Quantcast

Rusija nebenaudos roboto FEDOR per būsimas kosmoso misijas

Iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) į Žemę sugrįžęs Rusijos androidas FEDOR nebebus naudojamas per būsimas misijas, trečiadienį informavo jo kūrėjai, pripažindami, kad ši mašina negali pakeisti į atvirą kosmosą išeinančių kosmonautų.

„Jis daugiau tenai nebeskris. Jam daugiau nebėra, ką ten daryti – jis įvykdė savo misiją“, – naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė robotų vystymo bendrovės „Androidnaja technika“ vykdomasis direktorius Jevgenijus Dudorovas.

Anot jo, žmogaus pavidalo sidabro spalvos aparatas negali atlikti planuotos užduoties – pakeisti astronautus per ilgas ir pavojingas misijas atvirame kosmose.

Tokio tipo robotas, kurio pavadinimas FEDOR reiškia „Galutinis eksperimentinis demonstracinio objekto tyrimas“ (Final Experimental Demonstration Object Research), buvo sukurtas siekiant padėti kosminės stoties astronautams.

FEDOR kosmoso odisėja buvo atidžiai stebima Rusijoje ir kažkiek padėjo sunkumų patiriančiai šalies kosmoso pramonei.

Pernai Rusijai pirmąkart nepavyko sėkmingai paleisti į kosmosą pilotuojamo erdvėlaivio, o kosmodromo „Vostočnyj“ statybos numatyta pabaiga nuolat atidedama. Praėjusią savaitę prezidentas Vladimiras Putinas sukritikavo už šį projektą atsakingus pareigūnus.

Pasak J. Dudorovo, paaiškėjo, kad FEDOR dizainas nėra tinkamas darbui atvirame kosmose: androidas yra 180 cm aukščio, o jo ilgos kojos nereikalingos per tokias misijas.

Pasak Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“, kelionės į TKS metu roboto kojos buvo pritvirtintos, kad negalėtų judėti. Be to, FEDOR nebuvo išmokytas laikytis už kosmoso stoties viduje įtaisytų rankenų, kad galėtų judėti silpnos gravitacijos sąlygomis.

Mokslininkai šiuo metu aiškinasi, kaip pakeisti androidą, kad jis „atitiktų darbo išėjus iš erdvėlaivio reikalavimus“, nurodė J. Dudorovas.

FEDOR, oficialiai vadinamas „Skybot F-850“, buvo išgabentas raketa prie TKS rugpjūčio 22-ąją, o po kelių dienų įėjo į aplink Žemę skriejančią laboratoriją.

Pačioje stotyje robotas pozavo laikydamas Rusijos vėliavą ir apsikabinęs su kosmonautais, kuriems buvo pavesta apmokyti aparatą. Į Žemę jis buvo sugrąžintas šeštadienį.

FEDOR paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ buvo paskelbta tokia paskutinė žinutė: „Dabar esu savo lagamine. Laukiu nurodymų dėl tolesnių tyrimų po skrydžio.“

FEDOR nėra pirmasis į kosmosą išskridęs robotas. 2011 metais NASA paleido „Robonaut 2“ – į žmogų panašų robotą, sukurtą padedant bendrovei „General Motors“ ir taip pat turėjusį dirbti itin pavojingomis sąlygomis.

Dėl techninių gedimų jis 2018 metais buvo parskraidintas į Žemę.

2013 metais Japonija paleido į kosmosą nedidelį robotą „Kirobo“, skridusį kartu su pirmuoju TKS vadu japonu. Šis robotas, sukurtas bendradarbiaujant su bendrove „Toyota“, mokėjo šnekėti, bet tik japoniškai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zmogus

Zmogus portretas
nu koks kvailys galvoja ,kad zmogu visur pakeis robotai ,Zmogus orentuojasi aplinkoje ,robotas ja tik jaucia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių