Quantcast

Stikliniai stalai – pavojingesni, nei manoma: per metus susižeidžia milijonai žmonių

  • Teksto dydis:

Stikliniai stalai per metus sužeidžia apie 2,5 milijonus žmonių. Dauguma jų – vaikai arba nė 30 nesulaukęs jaunimas. Ir mirčių pasitaiko pakankamai nemažai.

Iš tikrųjų, Europoje tai yra mažesnė problema. Europos Sąjunga numato reikalavimus, kuriuos turi atitikti baldams naudojamas stiklas. Tačiau jei manote, kad visi stalai Europoje turi grūdinto stiklo stalviršius, klystate. Ir čia kartais naudojamas įprastas stiklas.

Skirtumas tas, kad įprastas stiklas dūžta į kelias dideles šukes. Grūdintas stiklas subyra į labai daug mažų šukių, kurios įprastai net nėra aštrios. Žinoma, yra ir dar saugesnių stiklo rūšių. Laminuotas stiklas net neleidžia stiklo šukėms pasklisti po kambarį, tačiau stalams įprastai yra per brangus.

JAV įstatymai numato, kad visos stiklinės durys turi būti pagamintos iš grūdinto stiklo. Tuo tarpu horizontalių paviršių šie reikalavimai neliečia. Ir tai yra problema – šalyje yra nemažai iš įprasto stiklo pagamintų stalų. Dažnai juose stiklas yra mediniame ar metaliniame rėme, dengiančiame stiklo briaunas. Tačiau tai nereiškia, kad jis yra saugus.

JAV mokslininkai ištyrė 3241 atvejį, kuomet žmonės susižeidė susidurdami su stikliniais stalais. Sužeidimų mastai svyravo nuo menkų nubrozdinimų ir įpjovimų iki organų pažeidimų ir net mirties. Apie 15 proc. sužeidimų buvo laikomi rimtais. Absoliuti dauguma jų – įpjovimai. Dažniau susižeidžia berniukai ir vyrai, ypač jaunesni nei 7 metų amžiaus ir tarp 20 ir 30 metų. Nelaimės įvyksta įvairiai – bėgiodami vaikai įbėga į tokio stalo kraštą, jauni vyrai kažkaip sugeba kristi kiaurai stiklinius baldus.

Mokslininkai nenori siūlyti uždrausti stiklinių stalų gamybą. Tiesa yra ta, kad žmonės susižeidžia atsitrenkę ir į kitokius baldus. Tačiau būtų protinga reglamentuoti būtent saugesnio grūdinto stiklo naudojimą. Be to, apie pavojus turėtų žinoti jauni tėvai. Galbūt, jei namuose yra mažų vaikų, stiklinis kavos staliukas nėra geriausias pasirinkimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių