Quantcast

Specialistai, kurie gydo judesiu ir veikla

  • Teksto dydis:

Visame pasaulyje auga kineziterapijos ir ergoterapijos poreikis: visuomenė sensta, gyvenimo trukmė ilgėja, žmonėms prireikia įvairių reabilitacijos paslaugų. Jungtinėse Amerikos Valstijose ergoterapija jau keletą metų nesitraukia iš perspektyviausių specialybių dešimtuko.

Augant šių specialistų poreikiui Lietuvoje, šiemet kineziterapijos ir ergoterapijos studijoms universitetuose Vyriausybė pirmą kartą skyrė valstybės finansuojamų vietų. Tad kuo gali padėti šie specialistai?

Išradingi ir kūrybiški

Nors skiriasi gydymo metodai ir tikslai, kineziterapeutus ir ergoterapeutus vienija ne tik gydymas judesiu, bet ir veiksmingai teikiama pagalba pažeidžiamiausiems visuomenės nariams – nuo vaikų iki vyresnio amžiaus asmenų.

„Jei žmogus iki šiol nežino, kas yra ergoterapija – jis laimingas: vadinasi, nei pats susidūrė, nei savo aplinkoje, šeimoje patyrė rimtų ligų, traumų, raidos sutrikimų, dėl kurių reikėtų specifinės pagalbos“, – sako LSMU Ergoterapijos studijų absolventė, vaikų ergoterapeutė Šarūnė Tamulionytė.

Šarūnė Tamulionytė. 

Jauna specialistė dirba su vaikais, turinčiais raidos sutrikimų. Terapijos užsiėmimai aprėpia kasdienę veiklą (savarankiškumas, rengimasis, valgymas, tualeto įgūdžiai), produktyviąją veiklą (veiklos darbe, mokykloje, darželyje), laisvalaikį (žaidimas, hobiai).

„Vaikams, turintiems raidos sutrikimų, dažniausiai reikia pagalbos visose srityse, o tada mes, specialistai, padedame jiems išmokti, kaip visa tai atlikti sėkmingai, saugiai ir, žinoma, smagiai“, – šypsosi jauna specialistė.

Šiandien Š.Tamulionytės darbo vieta atrodo kaip žaidimų kambarys, kuriame yra visko: nuo skutimosi putų iki sunkiausių kryžiažodžių.

„Ergoterapeutai – specialistai, kurie pacientą išmoko viską daryti kitokiu būdu. Tarkime, po insulto, kiek įmanoma, stengsimės atkurti prarastus pažintinių funkcijų, rankų judesių, įvairios veiklos gebėjimus ir kartu mokysime, kaip viską daryti kitaip nei anksčiau: kaip apsirengti, nusiprausti, rašyti, valytis dantis, orientuotis aplinkoje, atrasti naujų mėgstamų veiklų. Kiekvienas raidos sutrikimas – vis kitoks ir kiekvienas vaikas – skirtingas. Cerebrinio paralyžiaus atveju mažiesiems pacientams tenka padėti kasdienėje veikloje ar žaidžiant sėkmingai valdyti rankas, kitiems gali prireikti lavinti pažintinius gebėjimus, kad išmoktų skirti ir atpažinti tam tikrus dalykus, kuriuos vėliau apibendrintai pritaikytų savo aplinkoje. Kas tinka vienam pacientui, gali netikti kitam. Ko gero, dėl to ergoterapeutai labai kūrybiški ir nuolat ieško naujų idėjų, kaip vis kitokiais būdais pasiekti terapijos tikslų“, – pasakoja Š.Tamulionytė.

Studijuoti nelengva, bet verta

Šiuo metu daugiausia ergoterapeutų dirba ligoninėse: reabilitacijos, psichiatrijos, geriatrijos skyriuose, vaikų raidos centruose, rečiau – bendruomenės centruose, mokyklose ar darželiuose.

Rasti vaikų ergoterapeutą, teikiantį jauniesiems pacientams kvalifikuotas paslaugas autizmo, cerebrinio paralyžiaus, Dauno sindromo, protinio atsilikimo atvejais, iki šiol sunku: ergoterapeutų, dirbančių su raidos sutrikimų turinčiais vaikais, visoje Lietuvoje nedaug. Vienintelė galimybė ergoterapeutams ir kineziterapeutams magistrantūroje studijuoti Vaikų reabilitacijos specializaciją yra Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) .

Š.Tamulionytė LSMU baigė ir pirmosios, ir antrosios pakopos ergoterapijos studijas.

„LSMU – vieta, kur studijuoti tikrai nebus lengva, bet verta. Daugybė praktikos valandų Ergoterapijos studijų programoje, visada šalia dėstytojai – savo srities profesionalai, dirbantys ir realų praktinį darbą. Dar yra begalė sričių, kuriose reikia ergoterapeutų, ir jos laukia, kada pasirodys tie, kurie padarys neįmanoma“, – šypteli jaunoji specialistė.

Pagalba vyresniems būtina

Daugeliui pacientų jau yra tekę patirti, kokia veiksminga kineziterapeuto pagalba sveikstant po traumų ar ligų. Kineziterapija – tai gydymas judesiu ir fiziniais veiksniais. Šie specialistai padeda greičiau pasveikti sportininkams, dirba ligoninėse, poliklinikose, reabilitacijos, sveikatingumo centruose.

Itin plati kineziterapijos veiklos sritis susijusi su pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Visuomenei senstant, didėja su amžiumi susijusi negalia, priklausomybė nuo kitų asmenų, prastėja gyvenimo kokybė, dažniausiai vystosi ir senatvinio silpnumo sindromas (angl. frailty). Tai progresuojantis su amžiumi susijęs fiziologinių sistemų silpnėjimas, dėl kurio mažėja vidinių pajėgumų rezervas, menksta atsparumas stresui ir krūviams.

„Vyresnio amžiaus asmeniui šalia išrašomų vaistų recepto nuo lėtinių ligų turėtų atsirasti ir fizinio krūvio receptas“, – įsitikinusi kineziterapeutė, LSMU Slaugos fakulteto Reabilitacijos klinikos lektorė dr. Lina Leimonienė.

Lina Leimonienė. 

Fizinis aktyvumas ir subalansuota mityba veiksmingi užkertant kelią senatvinio silpnumo sindromui (SSS). L.Leimonienė pabrėžia: senatvinio silpnumo sindromas nėra neišvengiamas senėjimo padarinys – tai būklė, kurią galima pakeisti. Čia vyresnio amžiaus asmenims į pagalbą ateina kineziterapeutai. Jie konkrečiam pacientui pritaiko fizinio aktyvumo planą, numato individualų veiklos intensyvumą, dažnį, siektinus tikslus.


Kompleksinis parengimas

Pagalba vyresnio amžiaus asmenims – tik viena iš sričių, kuriose gali specializuotis bakalauro studijas LSMU baigęs jaunas specialistas.

Pasak dr. L.Leimonienės, ši studijų programa būsimiesiems kineziterapeutams suteikia platų, kompleksinį parengimą: dėstomi ne tik profesiniai, bet ir daug medicininių dalykų. Studentams paskaitas skaito didelę klinikinę patirtį įgiję kineziterapeutai, patirtimi dalijasi žinomi kviestiniai lektoriai iš užsienio universitetų.

Programos privalumas yra puikus praktinis parengimas – daugiau nei 1 000 valandų praktikos vienoje didžiausių ligoninių Baltijos šalyse – Kauno klinikose ir kitose Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose, kuriose galima gilinti žinias ir tobulinti įgūdžius stebint įvairius klinikinius atvejus.

Studijų metu įgiję praktikos, absolventai puikiai parengiami savarankiškai dirbti iš karto po studijų.

Studijos LSMU 2020 m.

LSMU – vienas tarptautiškiausių universitetų Lietuvoje, mokomasi daugiakultūrėje aplinkoje, o stažuotėms ir praktikai galima rinktis geriausius Europos universitetus.

LSMU absolventai itin paklausūs darbo rinkoje: per pirmuosius metus baigę įsidarbina apie 80 proc. bakalaurų, beveik 90 proc. magistrų.

Šiemet bus priimama į 18 pirmosios pakopos (bakalauro) ir vientisųjų studijų programų (medicina, odontologija, farmacija, veterinarinė medicina).

Šiemet slaugos, kineziterapijos ir ergoterapijos studijoms skirta valstybės finansuojamų studijų vietų.

8 studijų programos dėstomos unikaliu integruoto probleminio mokymo metodu, studijos vyksta ciklais (moduliais). Veikia hibridinio mokymo auditorijos, medicininės simuliacijos centrai. LSMU biblioteka – itin draugiška studentams ir dirba 24 valandas per parą.

Daugybė praktikos valandų – Kauno klinikose, LSMU vaistinėje, mokomosiose laboratorijose, pažangiose įmonėse. Jau nuo pirmo kurso galima rinktis papildomas praktikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,diena pradedu nuo IDOMIAUSIU TEKSTU...

...,diena pradedu nuo IDOMIAUSIU TEKSTU... portretas
kunui ir PROTUI skiriu DIDELI DEMESI...,kas yra KINEZITERAPIA zinau PUIKIAI ir JA SAVARANKISKAI PRAKTIKUOJU del SAVO SVEIKATOS...,apie TAI skaiciau labai GERA KNYGA Samuelis TACAS TRIGUBAS GYVENIMAS...,na...,o KAS yra??? ERGOTERAPIJA tai neZINOJAU,dabar truputi ZINOSIU...,tai TIEK labai TRUMPAI i TEMA...,malonaus ir SVEIKO SAVAITGALIO VISIEMS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių