Quantcast

Nuo Rytų Antarktidos atskilo Sidnėjaus dydžio ledkalnis

Nuo Rytų Antarktidos atskilo Sidnėjaus miesto dydžio ledkalnis, tačiau ne dėl klimato kaitos, antradienį pranešė Australijos aplinkosaugos departamento Antarkties skyriaus (AAD) atstovai.

1 636 kvadratinių kilometrų dydžio ledkalnis atsiskyrė nuo trečio pagal dydį Antarktidoje Eimerio šelfinio ledyno, kuris yra tarp dviejų Australijos tyrimų stočių – „Davis“ ir „Mawson“. Pasak mokslininkų, ledkalnis atitrūko rugsėjo 26 dieną. Jis yra 210 m storio ir sveria 315 milijardų tonų.

Šis ledkalnis, oficialiai vadinamas D-28, atskilo nuo šelfinio ledyno, kurį mokslininkai atidžiai stebi jau nuo šimtmečio pradžios. Anksčiau buvo prognozuota, jog ledynas turėtų atsiskirti 2010-2015 metais.

„Nemanome, jog šis įvykis yra susijęs su klimato kaita, – teigė Helena Amanda Fricker, JAV įsikūrusio „Scripps“ okeonografijos instituto mokslininkė. – Tai normalaus šelfinio ledyno ciklo dalis – kas 60-70 metų nuo šelfinio ledyno atskyla ledkalnių“. Paskutinį kartą nuo Eimerio šelfinio ledyno ledkalnis atskilo 1963-1964 metais.

„Žinojome, kad tai turi kada nors įvykti, tačiau kad išlaikyčiau visų budrumą, turiu pasakyti – ledkalnis atskilo ne toje vietoje, kur numanėme, jį atskilsiant“, – teigė H. A. Fricker.

AAD glaciologas Benas Galtonas-Fenzis sakė, jog atskilęs ledkalnis tiesiogiai nepaveiks jūros lygio. „Tačiau bus įdomu stebėti, kaip tokio didelio ledkalnio atsiskyrimas paveiks šelfinio ledyno tirpimo greitį“, – sakė B. Fenzis. Mokslininkai žada ir toliau atidžiai stebėti Eimerio šelfinį ledyną – dar nėra aišku, kaip ledkalnio atsiskyrimas paveiks jo būseną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...,zemes GELMESE vyksta LABAI SUDETINGI PROCESAI...,

...,zemes GELMESE vyksta LABAI SUDETINGI PROCESAI..., portretas
i GELMES nusiLEISTA neTAIP jau ir GILIAI...,ne VISKAS zinoma ZMONEMS kas VYKSTA ZEMES GELMESE...tai gal but irTAI turejo ITAKOS LEDYNAMS???...,subjektyvus paMASTYMAI apie ZEMEJE vykstancius PROCESUS... TASKAS
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių