Quantcast

Rusijos kosminio laivo susijungimas su TKS dėl techninių kliūčių atidėtas

  • Teksto dydis:

Du Rusijos kosmonautus ir vieną JAV astronautą skraidinantis kosminis laivas „Sojuz“ pakliuvo į precedento neturinčią padėtį, kai buvo priverstas dviem dienoms atidėti susijungimą su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) dėl techninio sutrikimo skriejant orbitoje.

Planuota, kad „Sojuz“ susijungs su TKS trečiadienį paryčiais, praėjus šešioms valandoms po raketos starto iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane, tačiau kosminis laivas negalėjo atlikti vieno manevro, todėl susijungimas buvo atidėtas bent iki penktadienio.

Tai reiškia, kad trys įgulos nariai turės 34 kartus apskrieti aplink Žemę, prieš priartėdami prie kosminės laboratorijos. Jeigu skrydis būtų vykęs kaip planuota, būtų pakakę keturių apsisukimų.

Rusijos kosmonautai Aleksandras Skvorcovas ir Olegas Artiomjevas kartu su amerikiečiu Steve'u Swansonu (Stivenu Svonsonu) antradienio vakarą sėkmingai pradėjo skrydį, kai raketa nešėja įspūdingai startavo iš Rusijos eksploatuojamo Baikonūro kosmodromo Kazachstane.

Problemų iškilo tik „Sojuz“ skriejant orbitoje – tikriausiai kai vienas iš manevrinių variklių nesuveikė kaip planuota.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra (NASA) savo tinklalapyje nurodė, kad „Sojuz“ „negalėjo užbaigti trečiojo manevrinių variklių įjungimo, koreguojant jo artėjimą“ prie orbitinės stoties.

Iš pradžių buvo planuota, kad kosminis laivas pasieks TKS per greitojo priartėjimo manevrą, kurį Rusija pradėjo naudoti 2013 metais. Tačiau dėl techninių kliūčių teko pereiti prie dviem dienomis ilgesnio skrydžio plano, naudoto iki 2012 metų.

„Susijungimo ekspertai peržiūri planą ir gali jį patikslinti vėliau, jeigu reikės“, – informavo NASA, pridūrusi, kad visi trys „Sojuz“ įgulos nariai gerai nusiteikę.

Kosminė agentūra nurodė, kad skrydžio operatoriai Rusijoje peržiūri duomenis, aiškindamiesi, kodėl manevriniai varikliai nesuveikė kaip planuota per trečiąją trajektorijos korekciją.

„Pirminė informacija rodo, kad problemų galėjo kilti dėl to, kad kosminio laivo orientacija buvo netinkama variklių įjungimui“, – rašo NASA.

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Olegas Ostapenka sakė, kad problemos priežastis galėjo būti sutrikimas kosminio laivo orientavimosi sistemoje.

„Įgulos nariai nusivilko skafandrus ir tęsia skrydį kaip įprasta“, – nurodė jis.

„Roskosmos“ preliminariai pranešė, kad „Sojuz“ su TKS turėtų susijungti penktadienį 3 val. 58 min. Maskvos (1 val. 58min. Lietuvos) laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių