Quantcast

Prasideda Nobelio premijų sezonas

  • Teksto dydis:

Nobelio medicinos premijos laureato paskelbimu pirmadienį prasideda neįprastas 2019-ųjų Nobelio premijų sezonas, kuriame po praeitų metų skandalo, dėl kurio premijos teikimas buvo atidėtas, bus pagerbti du literatūros premijos laureatai, o Nobelio taikos premija gali atitekti 16-metei klimato aktyvistei Gretai Thunberg.

Nobelio medicinos premijos laureatas bus paskelbtas pirmadienį 11.30 val. Stokholmo laiku (12.30 val. Lietuvos laiku). Antradienį Švedijos sostinėje bus paskelbtas fizikos premijos laureatas, trečiadienį – chemijos, ketvirtadienį – literatūros, o kitą pirmadienį, spalio 14 d. – ekonomikos.

Tarp jų įsiterps Nobelio taikos premija, kurios laureatas bus paskelbtas Osle šį penktadienį. Lažybų kontorų, tokių kaip „Ladbrokes“, nuomone, favoritė gauti šią premiją yra būtent klimato aktyvistė G. Thunberg.

Nuspėti Nobelio premijų laureatus yra ypač sunku, nes premijas teikiančios institucijos nominuotų žmonių vardų neskelbia 50 metų po premijos įteikimo.

Kalbant apie taikos premiją, Norvegijos Nobelio komitetas šiemet tik paskelbė sulaukęs 301 nominanto.

Tradiciškai jautriai į visuomenės dėmesį prikausčiusius klausimus reaguojantis Nobelio komitetas neabejotinai pastebėjo neseniai prasidėjusį „Gretos fenomeną“ ir tą entuziazmą, kurį ji įkvėpė jaunajai kartai savo kampanijoje, skirtoje didinti visuomenės sąmoningumą apie klimato kaitą.

Vis dėlto ekspertai abejoja, ar yra ryšis tarp klimato kaitos ir taikos palaikymo.

Būtent todėl Oslo Taikos tyrimų instituto vadovas Henrikas Urdalis pabrėžė, kad „ypatingai mažai tikėtina“, kad 16-metei aktyvistei bus skirta Nobelio taikos premija, pridurdamas, kad jos jaunas amžius taip pat gali pakišti koją.

Iki šiol jauniausia laureatė buvo Malala Yousafzai, kuri 2014 m. tapo taikos premijos laureate, būdama vos 17 metų amžiaus.

Tarp kitų galimų Nobelio taikos premijos laureatų – Etiopijos premjeras Abiy Ahmedas, pasirašęs taikos sutartį su didžiausia prieše Eritrėja, ir nevyriausybinės organizacijos, kaip „Reporteriai be sienų“ ir „Žurnalistų apsaugos komitetas“.

Ličio baterijos?

Nobelio medicinos premiją teikiantis Karolinskos institutas teigė sulaukęs 633 nominantų.

Švedijos radijo SR teigimu, premija gali būti įteikta Libane gimusiai JAV genetikei Hudai Zoghbi už jos atradimą, kad genetinė mutacija lemia smegenų ligą – Reto sindromą.

Savo ruožtu didžiausias Švedijos dienraštis „Dagens Nyheter“ galimais Nobelio medicinos premijos laureatais laiko imunologus australą Marcą Feldmanną ir Indijoje gimusį britą už jų darbą tiriant reumatoidinį artritą.

BRCA1 geną, atsakingą už paveldimą krūties vėžio formą, atradusi amerikietė Mary-Claire King taip pat minima tarp galimų medicinos premijų laureatų.

„Dagens Nyheter“ nuomone, Nobelio fizikos premija gali būti skirta JAV mokslininkui Johnui Clauseriui, prancūzui Alainui Aspectui arba austrui Antonui Zeilingeriui už jų tyrimjus kvantinės fizikos srityje.

Radijas SR taip pat minėjo olandą Ronaldą Hansoną už jo darbą kvantinio supynimo (angl. quantum entanglement) srityje.

Nobelio chemijos premija gali būti įteikta amerikiečiui Johnui Goodenoughui, išradusiam ličio jonų baterijas. 97-erių mokslininkas gali tapti vyriausiu Nobelio premijos laureatu.

Nobelio chemijos premija taip pat gali atitekti dviem moterims – prancūzei Emmanuelle Charpentier ir amerikietei Jennifer Doudna – už jų genų redagavimo techniką, žinomą „CRISPR-Cas9“ DNR karpymo įrankio vardu. Tai yra tam tikros genetinės „žirklės“, kurių pagalba galima iš žmogaus embriono „iškirpti“ mutavusį geną ir pakeisti jį pataisyta geno versija.

Kinų kilmės amerikietis Feng Zhangas taip pat teigia atradęs šią techniką, už kurią gali būti skirta ne tik chemijos, bet ir medicinos premija.

Seksualinio priekabiavimo skandalas

Pernai Švedijos akademiją, teikiančią Nobelio literatūros premiją, sudrebino seksualinio priekabiavimo skandalas, iškėlęs į paviršių didžiulį konfliktą, įsiplieskusį 18-os narių akademijos viduje. Pirmą kartą per 70 metų nebuvo surinktas reikalingas akademijos narių kvorumas, taigi 2018 m. Nobelio literatūros premijos teikimas buvo atidėtas metams.

Taigi, šiemet bus paskelbti du literatūros premijos laureatai – vienas 2018-ųjų ir vienas 2019-ųjų metų.

Švedijos dienraščio „Svenska Dagbladet“ literatūros kritikė Madelaine Levy įspėjo, kad pasirinkti laureatai gali atsisakyti Nobelio literatūros premijos, jei ši jiems pasirodys sutepta seksualinio priekabiavimo skandalo.

Akademija pastaruosius metus bandė išspręsti problemas ir atkurti savo garbę, taigi, manoma, kad kontroversiškų laureatų šiemet bus išvengta.

Naujienų agentūros AFP apklaustų literatūros kritikų nuomone, Nobelio literatūros premija gali atitekti lenkei Olgai Tokarczuk, Ngugi Wa Thiong'o iš Kenijos, albanui Ismailui Kadare, amerikietei Joyce Carol Oates ir japonui Haruki Murakami.

Kitaip nei visos kitos Nobelio premijos, teikiamos nuo 1901-ųjų, Nobelio ekonomikos premija nebuvo įsteigta filantropo ir dinamito išradėjo Alfredo Nobelio 1895-ųjų testamentu. Ekonomikos premiją 1968 m. įsteigė Švedijos centrinis bankas, taip pažymėdamas savo 300-ąsias įkūrimo metines. Pirmą kartą ekonomikos premija buvo įteikta 1969 m.

Ekonomikos naujienų komentatoriaus Micaelo Dahleno teigimu, šiemet tarp galimų laureatų – trys moterys: amerikietė Anne Krueger už jos darbą tarptautinės prekybos srityje, Kuboje gimusi amerikietė Carmen Reinhart už jos darbą valstybės skolos ir augimo srityje bei prancūzė Esther Duflo už jos darbą finansinės paramos vystymuisi srityje.

Nobelio premijos laureatai sulaukia ne tik tarptautinės šlovės, bet ir 9 mln. Švedijos kronų (833 tūkst. eurų). Jei vienos premijos laureatų bus daugiau nei vienas, suma bus padalyta visiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

III-IV- jo Žemės judėjimų atradėjas inž. R. Zubinas

III-IV- jo Žemės judėjimų atradėjas  inž. R. Zubinas portretas
Pasaulis privalo žinoti, kad KLIMATAS ŽEMĖJE kinta DĖL- TREČIOJO ŽEMĖS AŠIES FIZINIO JUDĖJIMO, o ne dėl žmonių!? ŠIAURINIS ŽEMĖS AŠIGALIS, mūsų laikais, nuolat - 0, 07 laipsniais greičiu, KAS METAI, KRYPSTA Į SAULĘ, pietinis - Nuo Saulės!! Nuo 2500-jų metų, Šiauriniame ŽEMĖS PUSRUTULYJE BUS TIKTAI VIENAS LAIKAS - VASARA ir DIENA! PIETINIAME - ŽIEMA IR NAKTIS! LIETUVOJE TAI SKELBIU JAU 15 metų - KAIP Į SIENĄ!!! GIEDA LIETUVOS MOKSLININKAMS, kad, taip užsispyrusiai, nenori pažinti PASAULINIŲ ATRADIMŲ padarytu SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIU KALBOS DĖKA ir KLAIDINA PASAULĮ!!!

Butu Nobelis zinojes kam jos bus teikiamos

Butu Nobelis zinojes kam jos bus teikiamos portretas
Turtus savo butu ne premijoms skyres, o kur nors geriau panaudojes.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių