Quantcast

Populiariausi lietuvių slaptažodžiai – vardai, skaičiai ir meilūs žodžiai

  • Teksto dydis:

„NordPass“ atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad lietuviai dažniausiai slaptažodžius renkasi iš vos dešimties kategorijų. Nepaisant nuolatinių rekomendacijų iš kibernetinio saugumo ekspertų, Lietuvos gyventojai vis dar naudoja ypač lengvai atspėjamus slaptažodžius.

Dešimt populiariausių slaptažodžių kategorijų Lietuvoje:

1. vardai (mantas, karolis, justas)*;

2. skaičiai ir jų kombinacijos (123456, 123456789, 123123);

3. mieli ir pozityvūs žodžiai (mamyte, saulute, katyte);

4. nemalonūs, įžeidžiantys žodžiai ir keiksmažodžiai (lopas123, lopas, kakalas);

5. QWERTY klaviatūros kombinacijos (qwerty, qazwsx, qwertyuiop);

6. įrenginio pavadinimai (samsung, kompas, siemens);

7. vietovardžiai ir patriotiški žodžiai (lietuva, kaunas, zalgiris);

8. gyvūnai (asilas, katinas, zuikis);

9. „labas“ ir šio žodžio variacijos (labas, labas123, labass);

10. atsitiktiniai (asasas, nesakysiu, slaptazodis).

*skliausteliuose pateikiami trys populiariausi tos kategorijos slaptažodžiai.

Tyrimą atlikusi kompanija bendradarbiavo kartu su nepriklausomais tyrėjais, nagrinėjančiais duomenų nutekėjimo atvejus. Šie duomenys buvo nutekinti įvairių kibernetinių atakų metu. Tyrėjai peržiūrėjo 200 populiariausių lietuviškų slaptažodžių ir suskirstė juos į dešimt kategorijų.

„Tyrimas tik dar kartą įrodo, kad lietuviai vis dar nekreipia pakankamai dėmesio į kibernetinį saugumą ir savo slaptažodžius. Tačiau juk būtent jie yra raktas į vartotojo asmeninius duomenis“, – įspėja „NordVPN“ technologijų padalinio vadovas Marijus Briedis.

Slaptažodžių problema – globali

Kiekvienais metais kompanija publikuoja ne tik skirtą Lietuvai, bet ir globalų tyrimą apie populiariausius slaptažodžius. Jis parodo, kad tas pačias klaidas daro ne tik lietuviai, bet ir žmonės visame pasaulyje.

„Viena iš šios problemos priežasčių yra ta, kad žmonės turi ypatingai daug internetinių paskyrų. Atlikto tyrimo duomenimis matome, kad vidutinis žmogus turi nuo 80 iki 100 paskyrų, taigi – iki šimto slaptažodžių joms apsaugoti. Nenaudojant slaptažodžių tvarkyklės, tokį didelį kiekį slaptažodžių atsiminti praktiškai neįmanoma. Būtent todėl žmonės ir renkasi lengvąjį kelią ir naudoja pasikartojančius „mama“, „labas“ ar savo vardą vietoje slaptažodžio“, – teigia M. Briedis.

Kaip apsaugoti savo paskyras?

Ekspertas dalijasi svarbiausiais patarimais tiems, kurie nori užtikrinti savo saugumą internete:

– naudokite unikalius slaptažodžius kiekvienai paskyrai. Naudodami tą patį slaptažodį keliose paskyrose rizikuojate visų jų saugumu – jeigu programišius atspės jūsų slaptažodį, jis gali bandyti prisijungti ne prie vienos, bet prie visų paskyrų, kuriose slaptažodis yra tas pats.

– Slaptažodžių kūrimui pasitelkite generatorių. Naudodami šį įrankį galite pasirinkti, kokio ilgio ir sudėtingumo slaptažodžio pageidaujate. Jūsų slaptažodžiai turėtų būti sudaryti iš mažiausiai 12 spaudos ženklų, tarp kurių turėtų būti skaičiai, simboliai, mažosios ir didžiosios raidės.

– Naudokite dviejų faktorių autentifikaciją (2FA). Šis autentifikacijos būdas leidžia dviem įrenginiais patikrinti jūsų tapatybę prieš prisijungiant prie tam tikros paskyros internete.

– Slaptažodžius laikykite slaptažodžių valdymo programėlėse. Be to, kad šios programėlės prisimena jūsų slaptažodžius, jos taip pat gali įspėti, jeigu jūsų duomenys buvo nutekinti kibernetinės atakos metu. Lietuvoje kuriama „NordPass“ programėlė siūlo būtent tokią funkciją.

Nulaužtų slaptažodžių duomenų bazės nuolat atnaujinamos, todėl reguliariai atnaujinkite savo slaptažodžius. Ekspertai rekomenduoja tai daryti kas 90 dienų.

Tyrimo metodologija: tyrimas atliktas bendradarbiaujant su nepriklausomais analitikais, analizuojančiais duomenų nutekėjimo atvejus. Šie duomenys buvo nutekinti įvairių kibernetinių atakų metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių