Quantcast

NASA baigė konstruoti naujos skrydžių į Mėnulį raketos pagrindinę dalį

  • Teksto dydis:

NASA baigė kurti didžiulę raketą, turėsiančią nuskraidinti į Mėnulį JAV astronautus, pirmadienį pranešė agentūra.

JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso agentūra pridūrė, kad ši misija bus surengta 2024 metais, nors programos įgyvendinimas atsilieka nuo plano.

Naujoji raketa „Space Launch System“ (SLS) bus 65 metrų aukščio – kaip 20 aukštų pastatas.

Ji taip pat bus galingiausia kada nors sukonstruota ir turi pasiekti rekordinį 23 machų greitį, kol atsiskirs viršutinė pakopa, nešanti pilotuojamą kapsulę „Orion“.

Tačiau šį projektą temdė vėlavimai ir lėšų pereikvojimai. Iš pradžių planuota, kad raketa bus išbandyta 2018 metų lapkritį, o jos kaina išaugo nuo 6,2 mlrd. iki 8 mlrd. JAV dolerių, tai yra, 29 procentais, sakoma birželį paskelbtoje audito ataskaitoje.

Stovėdamas priešais oranžinės spalvos milžinę Mišu raketų surinkimo komplekse Naujojo Orleano mieste NASA administratorius Jimas Bridenstine'as (Džimas Braidenstainas) sakė, kad jo agentūra sulaukė „labai svarbios dienos, kai galima paskelbti, jog SLS raketos pagrindinė pakopa iš tikrųjų jau baigta“.

„Padarėme reikšmingą pažangą artėdami prie „Artemis 3“ ir 2024-aisiais nuskraidinsime mūsų pirmąją moterį ir dar vieną vyrą į Mėnulio pietų ašigalį“, – kalbėjo J. Bridenstine'as.

Misijos „Artemis 1“ pirmasis bandomasis skrydis turėtų įvykti 2020 metų birželį, bet jis bus nepilotuojamas.

NASA planuoja surengti ekspediciją Mėnulio pietų ašigalio regione, kad ištyrinėtų ten 2009 metais aptiktus vandens ledo telkinius. Mėnulio vandens ištekliai galėtų būti itin svarbūs tolesniam šio Žemės gamtinio palydovo įsisavinimui, o vandenį skaidant į vandenilį ir deguonį būtų galima pasigaminti kuro raketoms.

Agentūra Amerikos sugrįžimą į Mėnulį laiko parengiamuoju etapu prieš 4-ajame dešimtmetyje planuojamą pirmąjį pilotuojamą skrydį į Marsą.

Smarkiai išaugo ne vien SLS raketos kaina: prognozuojama, kad NASA iki šių metų pabaigos bus išleidusi apie 34 mlrd. dolerių SLS, „Orion“ ir kitoms susijusioms programoms. Iki 2025 metų visa programos kaina gali didesnė kaip 50 mlrd. dolerių (apie 45 mlrd. eurų).

Misijos ateitis priklauso nuo tolesnės Baltųjų rūmų ir Kongreso, atsakingo už NASA programų finansavimą, politinio palaikymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
TAI , KAD JIE NIEKAIP NEGALI PADARYTI SAVOS RAKETOS , ASTRONAUTŲ NUGABENIMUI Į TKS ,NAUDOJASI R U S Ų RAKETOMIS .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių