Quantcast

„SpaceX“ atliko Marso misijų erdvėlaivio prototipo bandomąjį skrydį

JAV kosmoso technologijų bendrovė „SpaceX“ antradienį sėkmingai atliko trumpiau nei minutę trukusį savo būsimo erdvėlaivio „Starship“, skirto planuojamiems žmonių skrydžiams į Marsą ir Mėnulį, iki šiol didžiausio prototipo bandomąjį skrydį.

„Marsas atrodo tikras“, – atsakydamas į vieno gerbėjo komentarą per „Twitter“ parašė „SpaceX“ įkūrėjas Elonas Muskas (Ilonas Maskas).

Dabartinis „Starship“ prototipas kol kas atrodo ne itin išvaizdus – didelis metalinis cilindras, per kelias savaites pastatytas „SpaceX“ komandų Teksaso pakrantėje esančioje Boka Čikoje. Jis yra mažesnis, negu bus tikroji raketa.

Keli ankstesni prototipai sprogo atliekant bandymus ant žemės.

Antradienį kelių kosmoso specialistų, įskaitant šios srities naujienų tinklalapį NASASpaceFlight.com, pasidalytuose vaizdo įrašuose matyti, kaip naujausias „Starship“ prototipas SN5 pakilo į neįvardytą aukšti, o paskui nusileido ant žemės, pakeldamas dulkių debesį. Bandymas parodė, kad aparato skrydžio trajektorija gali būti gerai valdoma.

„Ir kai dūmai išsisklaidė, jis didingai stovėjo, atlikęs 150 metrų skrydį“, – per tviterį parašė NASA mokslo misijos direktorato asocijuotasis administratorius Thomas Zurbuchenas (Tomas Curbuchenas).

Per vadinamąjį „šuolio testą“ buvo planuota 150 m aukštį, bet „SpaceX“ jokių bandomojo skrydžio detalių nepatvirtino.

2019 metais ankstesnis prototipas – mažesnis aparatas „Starhopper“ – pakilo į 150 m aukštį ir vėl nutūpė ant žemės.

Pagal E. Musko viziją, „Starship“ bus 120 metrų aukščio ir galės vertikaliai nusileisti ant Marso paviršiaus.

„Keliausime į Mėnulį, turėsime bazę Mėnulyje, pasiųsime žmonių į Marsą ir padarysime gyvenimą daugiaplanečiu“, – sekmadienį sakė E. Muskas, pasveikinęs du NASA astronautus, sugrįžusius iš Tarptautinės kosminės stoties.

Šie astronautai į orbitinę stotį nuskrido ir sugrįžo „SpaceX“ sukurta pilotuojama kapsule „Crew Dragon“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių