Quantcast

Lietuviai kurs unikalią lazerių sistemą

  • Teksto dydis:

Lietuvos lazerių gamintojos „Ekspla“ ir „Light Conversion“ kurs išskirtinę lazerių sistemą partneriams Vengrijoje. Tai bus vienintelė tokia sistema pasaulyje. Projekto vertė siekia 6 mln. eurų.

Konsorciumas pasirašė sutartį su ELI-ALPS tyrimų centru Šegede, Vengrijoje.

„Light Conversion“ direktorius Martynas Barkauskas BNS teigė, kad sistema skirta medžiagos tyrimams, ji gali būti naudojama ir kaip milžiniškų agregatų – sinchrotronų – kompaktiškesnė alternatyva, maža to, potencialiai suteikianti daugiau informacijos.

„Visas projektas ELI arba Extreme Light Infrastructure (Ekstremalios šviesos infrastruktūra) visur yra pristatinėjamas kaip „lazerių CERN'as“ (...) Vengrijoje esanti ELI atšaka yra skirta atosekundinei šviesos sąveikai su medžiaga“, – sakė M. Barkauskas.

ELI-ALPS tyrimų centre sėkmingai atliekami eksperimentai jau su dviem lazerinėmis sistemomis, kurias gamino Lietuvos bendrovės. M. Barkauskas sako, kad jos pasiteisino, o tai veikiausiai ir lemia vengrų sprendimą vėl pasirinkti Lietuvos įmones.

„Sistema veikė, nesugedo, jeigu įvykdavo kažkokie temperatūrų režimo neišlaikymai, vis tiek viskas veikė ir dirbo. Tai jau, aišku, susiveda nebe į kažkokį didelį žinojimą, o į gerą, kokybišką inžineriją, tai mūsų įmonė ir „Ekspla“ turi tos patirties ne pirmi ir antri metai“, – sakė M. Barkauskas.

„Labai smagu buvo tai, kad buvo galima padaryti naują sistemą, kuri rėmėsi mokslininkų darbais Vilniaus universitete“, – pridūrė jis. 

Lietuvos lazerių gamintojai planuoja per maždaug dvejus metus suprojektuoti, pagaminti ir instaliuoti 15 teravatų sistemą. SYLOS3 bus gaminama Vilniuje.

Kurti tris kartus galingesnę nei ankstesnės sistemą, pasak M. Barkausko, neturėtų būti itin sudėtinga, nes įdirbis jau yra, be to, abi Lietuvos bendrovės turi darbo kartu patirties.

„Tai vis tiek yra pažadas į priekį. Aišku, mes ten kaip ir pasiskaičiuojame ir manome, kad tai turėtų būti padaroma, kitaip turbūt neliptume į tą upę. Bet tai yra mažesnė avantiūra. Tai kaip ir patobulinimas tos technologijos, kurią jau ir klientai matė, ir bandė, ir turi“, – BNS sakė jis.

„Eksplos“ generalinis direktorius Kęstutis Jasiūnas sako, jog lietuvių sukurta lazerinė sistema keliaus į universitetą Šegede, kurį Steponas Batoras įkūrė beveik tuo pat metu, kaip ir Vilniaus universitetą.

„Didžiuojamės, kad tokia sistema vyks į miestą, su kuriuo mus sieja daugiau nei 400 metų istorija“, – pranešime sakė K. Jasiūnas.

ELI-ALPS yra vienas iš trijų ekstremalios šviesos infrastruktūros centrų, kuris buvo pastatytas siekiant pagerinti žinias naudojant ypač trumpus (atosekundžių trukmės) lazerio impulsus.

Pagrindinės kryptys, kur dirbama su SYLOS3, – rentgeno spindulių tyrimai, 4D vaizdinimas, dalelių greitinimas, – padės išspręsti šiuolaikiniams tyrėjams kylančius iššūkius pramonės, gyvybės mokslų ir fundamentaliųjų tyrimų srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nordland

Nordland  portretas
Cia turbut vienintele sritis, kur lietuva gali realiai didziuotis savo pasiekiemais. Saunuoliai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių