Quantcast

Šių metų kovas buvo vienas karščiausių istorijoje

Šių metų kovas buvo vienas karščiausių nuo orų stebėjimo pradžios, o didžiausia ekstremaliai šilto oro banga užfiksuota Rusijoje, kur yra susikaupusi didelė dalis Žemės amžinojo įšalo, praneša ES Koperniko klimato kaitos tarnyba (C3S).

C3S teigimu, 2020-ųjų kovas pasaulyje buvo 0,68 laipsnio šiltesnis už daugiametį (1981–2010 m.) kovo mėnesio temperatūros vidurkį. Šių metų kovas buvo toks pat karštas, kaip 2017 ir 2019 m. kovas, ir pagal temperatūrą nusileido tik 2016-ųjų kovo mėnesiui.

Visoje Europoje temperatūra buvo beveik 2 laipsniais aukštesnė nei daugiametis vidurkis.

Nuo pramonės revoliucijos pradžios, kuomet dėl žmonių deginamo iškastinio kuro pradėjo smarkiai didėti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimas, vidutinė pasaulio oro temperatūra šoktelėjo daugiau nei 1 laipsniu.

Pastarieji penkeri metai buvo patys karščiausi istorijoje, o 2019-ieji buvo antri karščiausi metais nuo orų stebėjimo pradžios. Už praėjusius metus karštesni buvo tik 2016-ieji, kuomet temperatūrą padidino neįprastai stiprus El Niño reiškinys.

Rusijos ir Kanados amžinojo įšalo zonoje augančiuose miškuose yra susikaupę apie 1,5 trln. tonų anglies dioksido (CO2). Tai yra apie 40 kartų daugiau CO2 nei šiuo metu išmetama per metus. Kylant temperatūrai, nemaža dalis šio anglies dioksido gali būti išmesta į atmosferą, o tai dar labiau sustiprintų visuotinį atšilimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KAIP TAI KARŠČIAUSIAS????

KAIP TAI KARŠČIAUSIAS???? portretas
- šnekat bile ką nematę Kuno energijos sąskaitų. Palyginkit su sąskaitomis 5- 10 metų atgal kovo mėnesį. Ko gero ŠALČIAUSIAS KOVAS matijošaičio Kauną užgriuvo :)))
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių