Quantcast

Mokslininkai: daugiausia neblaivių darbuotojų nustatoma pirmadienio rytą

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad daugiausia neblaivių darbuotojų aptinkama žemės ūkio, kaimiškų vietovių ir mažose įmonėse. Ir dauguma jų neblaivūs į darbus Lietuvos įmonėse ateina 8–11 val., o dažniausiai girtą darbuotoją galima sutikti pirmadienio rytą žemės ūkio bendrovėje.

Pasak pranešimo, per tyrimą, kurį atliko VDU mokslininkai prof. Ilona Tamutienė ir dr. Daumantas Stumbrys, buvo renkami duomenys iš 153 Lietuvos įmonių. Iš viso išanalizuoti 2,4 mln. patikros testų duomenys, surinkti pasitelkiant biometrinio blaivumo patikros sistemą. Ši sistema identifikuoja darbuotojus, naudodama veido atpažinimo technologiją, ir patikrina jų darbuotojų blaivumą prieš jiems patenkant į darbo vietą.

„Darbuotojų alkoholio vartojimas – didelis iššūkis tiek jų pačių sveikatai, tiek įmonių produktyvumui. Mūsų tyrimas įvertino bendrus Lietuvos įmonių darbuotojų alkoholio vartojimo mastus, taip pat – alkoholio vartojimo dažnius darbo dienomis bei ryšius tarp įmonių rodiklių bei darbuotojų alkoholio vartojimo darbovietėje“, – paaiškino prof. I. Tamutienė.

Tyrimo rezultatai, anot VDU atstovo Martyno Gedvilos, atskleidė, kad atvejų, kai darbuotojai atėjo į darbą apsvaigę nuo alkoholio, dažnis buvo aukščiausias mažose įmonėse, taip pat – žemės ūkio srities ir kaimiškose vietovėse įsikūrusiose įmonėse. Tyrimo metu buvo analizuojami tik rutininės patikros rezultatai – į analizę buvo įtrauktos tik tos įmonės, kurios nuolat tikrina savo darbuotojų blaivumą. Duomenis universitetui pateikė darbuotojų blaivumo patikras atliekanti Lietuvos verslo įmonė, ir tyrimo metu gautus rezultatus ji galės pritaikyti optimizuojant blaivumo patikros grafikus.

„Atradome ryšį tarp įmonių rodiklių, patikros laiko ir apsvaigimo nuo alkoholio atvejų dažnumo. Apsvaigimas nuo alkoholio darbe dažnesnis savaitgaliais ir pirmadienį, o tai atitinka alkoholio vartojimo įpročius Lietuvoje. Tačiau dauguma teigiamų patikros atvejų aptiko sąlyginai mažus alkoholio kiekius – tai galimai reiškia, jog arba maži alkoholio kiekiai buvo vartojami prieš pat pradedant darbą, arba daug alkoholio buvo suvartota dieną prieš tai“, – komentavo dr. D. Stumbrys.

Pasak mokslininko, tyrimo metu gauti rezultatai atskleidžia egzistuojančią neblaivių darbuotojų problemą bei šios problemos paplitimą. Tikimasi, kad mokslininkų paskelbta informacija gali būti naudinga ne tik optimizuojant neblaivumo patikros sistemą, bet ir rengiant alkoholio prevencijos strategijas įmonės, savivaldybės ar visos šalies mastu.

„Kitas svarbus tyrimo rezultatas – darbdaviai daugiausia testų atlieka tuomet, kai didžioji dalis darbuotojų pradeda darbą: nuo 6 iki 8 valandos ryto. Vis dėlto didžiausia tikimybė sutikti neblaivų darbuotoją yra ne ankstyvą rytą, o šiek tiek vėliau – nuo 8 iki 11 valandos. Kokios to priežastys, – sunku pasakyti, šis klausimas tyrime nebuvo nagrinėjamas. Tačiau tai gali būti susiję su tuo, kad kai kurie darbuotojai į darbą ateina jau „pataisę sveikatą“. Kaip žinoma, alkoholis parduodamas tik nuo 10 valandos ryto“, – patikslino VDU mokslininkas dr. D. Stumbrys.

Straipsnis, kuriame apibendrinami VDU atlikto tyrimo metu gauti rezultatai, neseniai buvo paskelbtas aukšto lygio tarptautiniame žurnale „Drug and Alcohol Review“. Straipsnis buvo publikuotas žurnalo specialiame numeryje, skirtame tyrimams, kuriuose naujos mokslo žinios apie alkoholio vartojimą gaunamos, pasitelkiant naujus metodus, leidžiančius surinkti išsamesnę informaciją, pažymi VDU atstovas M. Gedvila.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AS APAKES

AS APAKES portretas
IDOMU KIEK KAINAVO SITAS TYRIMAS?

tadas

tadas portretas
tie patys mokslininkai neseniai nustate, kad daugiausia vitaminu yra vaistineje.

Oooo,

Oooo, portretas
koks atradimas...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių