Quantcast

Nobelio mokslo ir literatūros premijos bus įteiktos laureatų šalyse

Nobelių premijų teikimą organizuojantis komitetas ketvirtadienį informavo, kad antrus metus iš eilės dėl COVID-19 pandemijos mokslo ir literatūros sričių laureatams apdovanojimai bus įteikti jų pačių šalyse.

Fondas pridūrė, kad sprendimas dėl Nobelio taikos premijos, tradiciškai teikiamos Norvegijoje, dar nepriimtas.

Nobelio komitetas „tebelaiko atvirą galimybę priimti šių metų Nobelio taikos premijos laureatą(-us) Osle“, sakoma pranešime.

Tikimasi, kad sprendimas dėl ceremonijos Osle formato bus apsispręsta iki spalio vidurio.

„Manau, visi norėtų, kad COVID-19 jau būtų pasibaigusi, bet dar nesame to pasiekę“, – sakoma Nobelio fondo vykdomojo direktoriaus Vidaro Helgeseno pranešime.

„Neaiškumas dėl pandemijos krypties ir tarptautinių kelionių galimybių yra priežastis, kodėl 2021-ųjų laureatai savo medalius ir diplomus gaus savosiose šalyse“, – tęsė jis.

Laureatai skelbiami spalio pradžioje, bet premijos paprastai teikiamos per dideles iškilmingas ceremonijas Stokholme ir Osle gruodžio 10-ąją, minint jų įkūrėjo Alfredo Nobelio mirties 1896 metais metines.

Pernai fondas taip pat nusprendė mokslo sričių ir literatūros premijas įteikti laureatų šalyse, nes dėl pandemijos kelionės buvo smarkiai suvaržytos.

Mokslo premijų grupę sudaro apdovanojimai medicinos, chemijos ir fizikos srityse.

Kaip ir 2020 metais, šiemet ceremonijos „bus skaitmeninių ir fizinių renginių mišinys“, nurodė Nobelio fondas.

Nobelio premijų, kurioms šiemet sukanka 120 metų nuo jų pirmojo įteikimo 1901-aisiais, laimėtojai bus paskelbti spalio 4–11 dienomis.

Medicinos premijos laimėtojas ar laimėtojai bus paskelbti pirmadienį. Antradienį paaiškės, kam atiteks apdovanojimas fizikos, o trečiadienį – chemijos srityje.

Nekantriai laukiami literatūros ir taikos premijų laureatų vardai paaiškės ketvirtadienį ir penktadienį. Spalio 11-ąją bus paskirta Švedijos centrinio banko įkurta ekonomikos premija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių