jos aktyviai siekianti KTU taikomosios chemijos pirmakursė teigia, kad bet kokį kelią renkantis svarbiausia yra daryti tai, kas įdomu, o veikloje – matyti prasmę. Šiandien M. Surdokaitė rengiasi vasaros praktikai Turino universitete, planuoja dalines studijas su „Erasmus+“ mainų programa Prahoje ir praktiką pas savo mentorių A. Magomedovą.

„Vis dėlto, mokslo sritis yra labai dinamiška ir planuoti sudėtinga. Tai, ką išvardijau, yra aktualūs, o ne tikslūs planai. Svarbu turėti prioritetus, kad atėjus laikui galėtum pasirinkti tai, kas geriausia“, – teigia Meda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių