Quantcast

Sutrikus TKS energijos sistemai atidėtas „SpaceX“ krovinių kapsulės skrydis

  • Teksto dydis:

Bendrovės „SpaceX“ krovinių kapsulės skrydis, turėjęs įvykti šią savaitę, buvo atidėtas dėl didelio energijos sistemos sutrikimo Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), antradienį pranešė NASA.

Planuota, kad „SpaceX“ kapsulę „Dragon“ paleis trečiadienį. Tačiau pirmadienį sugedus senam TKS energijos skirstytuvui išsijungė dvi elektros tiekimo linijos. Likusios šešios elektros linijos veikia kaip įprasta, informavo JAV kosmoso agentūra.

NASA antradienį pabrėžė, kad stotis ir joje dirbantys šeši astronautai yra saugūs, bet dėl sutrikdyto saulės jėgainių tiekiamos energijos paskirstymo „SpaceX“ raketos startas atidedamas mažiausiai iki penktadienio. Agentūra nori iki tol pakeisti sugedusį įtaisą, kad energijos tiekimas būtų visiškai atkurtas.

Dėl pastarojo gedimo stoties išorėje esantis didysis kibernetinis manipuliatorius energiją gauna vienu kanalu, o ne dviem kaip įprasta. Manipuliatoriui reikalingas viena atsarginė elektros tiekimo linija, kai šis įrenginys yra naudojamas sugauti atskridusiems erdvėlaiviams, pavyzdžiui, „Dragon“.

Per vėliau šią savaitę planuojamą surengti operaciją skrydžio dispečeriai naudos kibernetinį manipuliatorių, kad pakeistų sugedusį skirstytuvą, tad astronautams į TKS išorę išeiti nereikės.

Be to, pristatyti naują atsargų siuntą nėra skubu – prieš dvi savaites krovinių į stotį atgabeno bendrovės „Northrop Grumman“ kapsulė.

TKS saulės modulių „sparnai“ aprūpina elektros energija visą stotį. Bet koks šios gyvybiškai svarbios sistemos gedimas gali sumažinti energijos išteklius ir sutrikdyti orbitinės stoties veiklą.

Tuo metu „SpaceX“ tebeanalizuoja praeitą mėnesį įvykusią avariją, per kurią sudegė jos naujojo modelio kapsulė „Crew Dragon“, pritaikyta astronautams skraidinti.

Praėjus šešioms savaitėms po sėkmingo bandomojo skrydžio į TKS be įgulos ir sugrįžimo į Žemę „Crew Dragon“ užsiliepsnojo atliekant statinius bandymus. Per balandžio 20-ąją įvykusią avariją liepsnos pliūptelėjo prieš pat paleidžiant įgulos avarinės evakuacijos sistemos raketinius variklius arba jiems jau įsijungus, o virš bandymų komplekso pakilo tirštas dūmų debesis.

„SpaceX“ ir NASA apie šią „anomaliją“ išsamesnės informacijos nesuteikė, tačiau neabejojama, kad dėl jos teks atidėti pirmąjį „Crew Dragon“ skrydį su dviem amerikiečiais astronautais. Kalifornijoje įsikūrusi „SpaceX“ planavo pilotuojamą skrydį surengti jau ateinančią vasarą.

Kad galėtų skraidinti astronautus, bendrovė dar turės išbandyti kapsulės avarinės evakuacijos sistemą. Planuota, kad kovą į TKS nuskraidinta ir sėkmingai susigrąžinta kapsulė birželį bus panaudota tokiam bandymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių