Quantcast

Prasideda nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

  • Teksto dydis:

Trečiadienį prasideda vienuoliktasis nacionalinis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, jo programoje - 350 renginių.

Jie vyks septynių Lietuvos miestų mokyklose, universitetuose, laboratorijose, aikštėse ar net prekybos centruose. Itin platus ir temų spektras - pradedant diskusijomis apie kino filosofiją, beprotybės temą literatūroje, homoseksualumo ištakas, propagandinę animaciją, finansų inžinerijos galimybes įveikti įvairias pasaulines problemas ir baigiant fizikų, matematikų, meteorologų eksperimentais arba pasivaikščiojimu po filosofų labirintą, pranešė festivalio organizatoriai.

Festivalio lankytojai galės mokytis japonų, hindi, kinų ir kitų egzotiškų kalbų, sužinoti, ar dirbtinis intelektas gali priimti geresnius sprendimus už žmogų ir užtikrinti efektyvesnį bankų sistemų valdymą, kaip spausdinami žmogaus organai.

Ekskursiją surengs Vilniaus universiteto (VU) Žmogaus genomo tyrimų centro mokslininkai, kurie vadovaujami akademiko Vaidučio Kučinsko vykdo genomo tyrimus, siekdami nustatyti intelektinės negalios sutrikimų mechanizmus. Norintieji pamatyti, kaip vyksta kompiuteryje sumodeliuotų fermentų evoliucija, kviečiami į ekskursiją VU Biotechnologijų institute, tie, kas domisi, kaip sukurti kompiuterinį žaidimą arba kosminį palydovą, – į VU Matematikos ir informatikos fakultetą. Lietuvos edukologijos universitete į rudens gėrybes bus galima pažvelgti chemiko akimis, sužinoti, kas pasaulyje aukščiausias.

VU astronomai pakvies pro teleskopus pažvelgti į Mėnulį, pasakos apie kintamas žvaigždes bei nežemiškos gyvybės paieškas prie kitų žvaigždžių. VU Gamtos mokslų fakultete bus galima išgirsti apie ekstremalius gyvūnų dauginimosi būdus, kaip augalai bendrauja tarpusavy, išbandyti melo detektorių, pamatuoti savo smegenų aktyvumą žaidžiant kortomis, įvertinti tikrąjį biologinį amžių.

Vilniaus Gedimino technikos universitetas penktadienį pakvies į Atradimų dieną, kur pamėgins nustebinti robotų varžybomis per sieną ir makaronų tiltais. Taip pat bus galima išbandyti šio universiteto mokslininkų sukurtas oro valymo technologijas, patiems sukurti virtualų bepilotį orlaivį, valdyti kvadrokopterį ir pan.

Vilniaus kolegija pakvies į mados dirbtuves, o Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos Atrankos centre bus pasakojama, ar ateities karuose bus reikalingi žmonės.

Kaune planuojamos dešimtys įvairių ekskursijų, praktikos darbų ir paskaitų, Kauno technologijos universitete penktadienis bus skirtas šeimai, o šeštadienis - penkioms stichijoms Kauno tvirtovės VII forte. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkai papasakos apie atminties formavimąsi smegenyse, signalų perdavimą tarp neuronų ir kodėl šis signalo perdavimas kartais sutrinka.

Klaipėdoje, Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, moksleiviai susipažins su realia jūrinio laivo įranga, patys valdys įvairius laivus sumodeliuotose realiuose plaukiojimo rajonuose. Apsilankiusieji Klaipėdos universiteto Jūrų technikos fakultete išgirs, kur naudojamos šiuolaikinės mechatroninės sistemos ir dalyvaus autonominių mini sumo robotų varžybose. Klaipėdos universiteto socialinio darbo katedros dėstytojai papasakos apie socialinio darbo ištakas ir specifiką, atskleis delfinų terapijos paslaptis Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume.

Šiauliuose ir miesto gimnazijose šiemet lankysis klimatologų komanda iš Vilniaus. Jie papasakos apie Antarktidos kapituliaciją, apie klimato kaitos poveikį Baltijos jūrai, pavojingus meteorologinius reiškinius ir apie tai, kaip galime sumažinti grėsmę ekosistemoms.

Panevėžio kolegijos specialistai mokys taisyklingai valytis dantis, nustatyti burnos sveikatos būklę, demonstruos fitneso naujoves, pratimus ant funkcinių treniruoklių, gimnastikos kamuolių, nestabilių platformų, ypač padedančių sumažinti kūno masę. Jie taip pat papasakos apie atsinaujinančių energijos šaltinių sistemų veikimo principus, apie elektroninius nusikaltimus ir būdus nuo jų apsisaugoti.

Mokslo festivalis truks iki rugsėjo 19 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kokia

Kokia portretas
nepriklausomybė? Kol Rusija maitina, tai galime jaustis nepriklausomi, o vos Rusija nutraukė maitinimą( ir tik dalinai, tai tik pradžia) ir visi pradėjo inkšti, merdėti, panikuoti ir išnykti...Tai ir parodė, kad maitinami esame, akivaizdu ir aklam. O dar mergaitė cypia apie ankcijas Rusijai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių