Quantcast

Paskutinę minutę negalėjo pakilti „SpaceX“ raketa su keturiais astronautais

Paskutinę minutę dėl techninių nesklandumų JAV kosminių technologijų bendrovė „SpaceX“ buvo priversta atšaukti pirmadienio bandymą iškelti keturis astronautus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Likus vos dviem minutėms iki 1 val. 45 min. vietos (8 val. 45 min. Lietuvos) laiku planuoto pakilimo iš Kennedy (Kenedžio) kosminių skrydžių centro, atgalinis skaičiavimas buvo sustabdytas. Iki starto likus vos kelioms sekundėms, nebuvo laiko spręsti problemos, susijusios su variklio degimo sistema.

„SpaceX“ iš karto nepranešė, kada bandys pakilti dar kartą. Kitas bandymas gali būti atliktas jau antradienį, nors tądien prognozuojamas prastas oras.

„Falcon“ raketos viršuje esančioje kapsulėje buvo prisisegę du NASA astronautai, vienas Rusijos kosmonautas ir vienas astronautas iš Jungtinių Arabų Emyratų.

Kai „SpaceX“ pranešė, kad iš raketos bus pradėtas degalų išleidimas, vadas Stephenas Bowenas (Stivenas Bouenas) atsakė: „Mes sėdėsime čia ir lauksime.“ Buvo tikimasi, kad tai užtruks beveik valandą.

S. Bowenas ir jo įgula, įskaitant pirmąjį astronautą iš Jungtinių Arabų Emyratų Sultaną al Neyadi (Sultaną Nejadį), deleguotą į šešių mėnesių trukmės misiją, pakeis kitą „SpaceX“ įgulą, kuri spalio mėnesį nuskrido į kosminę stotį.

41 metų S. al Neyadi bus ketvirtasis astronautas iš bet kurios arabų šalies ir antrasis naftos turtingų JAE astronautas, keliaujantis į kosmosą; jo tėvynainis Hazzaa al Mansoori (Haza Mansuris) 2019 metais skrido į aštuonių dienų misiją.

S. al Neyadi apibūdino būsimą misiją kaip „didelę garbę“.

„Endeavour“ pilotas Warrenas Hoburgas (Vorenas Hoburgas) ir Rusijos misijos specialistas Andrejus Fediajevas taip pat atliks savo pirmuosius skrydžius į kosmosą.

A. Fediajevas yra antrasis rusų kosmonautas, skrisiantis į TKS „SpaceX“ raketa. NASA astronautai į stotį reguliariai skraidinami rusiškais „Sojuz“ erdvėlaiviais.

Reto bendradarbiavimo sritis

Nuo pat Rusijos puolimo Ukrainoje pradžios ir po to sekusių Vakarų sankcijų kosmosas yra viena retų sričių, kur Maskva ir Vašingtonas vis dar bendradarbiauja.

S. Bowenas, trijų erdvėlaivių misijų veteranas, sakė, kad būnant kosmose retai kyla politinių pokalbių.

„Visi esame profesionalai. Visą dėmesį sutelkiame į pačią misiją, – teigė vadas. – Su kosmonautais visada palaikėme puikius santykius, kai tik pakildavome į kosmosą.“

Būdami TKS, „Crew-6“ nariai atliks dešimtis eksperimentų, be kita ko, tirs, kaip medžiagos dega mikrogravitacijos sąlygomis, tirs širdies, smegenų ir kremzlių funkcijas.

„Crew-6“ įgula bus šeštoji, kurią „SpaceX“ raketa nugabens į TKS. Kapsulė „Endeavour“ į kosmosą skrido tris kartus.

NASA moka bendrovei „SpaceX“ už astronautų skraidinimą į TKS maždaug kas šešis mėnesius.

„Crew-6“ per kelias dienas turi pakeisti keturis „Crew-5“ narius, kurie TKS yra nuo spalio. Tada „Crew-5“ grįš į Žemę.

TKS taip pat yra kosmonautai Dmitrijus Petelinas ir Sergejus Prokopjevas bei NASA astronautas Frankas Rubio (Frankas Rubijas).

Jie turėjo grįžti namo kovo 28 dieną, tačiau gruodį, kai jų kapsulė „Sojuz MS-22“ buvo prijungta prie TKS, mažytis meteoroidas pažeidė jos aušinimo sistemą.

Penktadienį iš Kazachstano pakilo Rusijos kapsulė „Sojuz MS-23“ be įgulos, kuri parskraidins tris astronautus namo. Planuojama, kad jie į Žemę grįš rugsėjo mėnesį.

TKS pradėta statyti 1998 metais, kai po Šaltojo karo kosmoso lenktynių sustiprėjo JAV ir Rusijos bendradarbiavimas.

Rusija senstančias, bet patikimas kapsules „Sojuz“ astronautams gabenti į kosmosą naudoja nuo 7-ojo dešimtmečio.

Tačiau pastaraisiais metais Rusijos kosmoso programa susidūrė su daugybe problemų, dėl kurių buvo prarasti palydovai ir aparatai.


Šiame straipsnyje: SpaceXNASAStephenas Bowenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasirodo

Pasirodo portretas
Amerikonai pasieks kosmosą tik ant šluotos... :)

Marsietis

Marsietis portretas
tai dar kartą įrodo, kad pirmi skrydžiai į Mėnulį buvo suklastoti-tada viskas gavosi iš pirmo karto. O dabar jau matyti, kad visko bijo

Armonautės \\\\\.../////

Armonautės  \\\\\...///// portretas
pyyyrstelėjimo trūko.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių