Quantcast

Priklausomybė nuo išmaniojo telefono – tarsi nauja liga

Jau kurį laiką turėti "mažą kompiuterį" savo rankinėje ar kišenėje nebėra laikoma prabanga, jais naudojasi beveik visi: nuo pradinių klasių mokinių iki senjorų.

Atrodo, koks puikus išradimas, rankoje laikyti prietaisą, kuriuo gali ne tik paskambinti ar parašyti žinutę, bet ir skaičiuoti, fotografuoti, skaityti elektronines knygas bei laikraščių portalus, galų gale, net dirbti, ar mokytis. Tačiau nepaisant šių įrenginių galimybių, vis dažniau pastebima priklausomybės nuo jų problema. O ar kada susimąstėte, kiek savo laiko skiriate naršymui telefone?

Nešamasi net į tualetą

2022 m. buvo atliktas tyrimas, kurio metu išsiaiškinta, kad vienas žmogus naršydamas savo išmaniajame telefone per dieną praleidžia vidutiniškai apie 3,2 valandos.

Kalbant apie vieną dieną tai neatrodo šokiruojamai daug. Tačiau, jeigu tiek laiko telefoną naudojame kasdien, per metus praleidžiame daugiau nei 50 parų vien naršydami telefone.

Ir čia tik statistika, iš tiesų, daugelis šiais įrenginiais naudojasi daug ilgiau, nei mano. Žmonės išmanųjį "maigo" net pačiose netinkamiausiose situacijose: eidami gatve, vairuodami, valgydami, o kartais net nešasi į vonią ar tualetą.

Telefonas neretai tampa ir vaikų auklėjimo prietaisu, kai tėvai, norėdami nuraminti savo atžalą, leidžia jai ištisas valandas naršyti internete, nepagalvodami, kad tai kenkia ne tik vaiko regėjimui, bet ir psichikai.

Dažnai išmanusis telefonas yra pirmasis dalykas, kurį žmogus patikrina vos nubudęs, ir paskutinis, kuriame naršo prieš eidamas miegoti.

Dažnai išmanusis telefonas yra pirmasis dalykas, kurį žmogus patikrina vos nubudęs, ir paskutinis, kuriame naršo prieš eidamas miegoti.

Per dieną žvilgteli 30 kartų

Daugelis jaunuolių teigia pirmąjį savo išmanųjį telefoną gavę dar paauglystėje ir kad nuo to laiko šis įrenginys tapo svarbia jų kasdienybės dalimi.

Dauguma prisipažįsta telefoną tikrinantys net iki 30 kartų, o jame naršantys iki keturių ar net šešių valandų per dieną.

Daugiausia laiko žmonės skiria socialiniams tinklams, šią veiklą pagrindine įvardija net 35 proc. išmaniaisiais telefonais besinaudojančių asmenų.

Kita didžiulė dalis žmonių telefoną vis dėlto suvokia kaip bendravimo priemonę, kuria komunikuoja su savo artimaisiais, dar kiti išmanųjį įrenginį pasitelkia pasaulio naujienoms sekti, įvairiuose portaluose esantiems straipsniams skaityti.

Pati mažiausia dalis žmonių teigia telefonus naudojantys žaidimams žaisti, filmams žiūrėti bei knygoms skaityti.

Besaikio naudojimo pasekmės

Nepaisant neribotų galimybių, kurias mums suteikia išmanusis įrenginys, imama pastebėti vis daugiau telefono naudojimo minusų.

Net 68 proc. išmaniaisiais besinaudojančių žmonių teigia, kad šiems įrenginiams skiria per daug savo laiko ir jaučiasi nuo jų priklausomi, o net 44 proc. pripažįsta, kad išmaniojo telefono naudojimas neretai net sujaukia dienos planus, trukdo atlikti kasdienius darbus.

Taip pat dažnai pastebima didžiulė neigiama telefono įtaka žmonių sveikatai: jie skundžiasi pablogėjusiu regėjimu, sumažėjusiu fiziniu aktyvumu, nemiga ir net valgymo sutrikimais, depresija.

Besaikis išmaniojo įrenginio naudojimas turi įtakos ir žmogaus produktyvumui: neretai tampa sunku sutelkti dėmesį į vieną dalyką, kyla sunkumų mokantis ir skaitant.

Naršymas telefone gali lemti ir komunikacijos problemas: dėl nuolatinio noro naršyti išmaniajame įrenginyje žmonės ima vis mažiau bendrauti tarpusavyje, o jei ir bendrauja, tai tik socialiniuose tinkluose.

Dėl šių priežasčių daugelis iš jų jaučiasi vieniši, nebemoka užmegzti realaus kontakto su kitu asmeniu.

Kaip skirti mažiau laiko?

Tačiau kaip šiuolaikiniame technologijų pasaulyje netapti savo išmaniojo telefono įkaitu?

Visų pirma, reikėtų į savo dienos planą įtraukti naudojimąsi telefonu ir stengtis naršyti tik tada, kai svarbiausi dienos darbai jau padaryti.

Antra, suvokti telefono nebūtinumą. Tikrai galite neimti savo telefono eidami pasivaikščioti, susitikdami su draugais ar sportuodami.

Trečia, sekti savo išmaniajame praleistą laiką (jį dažniausiai galite patikrinti telefono nustatymuose), stengtis kasdien jį mažinti.

Galiausiai, ištrinkite daugiausia jūsų laiko sueikvojančias programas ir stenkitės gyventi be jų, o likusiu laisvu metu užsiimkite kokia nors veikla, atraskite naujų hobių.

Nors išmanusis telefonas iš tiesų yra nepamainomas pagalbininkas mūsų kasdienybėje, tačiau būtina suvokti, kad šios technologijos buvo sukurtos mūsų gyvenimui palengvinti, o ne apsunkinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių