Quantcast

Rusijos mokslinis modulis „Nauka“ susijungė su TKS

Rusijos problematiškas laboratorinis modulis „Nauka“ ketvirtadienį sėkmingai susijungė su Tarptautine kosmoso stotimi (TKS), po daugiau nei dešimtmetį užtrukusių vėlavimų pranešė Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“.

„Kontaktas yra!!!“ – tviteryje parašė „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas.

„Roskosmos“ paskelbtuose vaizduose matyti, kaip rusiškas TKS segmentas 16 val. 29 min. Lietuvos laiku buvo papildytas nauja dalimi, susijungusia su į Žemę nukreipta tarnybinio modulio „Zvezda“ jungtimi.

Modulis bus visiškai integruotas į kosmoso stotį tik po kelių mėnesių ir ne vieno kosmonautų išėjimo į atvirą kosmosą.

Rusiškos raketos „Proton“ gabentas modulis „Nauka“ buvo pasiųstas į orbitą praėjusią savaitę iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

Startą atidžiai stebėjo Europos kosmoso agentūra (ESA), nes kartu su moduliu į kosmosą pakilo ir „European Robotic Arm“ – pirmoji robotinė ranka, kuri galės veikti rusiškame TKS segmente.

Modulis „Nauka“, kuris išvertus iš rusų reiškia „mokslas“, daugiausia bus naudojamas tyrimams ir laboratorinės įrangos laikymui.

„Nauka“ taip pat suteiks daugiau saugojimo vietos ir naujų vandens bei deguonies regeneravimo sistemų, taip pat pagerins gyvenimo sąlygas rusiškame TKS sektoriuje dirbantiems kosmonautams.

Daugiafunkcinis laboratorinis modulis „Nauka“ buvo suprojektuotas dar praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio viduryje. Tuomet buvo planuota, kad jis taps rusų kontrolinio modulio „Zaria“ atsargine įranga.

Vėliau jis buvo iš naujo suprojektuotas kaip mokslinis modulis, bet tapo dar vienu iš Rusijos kosmoso projektų, įstrigusių dėl finansavimo trūkumo ar biurokratinių procedūrų.

Iš pradžių buvo numatyta, kad 20 tonų sveriantis „Nauka“ – vienas didžiausių TKS modulių – bus paleistas 2007 metais, tačiau dėl įvairių problemų startas buvo keliskart atidėtas.

Nors praėjusią savaitę surengtas skrydis buvo sėkmingas, „Nauka“ per savo aštuonių dienų kelionę į TKS susidūrė su keliomis „menkomis kliūtimis orbitoje“, pranešė Europos kosmoso agentūra.

„Nauka“ pakeičia ilgą laiką veikusį susijungimo modulį „Pirs“, kuris su TKS susijungė 2001 metais kaip laikinas priedas, bet buvo eksploatuojamas du dešimtmečius.

Užleisdamas vietą „Nauka“, „Pirs“ anksčiau šią savaitę atsiskyrė nuo stoties ir sudegė Žemės atmosferoje, o jo liekanos nukrito į Ramųjį vandenyną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių