Quantcast

Mokslininkai trimačio spausdinimo metodu kuria organus persodinimui

  • Teksto dydis:

Japonijos mokslininkai paskelbė priartėję prie galimybės panaudoti trimačio spausdinimo metodą, gaminant persodinimui tinkamus ir prie individualaus paciento organizmo pritaikytus odos lopinius, kaulus ir sąnarius.

Kelios mokslininkų grupės visame pasaulyje sugebėjo sukurti nedideles persodinimui tinkamų audinių mases, bet dabar jie tikisi atlikti tolesnį žingsnis ir pradėti kurti veikiančius organus.

Tokijo universiteto ligoninės profesorius Tsuyoshi Takato (Cujošis Takatas) sakė, kad jo komanda siekė sukurti „naujos kartos biologinį 3D spausdintuvą“, kuriame prie paciento organizmo individualiai priderinti implantai būtų gaminami iš plonų biologinių medžiagų sluoksnelių.

Jo tyrėjų grupė šiame procese naudoja kamienines ląsteles, iš kurių gali išsivystyti daugelio organų audiniai, jų augimą skatinančius baltymus ir sintetinę medžiagą, panašią į žmonių kolageną.

Naudodami trimatį spausdintuvą, mokslininkai „atkartoja organų struktūrą“ – pavyzdžiui, kaulų kietą paviršių ir korėtą vidų, aiškino Ts.Takato.

Toks spausdintuvas gali vos per kelias valandas pagaminti persodinimui tinkamą implantą, naudodamas paciento kūno kompiuterinės tomografijos duomenis.

Tokie implantai idealiai tinka prie paciento organizmo ir gali greitai asimiliuotis su kitais audiniais ir organais, sako plastikos chirurgas.

Įprastiems implantams „paprastai naudojame kremzlę arba kaulą, paimtą iš paciento kūno, bet šie individualiai pagaminti implantai reikš, kad nereikės pašalinti pradinės medžiagos“, pabrėžė Ts.Takato.

Naujoji technologija taip pat gali suteikti viltį vaikams, turintiems įgimtų kaulų arba kremzlių defektų. Jiems įprasti sintetiniai implantai netinka, nes vaikai sparčiai auga.

Viena iš pagrindinių kliūčių, kurias reikia įveikti tyrėjams – įprastų trimačių spausdintuvų galvučių aukšta darbinė temperatūra, pažeidžianti gyvas ląsteles ir baldymus.

„Dar ne visiškai išsprendėme, kaip išvengti denatūracijos dėl karščio, – jau turime kai kurių modelių ir tiriame, kurie iš jų suteikia veiksmingiausią metodą“, – Ts.Takato sakė AFP.

Dirbtinis baltymas, kurį naudoja Ts.Takato ir jo bendradarbiai, buvo sukurtas fotografijos technologijų milžinės „Fujifilm“, kuri tyrė tą medžiagą, tikėdamasi panaudoti ją fotografijos ir kino juostų emulsijai.

Šis baltymas yra artimas žmogaus kolagenui ir nėra išgaunamas iš gyvūnų, todėl jis gerai suderinamas su žmogaus organizmu ir nekyla pavojaus, kad persodinimui naudojama medžiaga gali būti užkrėsta ligų, tokių kaip karvių kempinligė, sukėlėjais.

Ts.Takato sakė, kad jo komanda sieks per ateinančius trejus metus pradėti 3D spausdinimo metodu pagamintų odos lopinių klinikinius bandymus, o vėliau imtis kaulų, kremzlių ir sąnarių gamybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

printeris...

printeris... portretas
Niekaip nesuprantu kodėl tai vadinama "spausdintuvu"? Nejaugi nerasta teisingesnio žodžio?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių