Quantcast

Mokslininkai: Vokietijoje prasidėjo „ekologinis Armagedonas“

Nyderlandų, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos mokslininkų tyrimai parodė, kad Vokietijoje per pastaruosius 25 metus išnyko maždaug 75 proc. skraidančių vabzdžių. Tokią situaciją mokslininkai vadina „ekologiniu Armagedonu“.

Žmonės dėl savo ūkinės veiklos, pesticidų ir kitų chemikalų naudojimo didžiulius plotus paverčia nebetinkamais gyventi vabzdžiams. Jų nykimą iš dalies lėmė ir klimato kaita, rašoma „The Independent“.

Vabzdžiai yra gyvybiškai svarbūs visai ekosistemai. Jei apdulkina augalus ir tempa maistu daugeliui didesnių gyvūnų.

Nors buvo žinoma, kad tokios rūšių, kaip bitės ir drugeliai, mažėja, tačiau mokslininkus ištiko šokas dėl jų nykimo mastų Vokietijos gamtos rezervatuose.

„Atradimas, kad skaidantys vabzdžiai nyksta tokiais tempais, yra keliantis didelę grėsmę“, – sako ekologas Hansas de Kroonas, dirbantis Radboudo universitete.

Tokios išvados buvo padarytos remiantis etimologų mėgėjų darbu gamtos rezervatuose visoje Vokietijoje. 1989 metais į jų gaudykles kasdien patekdavo apie 10 gramų skraidančių vabzdžių, o 2016 metais šis skaičius sumažėjo 76 proc. Mokslininkai spėja, kad nesaugomose teritorijose rezultatai gali būti dar blogesni.

Specialistai daro prielaidą, kad panaši situacija yra ir Vakarinėje bei Centrinėje Europoje.

Gamtos mokslų profesorius iš Sussex universiteto Dave'as Goulsonas įsitikinęs, kad dauguma skraidančių vabzdžių žūsta, kai iš gamtos rezervatų skrenda į dirbamus laukus, kurie būnu nupurkšti nuodingais chemikalais.

„Jei prarasime vabzdžius, viskas tiesiog sužlugs“, – sako profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas Romualdas Zubinas-Tęsėjas

Geofizikas  Romualdas  Zubinas-Tęsėjas portretas
Dėl vabzdžių nykimo pagrindiniu kaltininkų, be jokios abejonės, yra cheminės trašos!!!

o ka

o ka portretas
daugiau rondapo ir bus greitai visur sterilu.kuria vieta mastoma?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių