Quantcast

Mokslininkai: dirbtinio intelekto ir automatizavimo poveikis bus ribotas

  • Teksto dydis:

Dirbtinio intelekto (DI) technologijos ir automatizavimas ateinančiais dešimtmečiais Jungtinėse Valstijose lems darbo vietų mažėjimą „beveik visose profesinėse grupėse“, bet bendras poveikis darbo rinkai bus „prislopintas“, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje autoritetingo analitinio centro studijoje.

„Beveik jokia profesija neliks nepaveikta diegiant dabar prieinamas technologijas“, – konstatuoja Brookingso (Brukingso) instituto tyrėjai.

Studijos autoriai, išnagrinėję apie 800 profesijų padėtį, padarė išvadą, kad apie 25 proc. JAV darbo rinkos – tai yra, apie 36 mln. darbo vietų – artimiausiais dešimtmečiais bus „labiau paveiktos automatizavimo“.

Vis dėlto jie pabrėžė, kad automatizavimas ir dirbtinis intelektas „vis labiau atrodo kaip našumo didėjimo, labai reikalingo aukštos kokybės ekonomikos augimui užtikrinti, šaltiniai“. Šie veiksniai „ateinančiais metais gali smarkiai pakelti ekonomiką ir padidinti klestėjimą neaiškumo laikais“, pridūrė autoriai.

„Automatizavimas ateityje paveiks darbus beveik visose profesinėse grupėse, bet jo bendrasis poveikis visai darbo rinkai tikriausiai toliau bus prislopintas“, – sakoma straipsnyje.

Tyrėjas analitikas Robas Maximas (Robas Maksimas) savo „Twitter“ žinutėje rašo, kad studijos išvados leidžia manyti, jog DI technologijų įsigalėjimas „neves nei prie apokalipsės, nei prie utopijos“, bet „sutrikdymas bus realus“.

Šioje studijoje pabrėžiami anksčiau skelbti nuogąstavimai, kad automatizavimas sukels pavojų mažos kvalifikacijos reikalaujančioms ir menkai apmokamoms darbo vietoms. Atkreipiamas dėmesys, kad Jungtinių Valstijų centriniai regionai, esantys tarp abiejų vandenynų pakrančių, patirs neproporcingai didelį poveikį.

„Tarp pažeidžiamiausių yra darbo vietos biurų administravimo, gamybos, transporto ir maisto gaminimo srityse“, – sakoma ataskaitoje.

„Kitos, saugesnės, darbo vietos apima platesnį profesijų spektrą, pradedant sudėtingais „kūrybiniais“ profesiniais ir techniniais užsiėmimais, kuriems keliami aukšti išsilavinimo reikalavimai, baigiant mažai apmokamais asmeninės ir namų priežiūros darbais, pasižyminčiais nerutiniška veikla arba reikalaujančiais nuovokaus socialinio ir emocinio bendravimo tarp asmenų“.

Šios išvados atkartoja išdėstytas praeitais metais paskelbtoje Pasaulio ekonomikos forumo ataskaitoje. Joje prognozuojama, kad iki 2025 metų robotai galėtų perimti 52 proc. dabartinių darbo užduočių, bet, kita vertus, technologijų pažanga sukurs naujų darbo vietų, kompensuosiančių praradimus.

Brookingso instituto tyrėjai rašo: „Automatizavimas gali padidinti paklausą, kurdamas darbo vietas... Be to, dėl automatizavimo padidėjus darbo našumui ir atlyginimams, darbuotojai gali gauti daugiau grynųjų pajamų, o tai savo ruožtu didina vartojimą ir tuo pačiu – darbo vietų kūrimą kitose srityse.“

Tačiau tyrėjai atkreipia dėmesį, kad naujųjų technologijų poveikis įvairiose srityse bus netolygus, todėl būtina geriau pasiruošti darbo rinkos pokyčiams – kurti darbuotojų perkvalifikavimo schemas, geresnes galimybes mokytis ir numatyti „universalias kompensuojamąsias išmokas, kad būtų suteikta pagalba visiems (naujųjų technologijų) išstumtiems darbuotojams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Andrius

Andrius portretas
Manau, kad įrenginių automatizavimas tik į naudą. Žmonės turi progresuoti į priekį, o ne atgal.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių